Palestinske ungdommer kastet stein da de støtte sammen med israelsk politi i en palestinske bydelen Shuafat i Øst-Jerusalem onsdag. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Mange såret i kamper i Jerusalem etter drap

En palestinsk 16-åring ble bortført og drept onsdag – trolig som hevn for trippeldrapet på israelske tenåringer. Det utløste voldsomme gatekamper i Øst-Jerusalem.

Opptøyene mellom flere hundre steinkastende palestinere og israelske sikkerhetsstyrker brøt ut kort tid etter at 16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble funnet død i et skogholt i Vest-Jerusalem onsdag morgen.

Minst 65 mennesker var onsdag kveld blitt såret i sammenstøtene, ifølge Røde Halvmåne. Palestinske ledere fordømmer drapet i Jerusalem og krever at de skyldige blir stilt til ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Netanyahu ber folk besinne seg etter nytt tenåringsdrap

Norge fordømmer

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ba folk besinne seg etter det som israelsk militærradio tidlig omtalte som et sannsynlig hevndrap etter at tre israelske tenåringer ble drept på Vestbredden.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) slutter seg til internasjonale fordømmelser av drapet i Jerusalem.

– Hevnaksjoner er helt uakseptabelt. Selv om omstendighetene rundt drapet fortsatt er uklare er det er avgjørende at gjerningsmennene også for denne udåden stilles til ansvar, og at motivet bak handlingen må avklares, sier Brende til NTB.

Også USA og Storbritannia fordømmer drapet på det sterkeste.

Hevnangrep?

Israelsk politi har ennå ikke formelt identifisert 16-åringen. Khudairs far forteller imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at politiet har bekreftet at det var liket av hans sønn som ble funnet i utkanten av Vest-Jerusalem.

Opptøyene i den palestinske bydelen Shuafat i Øst-Jerusalem brøt ut kort tidlig onsdag morgen og fortsatte for fullt utover ettermiddagen. Svarte røykskyer steg opp mot himmelen mens flere hundre maskerte palestinere kastet steiner mot israelsk opprørspoliti, som svarte med gummikuler, tåregass og lydgranater.

Tre av de sårede var truffet av skarpe skudd, mens minst 35, blant dem seks journalister, var truffet av gummikuler, opplyser Røde Halvmåne. Det ble også rapportert om sammenstøt i bydelen Ras al-Amud nær Oljeberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelsk politi har økt beredskapen til nest høyeste nivå etter drapet.

Bortført

16-åringen ble sist sett da han var på vei til moskeen sammen med noen venner for å be. Han ble tvunget inn i en varebil av tre israelere i Øst-Jerusalem kort tid senere, opplyser øyenvitner til nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Israelsk politi mistenker at gutten ble bortført og drept, muligens som hevn for drapet på tre israelske tenåringer, opplyser en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

De tre israelske bosetterne ble funnet drept ved Hebron på Vestbredden mandag, etter å ha vært savnet i nær tre uker.

«Avskyelig drap»

Netanyahu ber israelsk politi om så fort som mulig å finne den eller dem som står bak det han beskriver som et «avskyelig drap».

Statsministeren oppfordrer samtidig alle parter om ikke å ta loven i egne hender og danne borgervernsgrupper.

Palestinernes president Mahmoud Abbas krever imidlertid at Netanyahu må fordømme bortføringen og drapet. Samtidig holder Hamas, som styrer Gazastripen, Israel direkte ansvarlig for drapet.

– Dere kommer til å betale prisen for disse forbrytelsene, advarer Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye sammenstøt

Familien til en av de tre tenåringene som ble drept på Vestbredden, fordømmer onsdag drapet på en palestinsk 16-åring i Jerusalem.

– Det er ikke noen forskjell på arabisk og jødisk blod. Drap er drap. Det er ikke mulig å verken tilgi eller rettferdiggjøre noen drap, heter det i en uttalelse fra familien til 16 år gamle Naftali Fraenkel.

Les også
Hamas: – Israel kommer til å betale
Les også
Netanyahu ber folk besinne seg etter nytt tenåringsdrap
Les også
Palestinsk tenåring drept i Øst-Jerusalem