FREDAGSBØNN: Et hundretalls muslimer i bønn ved Damaskusporten. Fredag var det ikke adgang til Tempelplassen for menn under 50 år på grunn av opptøyene som har vært der de siste dagene. Den sterke reaksjonen på dette uteble på grunn av storstilt oppbud av politi og soldater og fordi regnet strømmet ned da fredagsbønnen var ferdig og opptøyene skulle begynne. John Solsvik

Intifadaen som regnet bort

Palestinerne annonserte en Jerusalem-intifada og en raseriets dag fredag. I stedet regnet opptøyene bort, og freden senket seg over den krigstrøtte byen.

Både Hamnas og Islamsk Jihad hadde tatt til orde for intifada i Jerualem fredag som hevn for drapet på en palestinsk terrorist for mordforsøket på den høyreradikale israeleren Jehuda Glick onsdag kveld.

Da israelske myndigheter stengte av Tempelplassen torsdag kastet også palestinernes president seg inn i retorikken og kalte avgjørelsen om å utestenge muslimer fra Al-Aqsa-moskéen en «krigserklæring». Alle snakket om en raseriets dag etter fredagsbønnen med forventet store opptøyer i Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jerusalem politi plasserte dermed fredag ut 5.000 soldater og politifolk på sentrale nøkkelpunkter i og rundt Gamlebyen for å sørge for ro og orden. I tillegg fikk de hjelp fra høyere makter, for da fredagsbønnen var over og folk strømmet ut i gatene igjen, fosset regnet ned over den gamle byen. Styrtregnet førte til elver av vann gjennom de trange basargatene, og folk hastet hjem for å komme seg i ly for været.

LES OGSÅ: Stillingskrigen fortsetter

Tempelplassen

Ved Damaskusporten var politi- og soldatoppbudet ekstra stort, og sperringer sørget for å holde mulige demonstranter på behørig avstand. Bare menn over 50 år, pluss kvinner i alle aldre, slapp gjennom sperringene og fikk lov å ta seg opp på Tempelplassen for å være med i fredagsbønnen. Yngre menn og ungdommer fulgte bønnen over høytarlere som lød i gatene i det muslimske kvarteret i Gamlebyen. Ungdom ble avvist av israelske politifolk og slapp ikke inn.

Medieskapt

Jeg spurte en politioffiser nær Tempelplassen om truslene fra Hamas og Abbas og lurte på hvor opptøyene ble av. Smilende trakk han på skuldrene og lot som han ikke skjønte.

– Opptøyer? Det er bare noe dere i media prøver å hause opp. Her har det vært rolig i hele formiddag, og nå tar vi vekk sperringene også, smilte offiseren.

En politimann ved Damaskusporten hadde tydeligvis hørt om ryktene, men trodde uroen uteble på grunn av det store oppbudet av soldater og politifolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er litt flere her enn vanlig som du ser og det legger nok en demper på lysten til å bråke, sa politimannen.

LES OGSÅ: – Det endelige målet er å frigjøre Jerusalem

Bønn i gaten

Like ved lyttet rundt 100 unge menn og tenåringer til en imam som tordnet mot de israelske myndigheters behandling av muslimer i Jerusalem. Mange av mennene lå på kne på bønnetepper i gaten, og «gudstjenesten» ble avsluttet med felles bønn. Tidligere har dette vært tegnet til kamprop og steinkasting. Men denne fredagen var det ingen som prøvde å utfordre den store israelske overmakten som holdt dem på avstand.

Fredagsbønnen var over, og muslimer som hadde vært på Tempelplassen strømmet ut Damaskusporten og hastet hjemover. Skydekket lå lavt over Jerusalem, og noen minutter senere fosset regnet ned. Snart etter var både unge og eldre arabere forduftet fra gatene både innenfor og utenfor de gamle bymurene.

LES OGSÅ: Verdensvid støtte til Jerusalem

Rasende

Ahmed Arafat (45) raser over det voldsomme politioppbudet. Jeg minner han om at det i det minste er fred i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke virkelig fred. Disse soldatene angriper fredelige folk som kommer for å be i Al-Aqsa-moskéen. De skyter på oss og de dreper våre barn. Dette er ikke et menneskeverdig liv, vi kan ikke godta dette, sier han til Dagen.

– Men det starter jo med at dere kaster stein? sier jeg.

– Nei, det starter med at de tar vårt land og prøver å overta Al-Aqsa-moskéen. Skal vi bare se på det? Skal vi bare vende det andre kinnet til? Vi er ikke noen «jesuser» heller, sier han.

Les også
Intet dokumentert ønske om å fordrive
Les også
Israel, et ikke-temaUng Landsmøte
Les også
Lei konflikten i MidtøstenBenny Morris
Les også
Spent under fredagsbønnen i Jerusalem
Les også
Sverige anerkjenner Palestina som stat
Les også
Hva skjedde i Israel i 1948?