KOLLEGER: Odd Bondevik var preses i Bispemøtet i 1999 og innsatte Olav Skjevesland som biskop i Agder. Her hilser de to på kong Harald etter vigslingsgudstjenesten i Kristiansand domkirke.

Huskes som dyktig, ydmyk og lyttende

Biskop Olav Skjevesland husker prekenene til Odd Bondevik som fiberrik åndelig kost.

Tidligere misjonsgeneral Anfin Skaaheim synes det er vemodig at Odd Bondevik er død.

– Han var en veldig god venn. Vi hadde tett kontakt ikke minst da vi var generalsekretærer samtidig, sier Skaaheim til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han var generalsekretær i Indremisjonsselskapet, nå Normisjon, mens Bondevik hadde tilsvarende stilling i Det Norske Misjonsselskap.

– Jeg satte stor pris på ham som teolog, misjonsleder og kollega. Han var usedvanlig dyktig, sier Skaaheim.

Han berømmer Bondeviks mot til å stå alene med et standpunkt også i bispekollegiet.

Fiber i forkynnelsen

Tidligere bispekollega Olav Skjevesland beskriver Bondevik som stillfaren og ydmyk.

– Odd levde som han lærte, sier Skjevesland til Dagen.

– Som predikant var han fri fra manus og la ikke stor vekt på elegansen. Han ville gi solid kost, med mye åndelig fiber. Han var rett fram i formidlingen, sier den tidligere biskopen i Agder.

Skjevesland mener Bondevik hadde en spesiell evne til å formidle interesse og engasjement for misjon. Den siden tror han mange ikke er klar over i dag.

– Han var også mer åpen enn folk gjerne tenkte. Da han ledet Bispemøtet, ville han ha alle synspunkt inn, selv om han godt visste hva han sto for, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avholdt i Møre

Etterfølgeren som biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, beskriver Bondevik som behagelig, ærlig og tydelig.

– Han var en mann med mye hjertevarme, humor og glimt i øyet. Heller ikke alle han møtte, oppdaget det fordi han var beskjeden på egne vegne, sier hun til Rombsdals Budstikke.

Hun mener han på grasrota i bispedømmet har fått ettermæle som en avholdt forkynner.

– Årene som misjonær hadde lært ham å holde fram det enkle, og det var nåden, det sentrale i evangeliet, sier hun.

Lyttende holdning

Oddbjørn Evenshaug minnes Bondevik på sin blogg.

«Det var en stor glede for meg som leder av Kirkerådet å få være med å innsette Odd Bondevik som biskop i Møre bispedømme i november 1991. Jeg visste at Møre i ham fikk en meget god biskop. Ikke alle var enig med ham i alle hans teologiske synspunkter, men han fremførte sine oppfatninger på en så saklig måte at alle fikk stor respekt for ham – til tross for uenighet», skriver den tidligere kirkerådslederen.

På Dagens Facebook–sider har flere skrevet om hvordan de husker Bondevik. Blant disse er også noen kristenledere.

«Ein redeleg og heilstøypt kristen, uredd i overtyding og radikal i etterfølging, som fekk bety mykje i både kyrkje og misjon. Sjølv kom eg for første gang tett på han då han var leiar for Lausanne-rørsla i Norge og fekk sidan mange gode samtaler med Odd ved ulike høve. Han var intellektuelt sterk og evangelisk varm, bunden til den heilage Skrifta og heile tida open for nye vegar for kyrkje og misjon», skriver Rolf Kjøde, tidligere generalsekretær i Normisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Aldri stresset

En annen som ytrer seg, er pastor Torkild Masvie i Messiaskirken.

«Jeg husker ham fra jeg var 10-12 år gammel i Japan. Han hadde et speidergen som gjordet at han var en snill voksen mann å snakke med. Siden han var singel så hadde han jo også tid å prate. Vi var i en gjeng sammen sommeren 1969 og gikk til toppen av Fujisan. Senere møtte jeg han da han var generalsekretær jeg sonderte misjonærtjeneste i NMS - han var en vennlig og effektiv leder som aldri virket stresset», skriver Masvie.

Les også
Se bildene fra Odd Bondeviks livOdd Bondevik
Les også
«En vennlig og effektiv leder som aldri virket stresset»
Les også
Odd Bondevik (73) er dødOdd Bondevik