TESTING: Norske avisfolk fikk prøve ståhjulingen i USA i fjor. Nå er doningen lovlig også her i landet. Fra venstre Bjarte Ystebø, Vebjørn Selbekk og Geir Morten Nilsen.

Nå gjelder 183 nye lover

Om du skader deg i ferien etter å ha kjørt ståhjuling med promille får du kompensert for tapte feriedager.

1. juli trådte 183 lovendringer i kraft sammen med 446 nye forskrifter. Mange av dem får lite eller ingenting å si for dagliglivet til de fleste av oss, så som regulering av fiskeretten i Tanavasdraget, nye eierkontrollregler for børser og verdipapirregistre og endrede vilkår for fritak for CO2-avgift på gass.

Andre endringer derimot får effekt fra første dag. Både endringer i alkoholloven, ferieloven, tobaksskadeloven og makspris for mobilbruk i EØS-området angår mange mennesker hver dag. Her presenterer vi de ti viktigste endringene som innføres denne sommeren:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bort med snusen

1): TOBAKK: Fra nå av der det forbudt å bruke alle former for tobakk på skoler, i barnehager eller foran inngangspartier ved helseinstitusjoner og offentlige institusjoner. Dessuten er det slutt på selvbetjening av snus. Fra nå av må betjeningen finne fram produktene til deg.

2): BÅTMOTOR: Det blir billigere å kjøre fort på sjøen når hestekraft-avgiften forsvinner. Det betyr at en motor med 50 hestekrefter blir 8.000 kroner billigere mens du sparer omlag 2.500 kroner på en 15 HK.

3): SAMFERDSEL: Ståhjuling, ballansedoning eller Segway er nå tillatt i Norge. Det batteridrevne framkomstmidlet skal kunne gå i maks 20 km/t og veie maks 70 kilo. Prisen vil avskrive de fleste. Originalen koster omlag 60.000 kroner.

4): ALKOHOL: Taxfree-kvoten for import av alkohol ved utenlandsreiser økes med 50 prosent dersom du ikke kjøper tobakksvarer. Det betyr at hver voksen nordmann fra nå av kan ta med seg for eksempel inntil 4,5 liter vin uten å betale toll for varene.

Sykefravær

5): FRAVÆR: Om du blir syk eller skader deg i ferien får du fra i år kompensert alle feriedager du er sykemeldt. Men det fordrer legemelding fra første dag.

6): PERMISJON: De blå lovet lavere pappa-kvote da de tiltrådte, og den innføres nå: Pappakvoten går ned fra 14 til 10 uker. Det samme skjer med mammakvoten. Permisjonstiden blir som nå, men foreldrene skal få fordele mer av tiden selv.

7): MOBILPRISER: For alle som skal på tur i Europa i sommer er det verdt å vite at det i EØS-landene er fastsatt maksimalpris for ringeminutter hjem til Norge, for mottak av samtale og for å sende en tekstmelding.

8): FORELDELSE: Den største og viktigste endringen i straffeloven er at foreldelsesfristen for de mest alvorlige forbrytelsene faller bort. Det gjelder drap, voldtekt og barneovergrep. Loven har ikke tilbakevirkende kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dyrere og billigere

9): ARBEIDSGIVERAVGIFT: På grunn av et EU-direktiv er norske myndigheter tvunget til å endre reglene for differensiert arbeidsgiveravgift. Tidligere har Finnmark og Nord-Troms sluppet å betale slik avgift. Fra nå av blir 31 nye kommuner med svak utvikling i folketall, sysselsetting eller økonomisk vekst i ti fylker inkludert i ordningen. Samtidig blir sektorunntakene flere. Det vil si at flere bransjer fra nå av blir pålagt full arbeidsgiveravgift der det før har vært null.

10): SJOKOLADE: En søt nyhet er at sjokoladen ble dyrere fra 1. juli. Det skyldes hverken regjeringen eller EU-direktiver, men at prisene på kakaobønner går opp og at importørene justerer prisene to ganger i året.

EU-tilpasninger

Flere av lovendringene er de første synlige resultatene av at en blå regjering begynner å oppfylle løftene de kom med både i valgkampen og i regjeringserklæringen.

Men av 183 nye lover og lovendringer er det også flere som bærer unionens merke. Det gjelder både endringen i feireloven, maksimalpriser for mobilbruk og ikke minst endringer i loven om differensiert arbeidsgiveravgift.

Den siste saken har skapt betydelig politisk støy det siste halvåret og det er mye som taler for at det er en sak som opposisjonen vil bruk for alt den er verdt i neste års lokalvalgkamp.