INTERNASJONAL INTERESSE: Arbeidet til ungdomsdiakonene Ide Therese Vesterår, Liv Hilde Briså og Mariann Solberg Lindtjørn har vakt internasjonal interesse. Foto: Espen Utaker

Kirke gir nye sjanser til ungdom som nasker

Kirken i Bærum har satset på et samtaletilbud for ungdom som blant annet inkluderer et «naskeprosjekt». Nå får tilbudet en europeisk pris.

13–20 er navnet på det ungdomsdiakonale samtaletilbudet som har vært i drift siden 2010. Det kom i gang etter at kirkevergen fikk Bærum kirkelige fellesråd og Bærum kommune i Akershus med på å bevilge penger til et forebyggende ungdomsarbeid.

– Vi så at også ungdom i rike Bærum har utfordringer. Noen har store utfordringer, andre mindre. Men felles for dem er at de faller utenfor andre tiltak, sier kirkeverge Svein Erik Tøndel Andersen til Dagen. Han mener mange unge har behov for noen voksne å snakke med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Navnet 13-20 ble valgt for å vise hvilken aldersgruppe man vil betjene.

Lokalt samarbeid

Formålet med tilbudet er å bidra til at ungdom blir sett og anerkjent for den de er, slik at de kan være trygge på seg selv i møte med andre og ta gode valg.

– I samarbeid med politiet og lokalt næringsliv gjennomfører 13-20 også et «naskeprosjekt hvor ungdom som blir tatt for butikktyveri gis et oppfølgingstilbud som har redusert tilbakefallsgraden betydelig, sier den faglig ansvarlige for ungdomsdiakonene i Bærum, Marianne Solberg Lindtjørn, i en pressemelding.

Kirkeverge Svein Erik Tøndel Andersen forklarer at man i utgangspunktet ikke tror at nasking skyldes pengemangel.

– Den teorien viser seg å holde, sier han.

Når en ungdom blir tatt i nasking, får vedkommende og foreldrene tilbud om at hun eller han går tre ganger til samtale hos en diakon. Så går man til butikken og ber om unnskyldning. Kirkevergen opplyser at det er en ordning som også politiet og næringslivet er fornøyd med.

– Flere av ungdommene velger å fortsette i samtale etter at andre behov er avdekket, forteller Tøndel Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskjell i livet

13–20 er blitt lagt merke til internasjonalt og er tildelt årets Eurodiaconia–pris. Den skal overrekkes 3. desember i Europaparlamentet i Brussel.

– Det er gledelig å få den anerkjennelsen som denne prisen betyr, men den største belønningen er at vi daglig opplever at vi kan gjøre en avgjørende forskjell i mange unge menneskers liv, sier Lindtjørn.

Eurodiaconia er det ledende nettverket for diakonalt arbeid i Europa, med 24 medlemsland og et bredt spekter av diakonale aktører. Organisasjonen representerer det kirkelige omsorgsarbeidet i de lutherske, reformerte, ortodokse og anglikanske kirkene i 22 land i Europa. Fra Norge er Den norske kirke, Diakonhjemmet og Kirkens Bymisjon medlemmer.

Stor interesse

Kirkeverge Svein Erik Tøndel Andersen forteller at han opplever tildelingen både som en overraskelse og en anerkjennelse.

- Vi har de siste årene satset bevisst på diakoni på tvers av menighetsgrensene, og har i god dialog med kommunen og menighetene klart å øke antall diakonistillinger fra fire til 13 her i Bærum. Prisen er en påminnelse om hvor viktig det diakonale arbeidet er i kirken. Uten Bærum kommunes bevisste og entusiastiske støtte hadde vi ikke kunnet etablert dette tilbudet, sier kirkevergen.

Mange emner

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tre ungdomsdiakonene i Bærum har sosialfaglig utdanning og mastergrad i diakoni.

- Samtalene foregår på ungdommens premisser, og kan dreie seg om alt fra overgrep, vold, forventningspress, spiseforstyrrelser, selvskading, sorg, kropp og seksualitet, rus, familieforhold og mobbing, forteller Lindtjørn.

- Istedenfor å dytte eller dra ungdommen i en bestemt retning, ønsker 13-20 å gå ved siden av den andre i ungdommens tempo. Det er ungdommen som tar veivalgene underveis, men i dialog med diakonen får de rom til å reflektere over sine valg og se nye muligheter de kanskje ikke visste om, sier hun.

Eurodiaconia

Eurodiaconia ble opprettet i 1997, og arbeider med å linke diakonale aktører sammen.

I 2007 begynte Eurodiaconia med en årlig prisutdeling for å anerkjenne fremragende praksiser innen diakonalt sosialarbeid.

Eurodiaconia ble opprettet i 1997, og arbeider med å linke diakonale aktører sammen.

Les også
Avslører de verste mobbeskolene
Les også
Ikke flertall for trossamfunn i NLM Ung
Les også
Fra Molde til misjonærliv i MongoliaFrontline
Les også
Regjeringen ber kommunene ta radikaliseringsansvar