FENGSLET: – Vi vet at flere konvertitter sitter fengslet i Iran, sier Terje Høyland, som her er sammen med Jemal.

Jemal lever i skjul hos kristne venner

Jemal (32) fra Iran har gått i dekning hos kristne venner, fordi han er uønsket i landet. Han ble kristen i Norge, og frykter fengsel om han blir sendt hjem.

– Jeg er redd for å oppholde meg utendørs, og kikker alltid etter om det er politi i nærheten, forteller Jemal til Dagen.

Vi møter han i Stavanger, og den iranske mannen vil ikke at vi skal fotografere ansiktet hans. Han gjemmes nå rundt i byen, og er spent på hva som vil skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jemal kom til Norge i 2010. Han ble kristen og døpt året etter. Spørsmålet om opphold etter at han konverterte til kristendommen er blitt avvist tre ganger i Utlendingsnemnda (UNE). Sist gang tidligere i høst, og han oppholder seg nå ulovlig i Norge.

Les også: Oppfordrer til å skjule asylsøkere

– De sier at det er ikke problematisk å være kristen i Iran, forteller Jemal.

Religionsutøvelse

Terje Høyland er talsperson i Rettferdighet i asylpolitikken (RIA) og internasjonal leder i IMI-Kirken. Han viser til at det siste avslaget som Jemal fikk.

– Her leser vi at det er ikke relevant for hans situasjon om han er kristen eller ei. UNE mener at det er ingen fare for Jemal om han går i en iransk kirke og så går hjem igjen etterpå. Men at det for en kristen også er viktig å fortelle utad om sin tro, er det visst vanskelig for vestlige myndigheter å forstå, sier Terje Høyland.

Oppmuntrer til lovbrudd

Han mener at UNE oppmuntrer til å bryte med internasjonale lover når det gjelder utøvelse av sin tro.

– Derfor bør de la disse sakene om konvertitter bero til regjeringen kommer med sin utredning før nyttår. Vi vet at flere konvertitter sitter fengslet i Iran, legger han til.

Det er forøvrig levert inn en stevning til Oslo tingrett om at Jemal må vente med å bli utsendt til regjeringen har kommet med sitt svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bor rundt omkring

Jemal understreker at veien til Gud går ikke gjennom islam.

– Jeg fant denne veien gjennom Jesus, og kom til kristen tro. Derfor har jeg lyst til å fortelle andre om hva som skjedde med meg. Men det kan jeg ikke gjøre i Iran, sier han.

Den iranske konvertitten bor nå periodevis rundt omkring hos kristne venner, og han er glad for at de tar imot ham på denne måten. Flere av disse tok et spontant initiativ da Jemal fikk beskjed om at han måtte forlate Norge.

Les også: Flertalllet ønsker fremdeles en streng asylpolitikk

– Jeg føler meg tryggere når jeg kan være hos kristne venner. Men jeg frykter at politiet er på jakt etter meg for å sende meg tilbake til Iran. Der venter fengsel på meg, og derfor vil jeg ikke dit, sier Jemal.

– Hvilke tanker har du om fremtiden?

– Jeg vet ikke selv hva som vil skje fremover, men jeg tror at Gud skal vise meg den riktige veien. Jeg ber om at dette må skje, sier Jemal.

På linje med biskop

I gårsdagens avis støttet verken biskop Erling J. Pettersen eller KrF-politiker Geir Toskedal oppfordringen fra Terje Høyland om å skjule konvertitter og asylbarn i noen tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er helt på linje med biskopen når han ikke ønsker en slik situasjon, men samtidig er vi enige om at dette er alvorlig. Etter mitt syn ligger nå ballen hos justisministeren, sier Høyland.

Han er også glad for den gode jobben som KrF og Venstre har gjort i ulike fora på Stortinget i den aktuelle sak om konvertitter som sendes blant annet til Iran.

– De må bruke alle muligheter til å trykke på, og ta saken opp på et så høyt politisk nivå som mulig, understreker Høyland.

Kirkeasyl

– Kan det være aktuelt at konvertitter går i kirkeasyl?

– Nei, jeg synes ikke at kirkeasyl er en god ide. Det blir både et tøft press på menigheten, og asylantene blir lett isolert. Derfor vil et kirkeasyl øke det psykiske presset på asylantene, svarer Terje Høyland.

Konvertitter

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) la i juni frem en rapport om iranske konvertitter

De slo fast at dagens praksis ikke tilstrekkelig ivaretar iranske konvertittes behov for beskyttelse, og kritiserte Utlendingsnemnda (UNE) på flere punkter

Regjeringen har lovet å komme med en utredning om konvertitter før nyttår

Les også
Oppfordrer til å skjule asylsøkereIranske konvertitter
Les også
Flertalllet ønsker fremdeles en streng asylpolitikk