MOT SVART ARBEID: F.v. Filip Rygg i Skaperkraft og Nicolai Strøm-Olsen i Frekk Forlag oppfordrer folk til ikke å kjøpe varer og tjenester svart. Her foran en Lime-butikk i Oslo. Flere personer i Lime-kjeden ble i høst mistenkt for grov menneskehandel. Foto: Silje Rognsvåg

Hevder at kristne kjøper svart arbeid

Betaler du for moderne slaveri? Tankesmien Skaperkraft utfordrer kristne nordmenn til å slutte med å kjøpe svart arbeid.

– Hvis du er en slask og ikke betaler og holder papirene i orden, kan du være med på å støtte opp under menneskehandel, sier Nicolai Strøm-Olsen.

Sammen med Ellen Reiss står han bak boka «Norsk slaveri» som lanseres mandag i regi av tankesmien Skaperkraft. Strøm-Olsen er også daglig leder og redaktør i Frekk Forlag, som eies av Skaperkraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Boklanseringen og den påfølgende debatten kan du følge direkte her på Dagen.no, mandag fra kl. 19.00.

– Da jeg startet å jobbe med boken trodde jeg egentlig ikke at svart økonomi eller tvangsarbeid var noe stort problem. Nå har omfanget av dette gått opp for meg, sier Strøm-Olsen.

Milliarder

I 2004 kjøpte hver fjerde nordmann svart arbeid, ifølge Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste. Det være seg ved vask av bilen, oppussing av badet eller renhold.

Norsk «skyggeøkonomi» skal være den nest største i Vest-Europa, ifølge en rapport fra det globale konsulentselskap A. T. Kerney. De har i en årrekke gitt råd til verdens fremste organisasjoner.

Det fins ingen offentlige tall på hvor stor den svarte økonomien er i Norge. Det kan være på 420 milliarder kroner, anslo Jan-Egil Kristiansen, leder for skattekrim i Skatt Øst på et seminar i vår, ifølge Dagsavisen.

Unngå skatt

Strøm-Olsen peker på at ikke bare prostituerte kvinner utsettes for menneskehandel. Menn og kvinner utnyttes også til tvangsarbeid som å jobbe butikk, byggebransjen, landbruk og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan kobler dere svart arbeid med menneskehandel?

– Det fins ikke hvit menneskehandel. All menneskehandel foregår i den svarte økonomien, som er en forutsetning for menneskehandel. Klarer du å eliminere den svarte økonomien, klarer du også å eliminere menneskehandelen, sier forfatteren.

Han peker på to motivasjoner for å benytte seg av svart arbeid.

– Den ene er at du ikke vil betale skatt og moms. Den som utfører tjenesten får like godt betalt, men kjøperen betaler mindre fordi han ikke betaler skatt og moms.

– Den andre er hvis folk jobber via mellommenn som kan stå for tvangsarbeid. De presser ned prisen så du tror du betaler 150 kroner i timen rett til håndverkeren, men i realiteten må han gi 135 kroner videre til mellommannen, sier Strøm-Olsen.

Han påpeker at det er umulig å sjekke hva arbeideren får i lønn når du betaler svart.

– Når du betaler hvitt kan du sjekke regnskapstall i Brønnøysundregistrene.

Kristne kjøper svart

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filip Rygg, kommunikasjonssjef i Skaperkraft, til Dagen, hevder at kjøp av svart arbeid også skjer blant kristne.

– Arbeidet med denne boka har gjort meg, forfatterne og mine kolleger i tankesmien ekstra lydhøre. Det som sitter igjen hos mange av oss er at også er tid og behov for en selvransakelse i kristne miljøer, sier Rygg.

Han understreker at mange kristne engasjerer seg i kampen mot moderne slaveri og prostitusjon, men at mange også kan finne på å betale for svart arbeid. Han spør seg om vi er «et land av kriminelle kristne».

– Jeg har ikke grunnlag for å si at det er verre eller like mye kjøp av tjenester svart i Kristen-Norge som ellers, men at det forekommer, er jeg helt sikker på, sier den tidligere KrF-politikeren.

Han vedgår at det er en «livsfarlig påstand» å komme med, uten å ha noen undersøkelser fra Kristen-Norge i ryggen.

