FOLKEHAV: Over tretti tusen var ved Vestmuren mandag kveld for å be om rensing og syndsforlatelse i forkant av den store forsoningsdagen Yom Kippur lørdag. FOTO: Rabbi of the Western Wall

Anger og bønn ved Vestmuren

Mandag kveld var det tretti tusen mennesker til stede ved bønneseremonien ved Vestmuren i Jerusalem. Titusenvis har gått til plassen de ti dagene for anger før Yom Kippur.

Det har vært trangt om plassen framfor Vestmuren den siste uken. Jøder i hopetall strømmer til den store plassen i Gamlebyen for å forberede seg til den store Forsoningsdagen.

Oppgjør

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Slichot» kaller jødene de spesielle bønnene som bes de ti dagene mellom Nyttårsdagen, Rosh Hashana, og Forsoningsdagen, Yom Kippur, som er på lørdag. Dagene skal brukes til oppgjør med synd, rensing og bønn om tilgivelse. Torsdag kveld regner man med størst frammøte til slichot-seremonien som blir ledet av rabbi for Vestmuren, Shmuel Rabinowitz, sammen med flere andre rabbier.

Imponert

– Hvert år er jeg imponert over Israels sterke bånd til Vestmuren og over slichot-tradisjonen disse helligdagene. Det fjerner alle murer mellom mennesker og etniske grupper i Israel når titusenvis kommer sammen i bønn framfor de gamle steinene i Vestmuren disse høytidsdagene. Det er en helt spesiell uke og en uforglemmelig opplevelse, sier Rabinowitz.

LES OGSÅ: Rabbinere irritert over kristen konferanse

Hele natten

«Slichot» er bønner for oppgjør med synder og bønn om tilgivelse både til Gud og mennesker, og påbudet om dette tas svært alvorlig av de troende. Til bønnene hører også de tretten egenskapene ved Gud. Refrenget til en av bønnene er: «Vi har syndet, vår Klippe, tilgi oss, vår Skaper.» En av Davidssalmene som synges er Salme 145. Noen holder på hele natt til dagen gryr i øst.

Les også
Norske Lena graver i ruinene av byen kong David grunnlaDavidsbyen
Les også
Rabbinere irritert over kristen konferanseklage
Les også
Jødisk bønnebok vekker oppsiktBønnebok
Les også
8,9 millioner borgere i Israel