EVENTYRLIG INNSEILING: I eventyrlige omgivelser seiler skoleskipet Gann inn mot det verdenskjente turistmålet Tower Brigde i London. På dekk ser vi flere av deltakerne på jubileumscruiset til Sjømannskirken.

Feirer «kjerka» med festreise på bøljan blå

Hva er vel ikke mer naturlig for Sjømannskirken enn å markere et 150-års jubileum med eget seilas på havet?

– Dette har rett og slett vært en festreise. Bonusen har vært det fantastiske sommerværet, og det meste vi har hatt en halv meter høye bølger, sier en begeistret Geir Myklebust til Dagen.

Han er områdeleder for Sjømannskirkens Norgesarbeid og har hovedansvaret for gjennomføringen av jubileumscruiset. Gruppen la fra kai i Bergen forrige helg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solskinn, blankt hav og 20 grader over Nordsjøen satte tonen for cruiset som i løpet av en drøy uke er innom Aberdeen, Edinburgh, London, Rotterdam og Hamburg. I tillegg til å besøke sjømannskirkene i de nevnte byene, er det også blitt tid til foredrag om Sjømannskirkens historie, arbeidet på plattformer og andre aktuelle emner.

Fornøyde gjester

– Det er en veldig hyggelig stemning ombord i skipet. Jeg møter bare blide ansikter, og folk gir uttrykk for at de har det kjekt. Vi har riktignok hatt noen ufordringer med logistikken i de store byene, men dette har vi i fellesskap greid å løse på en god måte, forteller Myklebust til Dagen.

Han opplyser at mange av deltakerne er godt kjent med Sjømannskirken fra før, mens andre har langt fartstid når det gjelder sommerturer med skoleskipet Gann. Myklebust forteller om mange fine opplevelser underveis, men beskriver festen som ble arrangert i St. Olavkirken i London som kanskje et av de store høydepunktene på reisen.

Jubileumscruiset avsluttes når Gann klapper til kai etter endt seilas i Stavanger førstkommende mandag.

Synlig feiring

Men seilaset med Gann er bare opptakten til den store jubileumsmarkeringen Sjømannskirken skal ha i slutten av august.

Fra 29. august vil særlig bergenserne merke at «kjerka» skal feire seg selv, og dette vil prege bybildet i denne perioden.

Sjømannskirkens kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim sier det har vært viktig for organisasjonen å ha hovedfeiringen nettopp i Bergen.

– Det var i denne byen det hele startet for 150 år siden, og derfor er det naturlig at det markeres her. Selve stiftelsesdagen er 31. august. Da vil det også bli jubileumsgudstjenester i alle landets domkirker, noe vi selvsagt er veldig glade for. Samtidig er det ikke mulig for oss å lage folkefest over hele landet, men vi er derfor opptatt av å være synlig på andre arenaer som nettet og sosiale medier, understreker Skogheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Digital historiebok

Som et ledd i feiringen lanserer Sjømannskirken kampanjen «Mitt bånd». Kjente og ukjente ambassadører vil nettopp gjennom digitale medier og annonser fortelle om sitt bånd til organisasjonen. I tillegg blir det også lagt ut en digital historiebok på nettsiden til sjomannskirken.no

Feiringen kommer etter at organisasjonen har vært preget av en krise de siste månedene, utløst av at generalsekretær Audun Myhre gikk på dagen i mars og hele styret trakk seg. Et nytt styre ble valgt på ekstraordinær generalforsamling i juni.

En ordinær generalforsamling skal som planlagt avholdes i forkant av den store jubileumshelgen.

Sjømannskirkens 150-års jubileum

Sjømannskirken markerer sitt 150-års jubileum 29. - 31. august. Hovedtyngden av arrangement finner sted i Bergen.

– Jubileumsforestilling Ole Bull scene, folkefest Festplassen, Festmiddag Håkonshallen.

– Jubileumsgudstjeneste i Johanneskirken med deltakelse av Kong Harald.

– Jublileumsgudstjeneste i alle landets domikirker.

– Vaffelhjerteaksjon over hele landet og i sjømannskirker ute.

Les også
Ny vurdering av Myhres avgang
Les også
Håper å svare mer om krisen i sjømannskirken
Les også
Beholder Sjømannskirken i Hamburg