– Som tankesmie er vi vant med å ha rapporter bak alt vi sier. Men jeg er redd for at vi ikke hadde fått et helt bilde i en undersøkelse. Jeg tror mange handler svart med de beste intensjoner. Vi fikk nettopp et eksempel der noen sier at de gjør det for å hjelpe. Men det blir ikke mer riktig av den grunn. Svart arbeid er fortsatt galt, og svindel av fellesskapet.

– Hvor mange har du snakket med om dette?

– Mer enn ti, men ikke tusenvis. Vi har reist en del i menigheter og spurt om de kjenner til at slikt skjer. Ja, sier folk, de vet at det skjer. Jeg har snakka med kristne håndverkere som sier at de stadig får slike typer svarte jobber. Noen få kristenledere sier de kjenner til det, men ikke mange. Det store flertall av aktive kristne vil si at de ikke kjenner til det, mener Rygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fristende

Kristin Skogen Lund i NHO sier i boka at svart arbeid er «et kjempestort holdningsproblem». Hun oppfordrer folk til å slutte å handle svart, og slutte å akseptere at venner og familie handler svart.

– Det er dessverre en utbredt aksept for svart arbeid i samfunnet, sier Lund.

Det kan nemlig være fristende å betale for eksempel 70. 000 kroner direkte til en håndverker for å pusse opp badet, enn å legge til moms og arbeidsgiveravgift. Til slutt kan du ende opp på 250.000 kroner om du skal betale hvitt.

– Det er ikke vanskelig å se for seg at noen kan tenke at «ok, den som gjør jobben skal få det han vil ha, men jeg har ikke lyst til å sende 150.000 kroner til staten», sier Rygg.

– Poenget med boka er ikke å gi dårlig samvittighet, men å øke bevisstheten til folk. Da kan vi hjelpe flere mennesker, sier han.

Billigere hvitt

I boka skisserer forfatterne ulike løsninger for å få folk til å velge å kjøpe hvite tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En løsning kan være å la kunden trekke fra håndverkerens eller hushjelpens lønn på sin egen inntekt, kalt Rot og Rut-fradrag i Sverige.

En annen løsning er å kutte moms på tjenester i hjemmet for privatkunder.

– Det er for lønnsomt å handle svart og det er for lav risiko for å bli tatt. Så har du etikken. Det er viktig å påpeke at man egentlig svindler fellesskapet ved å kjøpe svart arbeid. Og i verste fall holder du også slaveriet i gang, sier Filip Rygg.

Svart arbeid

Svart arbeid er skjult og ulovlig arbeid, der det ikke betales skatt, arbeidsgiveravgift, trygdeavgift eller merverdiavgift.

Skjer innen byggebransjen, renhold, butikker, frisører, bilvaskhaller, uteliv, dagligvare og landbruk, ifølge Kripos.

Svart arbeid kan støtte menneskehandel eller sosial dumping.

Fra 1. januar 2014 er du medansvarlig ved kjøp av tjenester for over 10.000 kroner på ett år, dersom den du kjøper av ikke betaler skatter og avgifter for beløpet.

Skatt Øst anslår at den svarte økonomien i Norge er på 420 milliarder kroner, eller 14 prosent av brutto nasjonalprodukt.

TIPS for å unngå svart arbeid

– Ikke bruk svart arbeid når du skal fikse noe i hjemmet, sier forfatter Nicolai Strøm-Olsen.

Han lister opp tips til hva du kan gjøre for å redusere svart arbeid som kan støtte sosial dumping eller menneskehandel.

• Spør alltid etter faktura for håndverkarbeid i huset, og betal aldri kontant. Sørg for at papirene er i orden.

• Sjekk om selskapet har et organisasjonsnummer og er momsregistrert.

• Be om kvittering fra både kasse og kortterminal ved kjøp i butikk.

• Lær om problemet. Snakk med venner, familier, naboer og andre slik at de også kan unngå svart arbeid.

• Gi tid, penger eller dine evner til arbeid som jobber mot slaveri.

Eivind Borge er leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos.

– Den enkleste måten å ikke legge til rette for menneskehandel er rett og slett å følge loven. Ikke kjøp prostituerte, ikke kjøp narkotika og ikke betal svart. Og hvis en tjeneste virker for billig til å være sann, så er den nok sannsynligvis det, sier Borge i boken «Norsk slaveri».

Skatt Øst anslår at den svarte økonomien i Norge er på 420 milliarder kroner, eller 14 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Les også
Flere stortingsrepresentanter innrømmer lovbrudd
Les også
Vanskelig å være ærlig