LEDERJAKT: Den nye generalsekretæren må ha ledererfaring og kirkefaglig kompetanse, sier styreleder Kjell Nordstokke.

Håper å ansette ny leder i «kjerka» før jul

Ny generalsekretær skal ansettes med hjelp av hodejegerbyrå. Audun Myhre kommer ikke til å søke.

Etter et svært turbulent år i den tradisjonelt fredsommelige Sjømannskirken har styret hastverk med å finne en ny toppleder.

– Vi har en konstituert generalsekretær som gjør en strålende jobb, men det er helt umulig for ham å gjøre strategiske, organisatoriske grep. Det er helt maktpåliggende å få en leder tilbake, sier styreleder Kjell Nordstokke i Sjømannskirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjømannsprest Jan Olav Johannessen konstituert som generalsekretær. Han har gjort det klart at det ikke er aktuelt for ham å søke stillingen.

Om to måneder

Sjømannskirkens hovedstyre skal ha møte i London i begynnelsen av desember. Håpet er at prosessen går så fort at den nye topplederen kan ansettes allerede da.

Styret var onsdag samlet i Bergen for planlegge hvordan ny generalsekretær skal ansettes. Tidligere generalsekretær Audun Myhre gikk på dagen i mars etter konflikt med styret. Det ble gitt svært lite informasjon om avgangen, og organisasjonen ble kastet ut en i opprivende indre strid.

Hele styret gikk av og innkalte til ekstraordinær generalforsamling i midten av juni. Der ble det valgt nytt styre med Nordstokke som styreleder.

Det var lenge skapt et bilde av at Myhre hadde meget stor oppslutning blant ansatte i Sjømannskirken. I slutten av august skisserte leder i Presteforeningen i Sjømannskirken, Trine Færevåg, et mer sammensatt bilde i intervju med Dagen. Hun anslo at rundt 40 prosent av de ansatte hadde tillit til det avgåtte styrets håndtering da generalsekretæren ble bedt om å gå og at 60 prosent ikke deler tilliten til styret.

Etter at Sjømannskirken avviklet generalforsamling og feiret 150-årsjubileum i slutten av august, starter de nå formelt jakten på ny toppleder.

Hodejegere

Utlysningen kommer i løpet av få dager. Sjømannskirken ønsker hjelp av et hodejegerbyrå i prosessen.

– Vi er ute og ser etter noen som kan hjelpe oss med det, sier Nordstokke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor vil dere ha hodejegerbyrå?

– Vi må sørge for fortgang i prosessen. Og vi ønsker en ekstern stemme når det gjelder vurderingen av kandidatene.

– Vil et hodejegerbyrå også føre til at dere får andre kandidater?

– Vi håper at mange dyktige kandidater vil søke. Noen vil mene at dette er den mest spennende stillingen i Den norske kirke. Vi håper den er attraktiv, sier Nordstokke.

Ledererfaring

Styret ser etter en mann eller kvinne med et sett av kvalifikasjoner: god ledererfaring, kjennskap til kirkelandskapet og «dyktighet i å drive organisasjonen fremover». Evne til strategisk tenkning og nytenkning vil bli vektlagt.

Nordstokke sa til Dagen etter et styremøte i midten av august på at organisasjonen har lederutfordringer, som styret vil jobbe videre med fremover.

– Er krav til kvalifikasjoner hos den nye lederen preget av de ledelsesutfordringene dere har pekt på tidligere?

– Nei, jeg vil tro at det er snakk om normale ledelsesutfordringer, men Sjømannskirken har vært i en vanskelig situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Krever dere erfaring fra Sjømannskirken?

– Man må ha erfaring fra relevant område, men må ikke ha vært ansatt i Sjømannskirken.

Må ikke være teolog

– Må den nye lederen være teolog?

– Vi har ikke sagt det, men vedkommende må dokumentere kirkefaglig kompetanse. Det er ikke nok å si at «bestemora mi var med i kvinneforening».

Søker ikke

Avgått generalsekretær Myhre har tidligere ikke ønsket å svare på om det er aktuelt for ham å gå tilbake til stillingen i Sjømannskirken. Nå sier Myhre til Dagen at han ikke kommer til å søke.

– Jeg har hatt fire og et halvt flotte år i Sjømannskirken og ser tilbake med stor glede og takknemlighet. Nå orienterer jeg meg mot nye utfordringer, sier Myhre, som for tiden er vikarprest i Tokke i Telemark.

– Kan du utdype hvorfor du ikke vil søke?

– Jeg har inngått en sluttavtale og avsluttet et arbeidsforhold. Da er det ikke naturlig å søke den stillingen jeg sluttet i, sier Myhre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjømannskirken

I mars trakk generalsekretær Audun Myhre overraskende seg fra stillingen etter konflikt med styret.

Etter få dager stilte hele styret sine plasser til disposisjon og innkalte til ekstraordinær generalforsamling, hvor det ble valgt nytt hovedstyre.

I august la det nye hovedstyret frem en uttalelse om prosessen rundt avgangen.

De pekte på at det var ledelsesutfordringer i organisasjonen, men at det tidligere styret opptrådte uryddig i prosessen som førte til Myhres avgang.

Det nye styret skal nå ansette ny generalsekretær.

Les også
Sjømannskirken takket og avsluttet saken
Les også
Generalsekretæren i Sjømannskirken burde ikke blitt presset ut så raskt
Les også
Krever flere svar om Sjømannskirkens kriseKrise i Sjømannskirken