NY JOBB: Jens Stoltenberg tar fatt på den nye jobben som generalsekretær i NATO. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Stoltenberg starter NATO-jobben

Kontorstolen er testet, bildene av familien inspisert. Hverdagen starter umiddelbart for Jens Stoltenberg fra nye kontorer på NATO.

To minutter på overtid ankom Jens Stoltenberg NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag morgen for å ta fatt på oppdraget som generalsekretær.

– Det føles godt å være her, og det er en ære å bli ny generalsekretær i NATO, slo han fast i solskinnet etter en velkomst av NATOs amerikanske visegeneralsekretær Alexander Vershbow og et stort oppbud av presse og diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Stoltenberg: - Krim er en brutal påminnelse

Krevende tid

Så bar det rett på kontoret for å møte den nye staben og teste kontorstolen.

– Wow, så dette er kontoret, kommenterte han da han trådte inn på sitt nye enemerke, der han har sørget for å få med seg hele familien på bilder.

– Jeg ser fram til å jobbe med dere i denne krevende tiden, sa Stoltenberg til staben på rundt 20, før hverdagen tok til og papirene ble delt ut.

Allerede onsdag formiddag skulle han lede sitt første møte med de 28 ambassadørene fra alle medlemslandene. Men han holder fortsatt tett om prioriteringer og politikk.

– Jeg vil svare på alle spørsmål på pressekonferansen senere, lovet han pressekorpset.

Midnatt

Det var ved midnatt onsdag Stoltenberg formelt tok over ansvaret. Mens forgjengeren Anders Fogh Rasmussen starter konsulentvirksomhet, blir det opp til den tidligere norske statsministeren å lede NATO gjennom krevende tider.

Krisen i Ukraina, forholdet til Russland og ekstremistgruppen IS' terrorhandlinger blir viktige saker på Stoltenbergs bord, sammen med avslutningen på kampoppdraget i Afghanistan og finansieringen av NATOs videre drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lederstil

Diplomatene i hovedkvarteret og ledelsen rundt om i medlemslandene venter nå spent på hvilken lederstil Stoltenberg har tenkt å velge.

Forgjengeren Fogh Rasmussen var kjent for en kontant linje og en del alenegang, og også for Stoltenberg venter utfordringen med å oppnå enighet i en allianse der alle avgjørelser tas ved konsensus.

Torsdag samler han hele staben til allmannamøte for å begynne å bygge laget, og han har lovet «at alle landene skal med» – både store og små.

På kontoret i Brussel har han sørget for å ha dem alle representert på et kart på veggen, «så glemmer jeg ikke hvem de er».

Les også
Vesten og Russland
Les også
NATO-sjefen fornøyd med skotsk avstemning
Les også
Fogh: IS-trusselen har militær løsning
Les også
Stoltenberg fikk nei til norske livvakter