Et tidligere bilde av den amerikanske journalisten Steven Sotloff, hentet fra en video. Nå hevder Den islamske staten (IS) at de har halshogd journalisten. Foto: Reuters / NTB Scanpix

– IS har halshogd Steven Sotloff

Den islamske staten (IS) har offentliggjort en video som viser at den amerikanske journalisten Steven Sotloff halshogges, melder organisasjonen SITE.

SSteven Sotloff ble bortført i Aleppo nord i Syria i fjor.

I videoen som angivelig viser halshoggingen av ham, advarer en maskert mann andre land mot å slutte seg til USAs «onde allianse mot Den islamske staten». Samtidig retter mannen trusler mot et britisk gissel, ifølge SITE, en gruppe som sporer aktiviteten til terrororganisasjoner på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det hvite hus kan foreløpig ikke si om videoen er ekte. Sotloff var i Syria som frilansjournalist da han ble bortført i fjor.

Andre halshogging

De islamistiske IS-opprørerne i Irak slapp i august en video som viste halshoggingen av den amerikanske journalistenJames Foley, som har vært savnet siden 2012. Denne videoen har amerikanske myndigheter i etterkant bekreftet at er ekte.

I videoen fra august ble også Sotloff vist fram, den gang i live. IS sa at hans skjebne ville avgjøres av om USA fortsatte å bombe ekstremistgruppen i Irak. USA bøyde seg ikke for truslene, og bombeangrepene fortsatte.

IS har erobret betydelige områder i Syria og Irak og har erklært opprettelsen av et såkalt kalifat i områdene.

Ba om nåde

I slutten av august ba Sotloffs mor IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi om nåde for sønnen.

– Jeg ber deg om å bruke din autoritet til å spare hans liv og til å følge i fotsporene til profeten Mohammed, som beskyttet bokfolket, sier Sotloffs mor i et videobudskap til Baghdadi, med henvisning til den muslimske profetens beskyttelse av kristne og jøder under islamsk lov.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som mor ber jeg om at du er rettferdig, viser nåde og ikke straffer sønnen min for ting han ikke kan kontrollere, sa Shirley Sotloff. 

«Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»

TV-journalisten Medyan Dairieh i kanadiske Vice News fikk i tre uker bo og leve sammen med opprørere i Den islamske staten (IS). Dokumentaren hans viser på nært hold hvordan IS kjemper med moderne våpen - og innfører den knallharde sharialoven i store deler av Syria og Irak.

Hele den 42 minutter lange reportasjen fra Vice News kan duse ved å klikke her.

Direktesendt debatt om jihadisme - og Norge

Norske jihadister reiser til Syria og Irak for å hjelpe Den islamske staten (IS). Samtidig prøver USA å bekjempe islamistene i Irak.

Hvordan kan Norge bidra for å nedkjempe Den islamske staten, er spørsmålet for frokostmøtet til tankesmien Civita i Oslo onsdag morgen.

Debatten ser du direkte her på Dagen.no fra klokken 08.00.