Det skal bli lettere for kvinner over 16 år å få tak i prevensjonsmidler. Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix

KrF skuffet over satsing på abort-tiltak

KrF håpte på mer penger til abortforebyggende tiltak og engangsstønad til gravide.

I statsbudsjettet for 2015 gir regjeringen Solberg 870.000 kroner ekstra til forebygging av uønskede svangerskap og abort. Totalt er budsjettet på 32,4 millioner kroner.

I tillegg får Stiftelsen Amathea en halv million ekstra, som skal dekke driftstilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Overordnede mål for dette arbeidet er fortsatt nedgang i abortratene, og at alle skal ha et best mulig utgangspunkt for et trygt seksualliv, skriver Helsedepartementet i sitt budsjettforslag.

I Oslo fikk KrF nylig en seier da byrådet for første gang gato millioner kroner for å få ned aborttallene i hovedstaden.

KrF skuffet

Nå er imidlertid KrFs Olaug Bollestad skuffet over det hun mener er en manglende satsing på tiltak for å få ned aborttallene.

– Det er i utgangspunktet ingen store endringer. Regjeringen legger vekt på kjønnssykdommer og kondombruk, mens langtidsvirkende prevensjon ikke er nevnt. Engangsstønaden, som vi fikk økt i fjor med litt over 3000 kroner, er heller ikke økt, sier Bollestad til Dagen.

– Jeg er skuffet, fordi dette er ord uten handling i en så viktig sak som 15.000 aborter. Jeg blir regelrett lei meg. Regjeringen skjærer i omsorgsmidler for folk med lavinntekt, slik at de kan komme til å velge den enkle utveien ved graviditet, sier KrFs helsepolitiske talskvinne.

Hun lover at partiet skal ta tak for å gjøre noe med saken.

Utdeling av kondomer

I statsbudsjettet skal én million kroner skal gå til Kondomordningen, en del av handlingsplanen for uønskede svangerskap og abort.

Regjeringen peker på lett tilgjengelighet til helsetjenester, prevensjonsveiledning og prevensjon som viktige satsingsområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lettere å få prevensjon

KrF kjemper for gratis utdeling av prevensjon. I løpet av høsten vil Helsedepartementet sende på høring et forslag om å øke tilgjengeligheten på prevensjon for alle kvinner over 16 år.

I dag kan kvinner mellom 16 og 19 år få kortidsvirkende prevensjon på helsestasjoner og skolehelsetjenesten.

Bollestad er glad for dette tiltaket.

– Her er jeg glad regjeringen har lyttet til oss, sier KrFs helsepolitiske talskvinne.

Regjeringen jobber også med en samlet strategi for seksuell helse fra 2016, som skal omfatte forebyggende tiltak mot abort, uønskede svangerskap og hiv.

Samleside: Les flere nyheter omstatsbudsjettet

Her kan dulese forslaget til statsbudsjett for 2015 i sin helhet (pdf)