Syriske Amjad Khalem Qassem kom nylig til Norge med kona Manal Jamal og barna Hussein (7), Halah (5) og Mohamed (1). Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

KrF og Venstre krever økt Syria-hjelp

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 bør inneholde en kraftig økning av både bistandsmidler og antall kvoteflyktninger, mener Venstre og KrF.

– Vi mener det er naturlig å ta imot flere overføringsflyktninger gjennom FN-systemet enn dem vi allerede har forpliktet oss til. Norge har også tidligere tatt imot flere flyktninger når humanitære kriser har oppstått, for eksempel under krigen i Kosovo, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø (V).

Les også: Utvalgt til et nytt liv i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyktninghjelpen bekymret

Flyktninghjelpen ba tidligere i uken om å øke antall kvoteflyktninger til Norge til 3.000 og om å få en ekstra milliard til hjelpearbeidet i Syria og nabolandene.

– Vi står overfor den største flyktningkatastrofen siden krigen. For KrF er det viktig at Norge tar sin del av ansvaret for menneskene som er på flukt, sier stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF).

Hjemdal presiserer at en opptrapping av hjelp til Syria ikke må finansieres med å kutte på andre formål på bistandsbudsjettet.

Gjennomgår reglene

Støttepartiene KrF og Venstre mener dagens regelverk, som ble vedtatt under Stoltenberg-regjeringen i 2010, begrenser mulighetene for å ta imot syriske flyktninger.

Samarbeidspartiene Venstre, KrF, Høyre og Frp har bedt om at reglene for uttak av flyktninger blir gjennomgått.

– Ikke minst viser de erfaringene vi har gjort med utvalg av flyktninger fra Syria at disse retningslinjene må endres, sier Nybø.

Les også
Utvalgt til et nytt liv i Norge
Les også
Islamist fra Skien kan ha lederrolle i ISILISIL
Les også
ISIL-tilhengere feiret «egen stat» med geværskuddISIL
Les også
Syria-farere ville ikke snakke med PST
Les også
Syria advarer mot uautorisert nødhjelp