DEBATT: KrF-leder Knut Arild Hareide ser ikke bort fra at det kommer ny debatt om ekteskapsloven når partiet skal vedta nytt partiprogram i 2017. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

KrF-front mot ekteskapslov slår sprekker

Leder Knut Arild Hareide får kritikk fra hjemfylket når han åpner for ny debatt om likekjønnet ekteskap og homofil adopsjon.

Etter at det ble kjent atKrFUs landsstyre innstiller på at de skal droppe kampen mot kjønnsnøytral ekteskapslov og homofil adopsjon, har debatten også slått sprekker inn i moderpartiets kamp mot loven.

Debatten blusser opp samme uke som det er møte i sentralstyret og landsstyret iKrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Landsmøtet i fjor fastslo at KrF vil gjeninnføre den tidligere ekteskapslovens definisjon av ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne.

– Må ta debatten

Stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF)uttalte til dagen.no tirsdag kveld at KrF må våge å ta debatten om likekjønnet ekteskapslov og homofil adopsjon.

Han mener det er mye viktigere at KrF er en vaktbikkje når bioteknologiloven liberaliseres enn at de kjemper mot homofiles rett til å gifte seg.

Tyvand har ikke selv bestemt seg for om han mener at KrF må gi opp kampen mot kjønnsnøytral ekteskapslov, men mener at partiet må ta debatten.

Det fikk sentralstyremedlem i KrF og tidligere indremisjonsgeneral Karl Johan Hallaråker til å reagere.

– Det er ikke et spørsmål om å våge å ta debattene. De har vi tatt. Det er uklokt å ta omkamp på verdidebatter som vi nylig la på plass på landsmøtet i fjor. Skal partiet bort fra sperregrensen, må vi konsentrere oss om konkrete politiske saker og ikke negative omkamper om vitale verdispørsmål som bare er egnet til å ødelegge og skape frustrasjon, sier Hallaråker.

– Doble signaler

Fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF er ikke begeistret for signalene fra stortingsrepresentant Tyvand.

– Nei, vi må ikke ta den debatten, sa Kårbø til Dagen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde en drøfting av dette på landsmøtet sist. Selv om man er i mindretall, må man ikke hele tiden ta den debatten.

– Men samfunnet forandrer seg?

– Velgerne må kunne forvente at vi står fast på stortingsvalgsprogrammet.

– Kan det komme en endring når det skal vedtas nytt program om knappe tre år?

– Jeg håper ikke det. Problemet med denne debatten er at det blir gitt doble signal: Vi sier at vi mener en ting, men at vi må ta debatten.

Forsiktig med råd

Kårbø er forsiktig med å komme med råd i forkant av KrFU-landsmøtet, som skal avholdes 19. - 21. september på Sola.

– De liker ikke å få råd. Det har jeg erfart. De skal få ha sin behandling av saken. Men det er ikke noe mål for meg at KrFU skal være førende for KrF i denne saken, sier Kårbø.

Da KrFU-leder Emil André Erstad fra Hordaland i fjor høst tok til orde for å få muslimer inn i partiet og gjerne ville delta i homoparader, ba Kårbø og andre KrF-ledere han om å roe seg ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forventer ny debatt

KrF-leder Knut Arild Hareide avviser ikke at en debatt om ekteskapsloven kommer når neste stortingsvalgsprogram skal snekres foran valget i 2017.

– Det er selvsagt helt legitimt at KrFU nå tar opp denne saken. Dette er en sak vi må diskutere som alle andre saker. Men KrF hadde debatten og landet sitt standpunkt på landsmøtet i 2013. Så ser jeg ikke bort fra at det kommer en ny debatt i forbindelse med arbeidet med neste program som vedtas i 2017, sier Hareide.

– Betyr det at du ikke avviser at KrF kan droppe kampen mot ekteskapslov og homofil adopsjon i neste program?

– Dette spørsmålet er ikke til beslutning i KrF nå. Jeg kan selvsagt verken avvise eller bekrefte noen spørsmål som den neste programprosessen skal avgjøre. Det er jo derfor vi har et partidemokrati, sier Hareide.

– Skaper utrygghet

Kårbø blir veier sine ord når han hører at også partilederen viser til at en kommende debatt om det neste stortingsvalgsprogrammet.

– Sender også Hareide doble signaler?

– Vi bør alle unngå å sende doble signaler. Programmet er vedtatt. Retningen ligger fast. Vi er bare ett år ut i stortingsperioden. Da bør vi bruke energi på det vedtatte programmet og ikke spekulere om fremtidige program. Det skaper bare utrygghet for velgerne.

– Skaper Hareide utrygghet for velgerne?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde ønsket at vi hadde konsentrert oss om det som ligger i dette stortingsprogrammet og ikke hva som er mulig i neste program, svarer Kårbø.