Brutalitet: En kriger fra ISIL løfter opp våpen og ISILs flagg på en gate i Mosul. Foto: Reuters / NTB Scanpix

ISIL fjerner kors og driver kristne på flukt i Nord-Irak

Ekstremister fra Den islamske staten (ISIL) fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene opprørsgruppen har tatt kontroll over i nord i Irak.

– Rundt 100.000 kristne er tvunget på flukt med ingenting annet enn klærne de går i. Mange flykter til den kurdistanske regionen til fots, sier den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako.

Ifølge en kaldeisk-katolsk erkebiskop harbyene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh blitt tatt over av ISIL i løpet av natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Grip inn

Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas.

Byen Quaraqosh er en kristen by mellomMosul, som er under de sunnimuslimske ekstremistenes kontroll, og den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Islamistene skal ha kommet inn i byen Tal Kayf rundt midnatt, og tatt kontroll over byen uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning.

Les også:En «n» for kristen solidaritet

Kampene fortsetter

Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker ogislamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak. Minst 50 mennesker er meldt drept i løpet av onsdag.

I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, ogflere hundre tusen innbyggere skal ha flyktet opp i fjellene. Ifølge FN har en del av disse blitt hentet ned i løpet av torsdag. De kurdiske styrkene har tidligere uttrykt bekymring for at disse ville sulte i hjel, dersom de ikke snart ble hentet ned.

Les også:Frykter at flyktninger på Sinjar-fjellene dør av sult

Tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad. Ifølge en kurdisk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Bokstav-støtte til kristne i Mosul

Angrep militærbase

Samtidig har ISIL tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syria, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet. ISIL har dermed kontroll over mesteparten av den nordlige provinsen.

Kampene startet onsdag kveld, etter at tre medlemmer av ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) sprengte seg selv i luften i området rundt inngangen til militærbasen. 27 soldater fra den syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av ISIL ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR.