TILRETTELEGGER: –Jeg kommer ikke til Skjærgårds for å synge, men for å tilrettelegge for at noen skal få møte Guds kjærlighet, sier David André Østby.

Gjør døren høy 
med elektronika

David André Østby gjør elektronika-musikk av gammel salme.

«Gjør døren høy, gjør porten vid» synger de oppmøtte foran scenen i det såkalte Big-Top teltet. Det er Skjærgårdsfestivalen på Risøya og tusenvis av ungdom er samlet for å møte venner, høre musikk og bli inspirert i troen. Men om disse ungdommene har sunget salmen før har de ikke sunget den slik de gjør det i dag.

Den nyskrevne låten «Velkommen» er inspirert av salmen «Gjør døren høy, gjør porten vid» fra 1642. Musikken, derimot, er av nyere dato. Stilen kalles EDM og kan oversettes til norsk med elektronisk dansmusikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en musikksjanger som dominerer mye av dagens 
populærmusikk, sier Østby, som likevel mener musikksjanger er underordnet hensikten med 
lovsang, nemlig å møte Gud.

*Se hva som skjer i kristen-Norge i sommer: Stevneguiden.no *

Seks år på scenen

Han har vært på Skjærgårdsfestivalen i over ti år, de siste seks årene har han ledet lovsang i det store teltet (Big Top-teltet). Til høsten gir han ut ny lovsangsplate. Men som artister flest, kommer det en smakebit nå. Singelen «Velkommen» blir lansert under Skjærgårdsfestivalen, og er tilgjengelig på iTunes, Spotify, Wimp og Youtube.

Jesus på et esel

Men bak den kule beaten i Østbys nye låt ligger det et brennende ønske om at mennesker skal få oppleve Guds kjærlighet. Inspirasjonen er hentet fra bibelfortellingen der Jesus kommer ridende inn i Jerusalem på et esel.

– Mange hyller ham, mens noen er skeptiske og ber Jesus roe ned de unge som roper. I møte med denne salmen og bibelteksten har jeg spurt: Hvordan kan vi åpne våre hjerter og kirker for Jesus i dag? Er vi de som tar imot, eller bare de som står og ser på? spør Østby.

– Ikke for å synge

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå håper lovsangsartisten at de unge som kommer til Skjærgårdsfestivalen skal ta imot Jesus slik disiplene gjorde det da han red inn i Jerusalem. Potensialet for å nå unge mennesker med Guds kjærlighet er stort, tror 34-åringen.

– Det er derfor jeg kommer tilbake til Skjærgårds. Jeg er ikke her for å synge, men for å tilrettelegge for at noen skal få møte Guds kjærlighet. Det er flere hundre medarbeidere her. Og vårt fokus er at vi skal være Jesu hender og føtter på festivalen og la folk få smake Guds kjærlighet. Når ungdommene får smake den og tar den tilbake der de kommer fra - da kan vi se et forandret Norge, sier Østby.

– Musikk er lim

Han er klar over at ikke alle ungdommene som kommer til festivalen vet hva lovsang er.

– Noen kommer fra menighetssammenhenger der man ikke har lovsang. Så det er en mulighet for å skape en forståelse og en erfaringav dette, sier han.

Men lovsang er ikke bare sang til Gud, det er også en måte å memorere bibelske sannheter på, tror lovsangslederen.

– Musikken fungerer som et lim. Ordene, budskapet og sannhetene vi formidler gjennom lovsangen fester seg fordi de husker låten og kanskje synger den igjen og igjen, forklarer Østby.

Han tror derfor at lovsang kanskje i større grad enn forkynnelse kan få mennesker til å mediere over Guds ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og da er det kanskje håp om at den gamle salmen fra 1642 blir memorert atter igjen av nye generasjoner.

Synth og salme

Å kle en salme i elektronika er utfordrende og det krever andre instrumenter enn orgel. På scenen under Skjærgårdsfestivalen har Østby blant annet med seg to personer som spiller synth, et instrument som ikke er alt for mye brukt i norske menigheter.

– I dag hører ungdom mye på synthbasert musikk. Det er den retningen populærmusikk beveger seg i, sier Østby.

Han erkjenner at musikk i elektronika-stilen krever spesiell kunnskap.

– Skal man få det til å fungere skikkelig så krever det mer enn å kunne spille piano. Man må kunne programmere, og man må finne de rette lydene. Det er en helt annen verden enn det musikere i norske menigheter vanligvis opererer i.

– Så hvorfor lager du lovsang i denne stilen?

– Jeg ønsker å bryte litt grenser soundmessig, men det er ikke noe mal for hvordan det skal være. De fleste menigheter har nok med å få folk til å spille piano, for dem å eksperimentere med elektronisk musikk blir kanskje for ambisiøst. Derfor er det viktig å minne om at lovsang ikke er en stil. Ånden 
ligger ikke i formen, men i hensikten, sier Østby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan gi nytt liv hjemme

Lovsangslederen erkjenner at det kan være en viss fare for at store lovsangskonserter kan gjøre en missmodig fordi det er vanskelig å gjøre det i kirken hjemme.

– Men samtidig vil vi jo gi folk noe nytt og annerledes som kan inspirere på en måte man kanskje ikke får hjemme, sier han.

– Vi har også seminarer der vi snakker med unge folk og gir dem råd til hvordan de kan bygge opp et bra lovsangsteam hjemme, sier Østby, som til daglig er lovsangsansvarlig i Filadelfiakirken i Oslo og underviser i lovsang og musikk på Filadelfia bibelskole.

Hans håp er at ungdommene vil bli lyttet til og gitt rom i sine lokale menigheter når Skjærgårdsfestivalen er over og hverdagen begynner igjen.

– De kan gi nytt liv og nye impulser til sine lokalmenigheter, og jeg håper de får rom for det, sier Østby.