FLEST USIKRE: Av 74 utsendinger, stemte bare 19 for. 25 stemte imot, mens gruppen som trenger mer betenkningstid er stor: Det var hele 30 blanke stemmer. FOTO: Stein Gudvangen

Ikke flertall for trossamfunn i NLM Ung

Den som trodde spørsmålet om trossamfunn i Misjonssambandet blir ren plankekjøring på neste sommers generalforsamling, kan ha forregnet seg.

Et nærmest enstemmig rådsmøte i NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband) vedtok tidlig i oktober å gå inn for opprettelse av et NLM Trossamfunn. De gikk inn for den såkalte minimumsløsningen som et samlet hovedstyre også støtter, nemlig et register der særlig NLMere som er ubekvemme med utviklingen i Den norske kirke, kan melde seg inn.

LES OGSÅ: Ingen iver for trossamfunn

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lite begeistring

Det er blitt hevdet at NLMs yngre garde særlig sterkt ønsker et slikt register, men høringsprosessen i organisasjonen foran rådsmøtet avdekket ikke dette entydig.

Det var derfor spenning knyttet til barne- og ungdomsorganisasjonen NLM Ungs landsmøte i Sinsen kirke lørdag. Der var trossamfunn hovedpunktet.

En lengre debatt avdekket ingen heftig begeistring for opprettelse av trossamfunn, og av 74 utsendinger, stemte bare 19 for. 30 stemte imot, mens gruppen som trenger mer betenkningstid er stor: Det var hele 25 blanke stemmer.

I tillegg stemte 16 såkalte direktemedlemmer. Deres stemmer veier bare en tidel av delegatenes, og fordelingen var ikke svært ulik: Fem stemte for, seks imot, mens fem var blanke.

LES OGSÅ: Rådsmøtet i NLM går inn for trossamfunn

Flere ulike syn

Debattdeltakelsen var bred og avdekket et spekter av syn og begrunnelser. Flere uttrykte et pragmatisk syn: – Hva er best for barn og unge i Norge? spurte Hans Arne Sanna, en av to hovedinnledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sanna, som er motstander av trossamfunn, mente det riktigste er å være pragmatisk. Han vektla at NLM først og fremst er en bevegelse med en misjonsvisjon, ikke et kirkesamfunn.

Geir Henning Tunheim talte varmt for opprettelse av trossamfunn, men: – Jeg kunne tenkt meg mer enn et register. Vi burde gå for en full frikirkeløsning, sa han og påpekte at 900 barn er døpt i NLM-sammenheng de siste åra. Hans egne to barn er døpt i kirka, men hadde knapt vært der siden.

– Hvorfor ikke gi muligheten til å melde seg inn i NLM Trossamfunn? spurte han.

LES OGSÅ: Fra gjøkunge til sidevogn

Frykt og tvil

Flere støttet Tunheim i dette, mens andre uttrykte frykt for at det viktigste skulle komme i bakgrunnen, misjonstanken. Det var også frykt for at Misjonssambandet skal bli isolert fra kirkelige samarbeidspartnere lokalt og nasjonalt og bli oppfattet som innadvendt.

Den klareste fellesnevneren i NLM Ungs rekker akkurat nå, uansett syn i selve saken, er trolig tvilen. Selv flere som har landet i dette spørsmålet, uttrykte blandede følelser.

Flere av Misjonssambandets unge aktive sier de trenger vinteren og våren på å bestemme seg. Vi må vente til juli før vi får vite om de blir tungen på vektskålen i et svært følsomt spørsmål for Norsk Luthersk Misjonssamband.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Trossamfunn og misjon i NLM
Les også
Frontline i front blant ungdommenFrontline
Les også
Viktig signal frå Rådsmøtet i Misjonssambandet
Les også
Vi kan stole på Bibelen
Les også
Rådsmøtet i NLM går inn for trossamfunnNLM Trossamfunn