AVGJØRENDE: – Det er avgjørende at vi når ut med informasjon til menighetene i Den norske kirke, sier Øyvind Meling, som er valgt til ny landsstyreleder i NMS.

– Vil ha mer samarbeid med regioner

Det er med glede og spenning at Øyvind Meling tar til som ny landsstyreleder i NMS.

– Jeg føler meg litt usikker i forhold til mange store og viktige oppgaver, som det blir krevende å gå inn i, sier Meling til Dagen.

Han fikk under ledervalget 313 stemmer, mens motkandidaten Astri Marie Wessel oppnådde 229 stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan vil NMS merke at de har fått en ny landsstyreleder?

– Vi i det gamle landsstyret har arbeidet godt sammen, og vi skal jobbe videre mye langs den samme veien. Jeg håper at vi skal klare å få til et enda bedre samarbeid med regionene og de lokale ledd, svarer Øyvind Meling.

LES OGSÅ: Norsk misjon anno 2042

Usikker økonomi

NMS har solgt eiendommer for 34 millioner kroner de siste seks årene for å få balanse i regnskapet.

– Ingen organisasjoner kan leve av å selge eiendommer. Vi må få til en forsvarlig drift gjennom inntektene våre, ellers går det mot en nedlegging, sier han.

Landsstyret bestemte nylig å skjære ned 3,5 millioner kroner i neste års budsjett sammenlignet med 2014.

– Hovedårsaken er usikkerhet særlig rundt testamentariske gaver, som i veldig mange år har vært veldig stabilt. Disse gavene sviktet mye i fjor, og prognosene for i år er heller ikke så gode. De andre gaveinntektene er omtrent likt med i fjor, og det ser ikke ut til å bli noen økning, forteller Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Salg av leirsteder

Leirstedene har også stått sentralt i NMS – særlig i de siste månedene. Landsstyret har besluttet å selge to, mens andre går i usikker tid i møte. Dette gjelder for eksempel Åpta i Vest-Agder. De hadde i fjor et overskudd på 67.758 kroner.

– Hvorfor freder dere ikke leirsteder som går i pluss?

– Åpta trenger også en del vedlikehold og oppussing. Dette leirstedet er satt på en liste der vi skal se mer på strategi og bruk. Vi sliter med at regionene Stavanger og Agder bruker Åpta lite i sin virksomhet. Når et leirsted går rundt balanse i drift, er det mye sannsynlig at det vil være noen skjulte kostnader, forklarer Øyvind Meling.

Den norske kirke

NMS «klamrer seg» til Den norske kirke, og satser på misjonsavtaler med menighetene. Men fra 2011 til 2013 har inntektene fra disse menighetene gått ned med 450.000 kroner.

– Det er avgjørende at vi når ut med informasjon til menighetene i Den norske kirke. Vi har veldig mange misjonsavtaler (omkring 580 journ. anm.), og det er krevende å følge opp alle sammen. Dette må vi jobbe med, understreker den nye landsstyrelederen.

Homofili

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva er ditt syn på forbønnshandling for homofile par?

– Jeg står på NMS sitt samlivsetiske dokument, og har ingen problemer med det, svarer han.

Øyvind Meling tror ikke at det får noen konsekvenser for NMS´ forhold til Den norske kirke om den skulle gå inn for en slik forbønnstjeneste.

– Så lenge Den norske kirke vil jobbe sammen med NMS, vil vi samarbeide med dem. Hvis vi får gjøre dette på våre premisser, så er ikke dette noe problem. Vi samarbeider i dag med ulike kirker rundt i verden, og er ikke enige med dem i ett og alt. Det blir sjelden stilt spørsmålstegn ved slike samarbeidspartnere, og det trenger heller ikke å være noe problem i forhold til Den norske kirke, mener Meling.

Kontakt med unge

– Hvordan skal NMS få tak i nye ungdommer i sitt arbeid?

– Det er krevende, men jeg tror at NMS U har en stor oppgave der. Vi vil være med dem og skape gode møteplasser. Jeg vil i dag også sende en utfordring til oss som er litt eldre, om å være villig til å stille opp når de unge trenger oss. Dette gjelder blant annet som ledere i leirarbeidet blant barn og unge, sier Øyvind Meling.

Øyvind Meling

Alder: 57

Bosted: Tomter i Østfold

Utdannelse: Teolog

Jobb: Seksjonsleder i Kirkerådet

NMS-verv: Nestleder i landsstyret 2011-2014. Leder i hovedkomiteen for generalforsamlingen i sommer. Medlem i arbeidsgruppa for omstrukturering i 2009. Styreleder i Region Øst 2006-2011

Jobb: Seksjonsleder i Kirkerådet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NMS

Generalforsamling i Oslo 2. - 6. juli 2014

Deltagelse: 1.374 påmeldte og 763 delegater

Motto: Skapt til å dele

Talere: Yonas Yigezu Dibisa, Etiopia, Maria Bjørdal, Per Arne Dahl, Kjetil Aano, Maicon Steuernagel, Brasil, Biskop Thomas, Egypt, Jeffrey Huseby

NMS ble stiftet i 1842 og er en selvstendig organisasjon innen De norske kirke.

Arbeider i følgende land om områder: Brasil, England, Estland, Etiopia, Frankrike, Japan, Kamerun, Kina/Hongkong, Laos, Madagaskar, Mali, Midtøsten, Sør-Afrika og Thailand.

NMS hadde ved årsskiftet 76 misjonærer, 20 ettåringer og 15 fagfrivillige.

Les også
Norsk misjon anno 2042
Les også
Avgjørende år for Misjonsselskapet
Les også
Advarer NMS mot å tære på reserveneNMS-økonomi