TIGGER: En mann fra romfolket ber om penger utenfor Stortinget i Oslo.

Fabian Stang vil snakke tigging med rumensk ordfører

Georgescu Silviu Niki er i Norge for å diskutere tiggeproblemet.

Oslo-ordfører Fabian Stang åpner for å møte den rumenske ordføreren Georgescu Silviu Niki. Onsdag kom Niki til Norge for å snakke med norske politikere om hvordan strømmen av rumenske tiggere kan stoppes.

Les også: Tror strøm av tiggere til Skandinavia kan stanses

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Niki er borgermester i Spantov-regionen i det sørlige Romania. I et intervju med Dagen mandag pekte han på at fattige og arbeidsløse rumenere og romfolk trenger hjelp der de bor.

– De drar til Norge fordi de blir behandlet godt der. Samtidig koster denne utfordringen det norske samfunnet en hel del. Det hadde vært bedre om disse pengene ble brukt til å forbedre situasjonen for romfolk her i Romania, sa Niki til Dagen mandag.

Stang interessert

Han etterlyste «et pilotprosjekt her i regionen i form av småindustri eller jordbruksprosjekt». I tillegg skal det være mulig å satse på turisme knyttet til jakt og fiske.

Oslos ordfører Fabian Stang opplyser til Dagen at han synes det virker interessant å kunne møte Georgescu Silviu Niki, «dersom det passer inn i timeplanen» til rumeneren.

Han ønsker foreløpig ikke å kommentere forslagene til Niki.

Borgermesteren er invitert til Norge av Oppdal Kristne Senter. Et team fra menigheten møtte Niki under en reise til Romania i høstferien.

Møter Ropstad

I formiddag er planen at den rumenske ordføreren skal møte stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på Stortinget, med mindre budsjettforhandlingene forhindrer ham.

– Jeg håper vi kan få konkrete og gode innspill på hvordan vi kan bistå for å sikre utdanning og arbeid til befolkningen i Romania. Dette er helt nødvendig for å skape utvikling og jeg er enig i at det kan resultere i at færre kommer til Norge for å tigge, sier Ropstad til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det at mennesker tigger er å kaste bort verdifulle egenskaper og potensielle arbeidstakere. Vi må være konstruktive for å skape alternativer for disse menneskene som søker lykken i Norge, sier KrF-politikeren.

EØS-midler

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet meldte mandag at han også var interessert i å møte ordføreren, men det er foreløpig ikke satt noe tidspunkt, ifølge Kåre Stensrud i Oppdal Kristne Senter. Fredag skal Niki møte ordføreren i Oppdal kommune i Sør-Trøndelag.

Romania mottar allerede EØS-midler fra Norge. Landene inngikk i mars 2012 den største samarbeidsavtalen noensinne.

170 millioner gikk til å bedre situasjonen til romfolket i samarbeid med Europarådet.

Et fond på én million euro, i overkant av åtte millioner kroner, går til å styrke dialogen mellom arbeidslivets parter.

Les også
Tror strøm av tiggere til Skandinavia kan stanses
Les også
Foreslår meldeplikt for tiggere
Les også
Færre tiggere registrert i sommer
Les også
Tåler vi synet av de fattige?
Les også
Lillesand først ut med tiggeforbud
Les også
Tiggeaksjon samlet 200 «tiggere»
Les også
Tigger opprørte dåpsfølgeRomfolk