Kurdere i Norge klar til å delta i krig i Irak

Flere unge norsk-kurdere planlegger å reise for å forsvare Kurdistan mot ISIL og andre væpnede grupper, ifølge VG.

– Den største æren er å bli martyr i kamp for folket mitt. Dør jeg for Kurdistan, vil det være en ære for familien min og vennene mine, sier en 28 år gammel mann til avisen.

Han sier han har tjenestegjort i det norske forsvaret og er klar til å dra til det nordlige Irak sammen med brødrene sine og et titall venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skal være den første som drar ned hvis situasjonen forverrer seg. Det kan skje denne uken, det kan skje når som helst. Vi er allerede langt i planleggingen, hevder mannen.

Ifølge VG har det vært minst fire møter blant unge kurdere i Oslo som har handlet om å reise til Kurdistan for å forsvare grensene. På det første møtet skal det bare ha vært en liten vennegjeng som møtte opp, men på det siste kom over 50 personer.

Gruppen skal ha opprettet kontakt med det kurdiske militæret, som skal ha sagt at de foreløpig ikke trenger forsterkninger.

En annen mann VG har snakket med, sier at det nå er minst 20 mann som er villige til å forlate Norge og hjelpe til i Kurdistan hvis situasjonen blir verre.

Det er i dag ikke ulovlig å delta i væpnet konflikt i utlandet, men regjeringen har sendt ut et forslag på høring som skal endre dette.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
Stadig flere kristne flykter fra Syria
Les også
Unicef trenger 3 milliarder for å hjelpe syriske barn
Les også
Selvutnevnt kalif ber alle muslimer adlyde hamISIL
Les også
Justisministeren frykter terrorangrep mot Norge
Les også
Islamist fra Skien kan ha lederrolle i ISILISIL