Partileder Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Støre: Uaktuelt å beklage overfor Kina

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper regjeringen lykkes i å normalisere forholdet til Kina. Men å beklage at Liu Xiaobo fikk fredsprisen avviser han som uaktuelt.

Spørsmålet har igjen fått aktualitet etter at Dagens Næringsliv onsdag brakte inngående beskrivelser av arbeidet med saken i den forrige regjeringen.

Les også: – Stoltenberg stanset hemmelig norsk Kina-avtale

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Norge har sin integritet å ta vare på. Dette handler om verdier som vi står for. Nobelkomiteen er uavhengig av den norske regjeringen, sier Støre til NTB.

Han sier den rødgrønne regjeringen arbeidet hardt for å bedre forholdet til Kina etter den kontroversielle Nobel-tildelingen i 2010. Bestrebelsene lyktes ikke.

– Det gjenstår et politisk arbeid for å komme videre med Kina. Vi måtte konkludere med at vi ikke fant et grunnlag vi kunne anbefale for dette, sier Støre.

Han forutsetter at dagens regjering er i dialog med kinesiske myndighetene og sier det er bred politisk støtte for et slikt arbeid på Stortinget.

Sa nei

Ifølge DN var det daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som i august i fjor satte foten ned for et dokument som skulle gjøre slutt på det iskalde forholdet mellom Norge og Kina.

Etter det avisen erfarer inneholdt dokumentet formuleringer som Kina ville tolke som en norsk innrømmelse av at det var galt å gi Liu Xiaobo fredsprisen. I tillegg skulle teksten skape en forståelse av at Norge ville jobbe for å unngå at en kinesisk dissident skulle få prisen igjen.

– Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sier Stoltenberg til avisen.

Ifølge avisen hadde Stoltenberg ingen tro på at avtalen kunne holdes hemmelig. Han var opptatt av at han måtte kunne forsvare innholdet i dokumentet for ettertiden, noe han mente ikke var mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ikke kommentere

Den hemmelige teksten var primært utarbeidet under daværende utenriksminister Espen Barth Eides ledelse, men det endelige utkastet ble altså forkastet til slutt.

Dokumentet skulle hemmeligholdes både i Norge og Kina og aldri offentliggjøres, skriver DN. Det skal ha vært Kina som insisterte på å få et hemmelig dokument inn i avtalen.

Eide vil ikke kommentere påstandene i DN og viser til at dette dreier seg om interne prosesser i regjeringen og at saken omfatter materiale som er gradert.

– Jeg viser til uttalelser jeg tidligere har gitt om saken, sier Eide og sikter til at han som statsråd flere ganger understreket at en beklagelse var uaktuell fordi Nobelkomiteen opererer uavhengig av den norske regjeringen.

Ifølge Dagens Næringsliv skal den norske regjeringen også ha overveid å komme med forsikringer om at Liu selv ikke skulle få komme til Norge for å motta prisen dersom han ble sluppet fri.

Denne påstanden bestrides av kilder i det rødgrønne regjeringsapparatet. De oppgir – uavhengig av hverandre – at det aldri en gang var tema å nekte Liu innreise til Norge.

Dagens Næringsliv har ikke lykkes med å få noen kommentar fra den kinesiske ambassaden til saken.

Les også
– Stoltenberg stanset hemmelig norsk Kina-avtale
Les også
Her faller en av Kinas største kirker i grusSanjiang-kirken
Les også
Stein Erik Hagen vil gi fredsprisen til Kina
Les også
Dalai Lama besøker Norge igjen
Les også
Norge, Kina og USA øver sammen i Stillehavet