HEDER FRA SLOTTET: I april fikk Frantz Johansen (t.v.) og kona Berit Kongens fortjenstmedalje for sin misjonsinnsats. Medaljer og diplomer ble overrakt på Drammen rådhus av ordfører Tore Opdal Hansen. Foto: privat

Gatebarnas far er død

Han brant for kloakkbarna i Romania og startet hjelpeorganisasjonen Europa i fokus. For innsatsen fikk han i april Kongens fortjenstmedalje. Tirsdag døde Frantz Johansen.

– Ved Frantz Johansens død taper Pinsebevegelsen en visjonær misjonær og en uredd mann, sier Anne Gustavsen i Korsets Seier.

Redaktøren i Pinsebevegelsens ukeavis skrev i 1997 boka «Frantz Johansen, kloakkbarnas far» om Johansen og hans store innsats for de svakeste. Hun har derfor inngående kunnskap om hans bakgrunn, mangeårige virke og posisjon, både i Pinsebevegelsen, i det norske samfunnet og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Døde tirsdag

Johansen døde på sykehuset i Drammen tirsdag kveld på grunn av komplikasjoner etter en operasjon. Han ble 69 år gammel.

Frantz hadde bakgrunn som reisende – eller tater som han selv kalte seg. Han kom fra Våler i Solør og hadde en tøff og fattigslig oppvekst med en alkoholisert far.

Tøff oppvekst

Allerede som åtteåring opplevde han et misjonskall.

– På skolen hørte jeg evangeliet om Jesus for første gang. Jeg betraktet interessert de store plansjene som frøken dro ned foran tavla. En av dem var av Jesus på korset. Da skjedde det noe underlig med meg. Jeg begynte å gråte og forsvant inn i min egen verden. Det kunne ha vært et barns dagdrømmer, men for meg var det som en visjon. Plutselig fikk jeg se meg selv stå og tale for store skarer. Jeg husker jeg sa: «Jesus, når du har gjort så mye for meg, så heretter vil jeg vie mitt mitt liv i din tjeneste», står det på nettsidene hos organisasjonen Europa i Fokus som han startet i 1991.

Spania og Romania

Kallet fulgte ham gjennom barne- og ungdomsårene, og i 1973 reiste han sammen med kona Berit Stenseth Johansen og barna Leon, Laila og Heidi til Spania som misjonærer. Senere er han særlig kjent for sin innsats blant romfolk og sigøynere i Romania, men også i Bulgaria.

I løpet av 14 år la han sammen md kona grunnlaget for den Skandinaviske Turistkirken på Costa Del Sol og Sigøynerbevegelsen «Filadelfia» som nå har hele 1300 menigheter i sitt nettverk.

Gjennom bruk av media fikk Frantz Johansen gjennomslag for at store slummområder ble sannert, og nye sosialboliger for fattige sigøynerfamilier bygd i Màlaga. Under hans ledelse ble et eget undervisningssenter for sigøynere bygd i Madrid.

Kloakkbarna

I oppveksten måtte han selv tigge for å overleve, og han hadde et særlig hjerte for de aller svakeste. Da han traff barna som lever i kloakksystemet under bakken i Romanias hovedstad Bucuresti, tente det en gnist i ham. Han ville hjelpe så mange som han kunne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 1991 startet han stiftelsen Europa i Fokus for å hjelpe gatebarna ved å bygge barnehjem, matstasjoner, skoler og yrkesskoler og gi støtte til skolegang og mye mer under mottoet: «Hjelp til hele mennesket.» Den sosiale hjelpen gikk hånd i hånd med den åndelige, og gis også støtte til lokale forkynnere og kirkebygging.

Kong Harald og dronning Sonja besøkte for noen år siden noen av institusjonene Johansen var med å bygge opp, og i april i år fikk ekteparet Johansen Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

Både norske statsminstre og rumenske statsoverhoder har også besøkt Europa i Fokus-prosjektene.

Medieoppmerksomheten har vært stort særlig om hjelpen til kloakkbarna, og Tore Strømøy laget et TV-program om arbeidet på NRK.

– Uredd

– Johansen var uredd, og han var mye på TV. Han lyktes på den måten å gjøre kjent det store barmhjertighetsarbeidet som skjer gjennom norsk pinsemisjon. Norske medier har hatt store reportasjer, og da kongeparet var på besøk, ble arbeidet løftet fram. Da fikk Frantz Johansen gitt den kristne barmhjertighetstanken ansikt, mener redaktør Anne Gustavsen.

– Frantz var en sterk personlighet og en gründer som turte å satse stort. Hele sitt voksne liv jobbet han for noe som var større enn ham selv, og han ga livet sitt til andre. Han så den minste som ingen andre vil ha noe med å gjøre, sier Gustavsen til Dagen.

Les også
Frantz og Berit fikk sjelden kongelig heder
Les også
Romanias gatebarn får identitet