VANNPUMPE: Mali er ett av de 12 fokuslandene som regjeringen satser på når det gjelder bistand. Her er en del mennesker samlet rundt en vannpumpe, og misjonær Helge Vatne står i midten. Foto: Misjonsselskapet

NMS jubler, mens NLM avventer bistandskutt

Norsk misjon mister støtte til arbeid i fire land. Samtidig jubler NMS over at to av deres land skal prioriteres høyt.

Samleside: Les alt vi har skrevet i Dagen omstatsbudsjettet

– Det er betryggende at Mali og Etiopia står på listen over land som regjeringen vil prioritere, sier Stein Hinderaker, programleder for diakoni og bistand i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag ble det klart atregjeringen konsentrerer bistanden fra å gjelde 116 land til 84 land. Tolv av dem skal særlig prioriteres, deriblant Mali og Etiopia som NMS har arbeid i.

Samtidig er det32 land som ikke vil få norsk støtte fra neste år. Blant dem er Mongolia, der NLM er tungt inne med bistandsprosjekter på til sammen 4,5 millioner kroner. 90 prosent av dette får de av staten.

– Vi vil avvente situasjonen inntil vi får mer informasjon fra regjeringen. Vi regner med at Norad ikke vil bryte inngåtte avtaler. Digni har en rammeavtale som går fram til 2017, og Mongolia er en del av den, sier Elin Vannes, seksjonsleder for bistandsarbeid i NLM, til Dagen.

Etter en lang dag med fremlegging av forslaget til statsbudsjett for 2015, intervjues finansminister Siv Jensen (Frp) av NRK:

Kunne vært verre

Onsdag skrev Dagen atDigni fryktet store kutt i de 40 landene deres misjonsorganisasjoner opererer i. Nå er det klart at kun fire av dem fjernes fra regjeringens liste over bistandsland.

Det gjelder Mongolia (Norsk Luthersk Misjonssamband), Swaziland (De Frie Evangeliske Venner), Sierra Leone (Metodistene) og Senegal (Kristen Muslimmisjon).

– Førsteinntrykket er at dette kunne vært mye vanskeligere enn det er. Det er selvsagt dumt for disse landene, men det kunne vært mye verre, sier Jørn Lemvik, direktør i Digni, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utfasing på sikt

Han regner med at prosjektene i de fire landene kan fortsette inntil videre, og så få en vanlig utfasing på sikt.

– Om de ikke har planer for utfasing, betyr kuttene en del for dem, sier Lemvik.

Utenriksdepartementet sier at inngåtte avtaler ikke skal brytes, men at norsk innsats skal konsentreres over tid til de 84 landene på listen.

– Må norsk misjons arbeid i kuttlandene Swaziland, Mongolia, Senegal og Sierra Leone fases ut?

– Det vil være mulig å gjøre unntak når dette besluttes på politisk nivå, men terskelen for unntak skal være høy, sier Brattskar.

Varsler kamp om prosent

Totalt er bistandsbudsjettet på 32,5 milliarder kroner for 2015, en økning på én milliard. Det er imidlertid 0,98 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI). KrF varsler kamp om å få bistand opp på én prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal øke, ikke kutte bistanden som går gjennom frivillige organisasjoner. Det blir viktig for KrF i budsjettforhandlingene, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Kirkens Nødhjelp håper politikerne snarest blir enige om bistandsprosenten.

– Bistandsprosenten må ikke reduseres til en brikke i et politisk spill, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Samleside: Les flere nyheter omstatsbudsjettet

Her kan dulese forslaget til statsbudsjett for 2015 i sin helhet (pdf)