FÅR SVAR ONSDAG: – Vi er spent på reduksjon av antall land, forholdet til sivilt samfunn, stat til stat og multisystem som FN, sier Jørn Lemvik, direktør i Digni. Foto: Silje Rognsvåg

Bistandskutt kan ramme misjonen

Kutt i bistandsland kan bli dramatisk for norsk misjon, frykter Digni-direktør Jørn Lemvik.

Onsdag presenteres det første helblå statsbudsjettet fra regjeringen Solberg.

Det er varslet store endringer på bistandsfeltet, men regjeringen har holdt kortene så tett til brystet at sivile organisasjoner er svært usikre på hva som vil skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: KrFU krever mer til bistand.

Det som er sikkert er at regjeringen vil redusere tallet på land som mottar bistand. I tillegg vil regjeringen at disse skal konsentreres tematisk og geografisk, ifølge regjeringsplattformen.

Trolig vil land i Afrika bli prioritert høyere enn land i Asia og Latin-Amerika.

– Det verste som kan skje i statsbudsjettet er at de sier at staten skal jobbe i kun 20 land, og at det sivile samfunn skal gjøre det samme, da sliter vi skikkelig. Da må vi kutte minst 20 land, sier Jørn Lemvik.

Han er direktør i Digni, paraplyorganisasjonen for misjonsorganisasjoner og kirkesamfunns utviklingsarbeid.

Lager prioritert liste

Les også: KrF og Venstre vil ikke la seg splitte

Digni har 40 land i sin portefølje i dag.

Spørsmålet nå er om og hvordan kuttene vil ramme organisasjoner som Digni, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna, og ikke minst små og store misjonsorganisasjoner og kristent utviklingsarbeid som får statsstøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Misjonsorganisasjonene er mangfoldige og på mange arenaer. En tematisk og geografisk konsentrasjon kan ramme noen. Men jeg tror ikke regjeringen er ute etter å ramme en spesiell type organisasjon, sier Lemvik.

Etter det Digni og Kirkens Nødhjelp forstår, vil regjeringen lage en liste over prioriterte fokusland, som regjeringen vil støtte i stat til stat-samarbeid.

– Så vil det komme noe som ikke er fokusland. Land som regjeringen ikke ønsker så sterkt stat til stat-samarbeid med, kan få mindre midler kanalisert, tror Lemvik.

Ikke redd kutt

HimalPartner er av de mindre misjonsorganisasjonene som kan rammes.

De er imidlertid ikke redd for at statsbudsjettet vil få store konsekvenser for dem.

– Jeg tror ikke at regjeringen først og fremst vil kutte i støtten til frivillige organisasjoner, men det kan nok heller bli kutt i den bilaterale bistanden fra land til land, sier generalsekretær Heidi Westborg Steel til Dagen.

HimalPartner får i år omkring 4,2 millioner kroner i bistandsmidler via Digni, og hele deres budsjett er på 11,5 millioner kroner. Mesteparten av bistandspengene deres går til prosjekter i Nepal og Kina.

– Jeg tror myndighetene ser sammenhengen mellom bistandsbudsjettet og norsk utviklingspolitikk. Som misjonsorganisasjon har vi et langsiktig nettverk der hvor vi jobber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Derfor regner jeg ikke med at myndighetene vil kutte i vår støtte til Nepal og Kina. Det er også kommet signaler om at de ikke vil stanse programmer som pågår, sier Westborg Steel.

KrF varslet tirsdag at de vil kjempe mot bistandskutt.

Kutt i Latin-Amerika

Kirkens Nødhjelp mener det er riktig å konsentrere bistandsmidlene, men at det er smart å holde på noen av de små prosjektene.

– Det er viktig med sterkere fokus på de fattige landene, samtidig ser vi at små bistandsprosjekter i Latin-Amerika kan nå veldig langt. Ofte jobber de med politisk beslutningspåvirkning og for å endre strukturer hva angår skattepenger og ulikhet, sier Wenche Fone, leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

– Man er likevel nødt til å kutte noen steder. Jeg tror det kan komme kutt i Latin-Amerika. Det kan være vanskelig å kutte i bilateral støtte,

Hun håper at det raskt vil bli enighet om bistandsprosenten slik at politikerne heller kan diskutere innholdet i bistanden.

– Et bredt politisk forlik hadde vært bra, slik at det ikke blir et politisk spill fram og tilbake. Dette er først og fremst en kamp mot fattigdom, understreker Fone.

Må tåle endring

Generalsekretær Bjørn Bjørnø i De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon (PYM) tror endringene som kommer i budsjettet vil ta tid. Han frykter ikke en omlegging av norsk bistand, men er opptatt av at alle må være forberedt på endring, og noen av dem kan også bli til det bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi prøver å være relevante i det bistandsarbeidet vi driver, og har sett at det er mulig å komme igjennom med gode argumenter også i offentlige organer, sier han.

Bjørnø legger til at mesteparten av deres 25 millioner bistandskroner er knyttet til Afrika.

– Dermed er vi innenfor regjeringens satsingsområde.

Åpen for kutt

Misjonsalliansen er den organisasjonen som får desidert mest bistandsmidler via Digni. De får i overkant av 35 millioner kroner.

Utenlandssjef Tone Lindheim tror at regjeringen vil prioritere den frivillige sektoren.

Signalene om at regjeringen vil prioritere Afrika, og tone ned engasjementet i Asia og Latin-Amerika, skaper ikke noen frykt i Misjonsalliansen.

– Hele diskusjonen om land er komplisert, men vi er åpne for at noen land vil falle ut. Det blir spennende å se hva som blir realiteten, sier Lindheim.

Hun ser at hennes organisasjon kan være i «faresonen» siden de arbeider i flere land i Latin-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har store prosjekter både i Bolivia og Ecuador. Men vi har god innsamlingskapasitet til denne målgruppen. Det er viktig for oss å ha et langsiktig perspektiv på det som vi driver med, sier utenlandssjefen.

Bistandsmidler

Digni delte i år ut omkring 163 millioner kroner i bistandsmidler fra Norad til sine 19 medlemsorganisasjoner.

Disse aktørene fikk mest:

Misjonsalliansen: 35 mill kr

Det Norske Misjonsselskap: 25 mill. kr

De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon: 24 mill. kr

Norsk Luthersk Misjonssamband: 22 mill. kr

Normisjon: 13 mill. kr

Les også
Norsk misjon kan bli rammet av Norad-kuttNorsk bistand
Les også
Blander gjerne tro og bistand
Les også
KrF og Venstre krever økt Syria-hjelp
Les også
Mer bistand for pengene
Les også
KrF vil kjempe mot bistandskutt
Les også
Slik forbereder KrF seg på budsjettetStatsbudsjettet