SOLGT: En ukjent kjøper har inngåt avtale med Den indre Sjømannsmisjon om å overta Oslo Sjømannskirke. Det skjer 1. juli neste år. FOTO: Stein Gudvangen

Sjømannskirka solgt, kjøperen er hemmelig

Prosessen rundt salget av Oslo Sjømannskirke har vært useriøs, mener en interessent. Nå er kirka solgt, men prisen og kjøperens navn er ukjent.

Taksten på Oslo Sjømannskirke var hele 70 millioner kroner, men det er ikke kjent om eieren, Den indre Sjømannsmisjon (DISM), har oppnådd en slik sum for prakteiendommen på Bygdøy. Salget ble kunngjort i en svært kortfattet pressemelding på organisasjonens nettside. Der oppgis hverken navnet på kjøperen eller hva den avtalte prisen er.

«Kjøper ønsker foreløpig ingen publisitet om navn eller kjøpesum», står det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strid

Det har stått strid om eiendommen etter at landsstyret i Indre Sjø bestemte seg for å selge. Det som virkelig gjorde avgjørelsen omstridt, var at styret bestemte seg for å overse en muntlig klausul om at det skulle foregå kristen virksomhet i lokalene.

Organisasjonen fikk overta bygningene for bare én krone i 1985 under denne forutsetningen. Det er også blitt hevdet at dersom DISM ikke ville drive videre, skulle eiendommen vederlagsfritt avhendes til Den Norske Sjømannsmisjon. Dette er imidlertid ikke blitt dokumentert.

Naboen Oslo Seilforening har sondert mulighetene for å få kjøpe eiendommen, og de har vært i gang med å skaffe finansiering, blant annet med muligheter for kommunale bidrag

Seilforeningen har ønsket bedre forhold for barn og ungdom som de gir et maritimt tilbud til. Strandeiendommen passer perfekt for dette. Det ble også åpnet for at kristne aktører fortsatt kunne ha virksomhet på eiendommen, selv om Seilforeningen eventuelt ble eier.

KFUM Eiendom har vært i samtaler med Seilforeningen om et mulig samarbeid, og det var på tale at KFUM Oslo, som driver beslektet arbeid med kristen profil, kunne bli en del av en modell for drift av stedet.

SOLGT: En ukjent kjøper har inngåt avtale med Den indre Sjømannsmisjon om å overta Oslo Sjømannskirke. Det skjer 1. juli neste år. FOTO: Stein Gudvangen

Useriøst

– Vi er skuffet og veldig overrasket over at prosessen er gjennomført slik det er gjort, sier styreleder Esben Keim i Oslo Seilforening i en kommentar til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble fredag kontaktet av meglerfirmaet Sem og Johnsen som forestår salget for Indre Sjø. Foreningen fikk da en frist på en time og tre kvarter med å levere inn et bud. Keim fikk imidlertid ikke vite om det var kommet inn andre bud, hvor stort et eventuelt bud var eller om det var forbehold knyttet til budet.

– Vi hadde kunnet levere et bud innen 3-5 uker, noe jeg opplyste om. Å få et en frist på under to timer når det er snakk om så store verdier, ser vi på som useriøst, sier Keim til Dagen.

Han synes ikke at Seilforeningen har fått noen fair sjanse til å delta i en budrunde.

LES OGSÅ: Indre Sjø og virksomheten videre

Spennende

Ut over dette tenker Keim at det blir spennende å se hvem som har kjøpt eiendommen og hvilke forbehold som er knyttet til kjøpet. Han mener det også blir interessant å se om styret i Den indre Sjømannsmisjon til syvende og sist vil akseptere budet.

1. juli 2015 er satt som overdragelsesdato, men dersom eiendommen er solgt med tanke på utnyttelse til boligformål, mener Keim man kan ende med å være like langt om en stund. Eiendommen er nemlig ikke regulert til dette, og en omregulering forutsetter et vedtak i Oslo kommune. Det er usikkerhet knyttet til om en slik reguleringsendring vil finne sted.

Avviser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Seilforeninga meiner at prosessen rundt salget av Oslo Sjømannskirke har vore useriøs. Dette vil eg på det sterkaste avvise», skriver generalsekretær Andrè Sætre i DISM i en e-post til Dagen.

«Seilforeininga har uttrykt ynskje om å kunne kjøpe eigedomen på Bygdøy. Salet har vore allment kjent i omlag 6 månader, og Seilforeningen har hatt normal tid til å kunne ordne seg med finansiering i likheit med andre intressentar», skriver han videre.

Resten av e-posten har følgende tekst:

«Når dei forstod at det gjekk mot eit salg, fekk vi ein henvendelse ifrå dei om at dei ynskte eit møte, og samtale med leiinga i misjonen. Vi hadde eit møte med Seilforeininga tysdag 21/10, der formann, nestformann og dagleg leiar i Seilforeningen var representert. Dei bad då om å få ein opsjon på kjøp av eigedomen på Bygdøy.

Leiinga i misjonen ordna med ekstraordinært Landsstyremøte 22/10, der spørsmålet om å gje Seilforeininga opsjon på kjøp blei behandla. Landsstyret hadde ei grundig og seriøs behandling av saka, men kom til at det var altfor usikkert det som Seilforeningen kunne legge fram. Difor vart det gjort vedtak om at DISM ikkje ville gje Seilforeningen opsjon (fortrinsrett) til kjøp av eigedomen.

Dette vedtaket fekk Seilforeningen skriftleg beskjed om allereie 22/10. Så dermed visste dei at eigedomen kunne bli seld til andre intressentar. Generalsekretæren meiner difor at DISM har vore ryddige og seriøse i si handsaming av salgsprosessen.

Vi har forståelse for at Seilforeningen er skuffa over at dei ikkje kunne kjøpe eigedomen. Men DISM kan ikkje ta hensyn til usikre utsagn om finansiering, hverken frå Seilforeningen

eller andre intressenter.», skriver Sætre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Indre Sjø kan sikre kristen drift på BygdøyOslo Sjømannskirke
Les også
Indre Sjø og virksomheten videre
Les også
Ny målgruppe: Utenlandske sjøfolkAndré Sætre
Les også
Indre Sjømannsmisjon –en døende organisasjon?
Les også
Oslo Sjømannskirkes styre har gått av