NYTT FAG: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) nevnte ikke RLE-faget med et ord da han presenterte regjeringens lærerløft i går. Dagen kjenner til at han i samarbeid med KrF har utarbeidet en ny skisse til KRLE-faget som avviker fra samarbeidsavtalen. FOTO: Silje Rognsvåg

Dropper 55 prosent kristendom

KrF får gjennomslag for at alle lærerstudenter skal ha KRLE i studiet. Men avtalen om 55 prosent kristendom er lagt bort.

De siste månedene har det pågått dialog mellom KrF og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om utformingen av KRLE-faget. Som Dagen tidligere har skrevet, har KrF førsteprioritet vært å få RLE inn som obligatorisk fag i lærerutdannelsen. Bak ligger frykten for at det skal utdannes en rekke lærere uten kompetanse i RLE og at fagmiljøene ved lærerutdanningene skal forvitre.

Nå kjenner Dagen til at KrF har delvis fått gjennomslag for et av de viktigste punktene sine. Avtalen er ikke endelig ennå, men per i dag skal de være enige om følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* KrF har fått gjennomslag for at alle lærerstudenter skal ha KRLE-undervisning. Dette blir ikke et eget fag, men blir innlemmet med 15 studiepoeng i et annet fag i lærerutdannelsen. Det kan være aktuelt å innlemme det i faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL). Dette blir opplevd som en stor seier fra KrFs side for å sikre fagmiljøene i RLE og sikre at lærerstudentene får RLE-kompetanse.

* KrF gir slipp på formuleringen om minst 55 prosent kristendom. I stedet skal det brukes en formulering om at omlag halvparten av faget skal være kristendom.

KrF har valgt å gi slipp på dette punktet siden de frykter en stoppeklokkediskusjon og i verste fall en ny rettsrunde om faget.

En sentralt plassert kilde sier til Dagen at forhandlingene ikke er sluttført, men at det er en dialog med regjeringen om saken. Blant annet skal KrFs delegasjon ha diskutert saken da de var i Jerusalem i august. Der skal de ha gitt utdanningspolitisk talsperson Anders Tyvand føringer for forhandlingene. Det blir omtalt som «Jerusalem-vedtaket» av en fornøyd KrF-delegasjon.

Lærerløft

I går la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fram regjeringens lærerløft med femårig masterutdanning, og krav om fordypning i matte, engelsk og norsk. Isaksen nevnte ikke RLE med ett ord under gårsdagens pressekonferanse om lærerløftet.

– RLE er en av tingene vi jobber med nå, sa Røe Isaksen til Dagen etter presentasjonen av lærerløftet.

Overfor Dagen avviser han at RLE kan bli et obligatorisk fag i lærerutdanningen.

– Nei, det er jeg ikke åpen for. De som utdanner seg nå, må fordype seg i RLE for å undervise i det i skolen. Hvis man laget en slik liten bolk på RLE for alle, ville vi risikert en dårligere kvalitet. Men jeg er veldig enig med KrF når de er bekymret for RLE-miljøene rundt på de høyere utdanningsinstitusjonene. Vi kommer til å legge frem RLE-politikken vår i løpet av ikke så veldig lang tid, sier Isaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Røe Isaksens avvisning av obligatorisk RLE som eget fag i lærerutdannelsen blir altså trolig løst med at RLE skal bli obligatorisk, men ikke som eget fag.

K-en står

I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre har regjeringen forpliktet seg til å sette K for kristendom inn i navnet på RLE-faget. Nå jobber Isaksen med å få dette gjennomført, trass i protester fra lærerutdanningene og Human-Etisk Forbund. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og andre i KrF har tidligere signalisert at K-en ikke er viktigst. Dette har også blitt diskutert i landsstyret.

Men det viser seg at navneendringen har støtte hos kunnskapsministeren.

– K-en viser hva faget er. Det er et religionsfag, men er i dag et fag med litt større vekt på kristendom enn andre verdensreligioner. At man reflekterer det i navnet på faget, er uproblematisk. Det er de andre endringene med prosentandel og hvor mye man betoner kristendom som har vært mer kontroversielle, sier Røe Isaksen.

Dermed er løsningen blitt at den spesifikke avtalen med at faget skal inneholde «55 prosent kristendom» blir erstattet av en mer rund formulering om at omlag halvparten av faget skal være kristendom.

Når Dagen spør Røe Isaksen om status for KRLE-faget, sier han at «det skal komme et nytt KRLE-fag som betoner som kristendomskunnskapsmålene mer enn i dag. Det har vi en avtale på».

LES OGSÅ: Positive til å integrere RLE i annet fag

– Viktig sak

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere forhandlingene med Røe Isaksen på det nåværende tidspunktet. Men på generelt grunnlag viser han til at KRLE er en viktig sak for partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi løftet dette spørsmålet i valgkampen fordi vi var bekymret for de rødgrønnes nedprioritering av faget og utvanning av kristendommens andel. Samtidig har vi hele tiden sagt at KrF prioriterer sterkt å få faget inn igjen i lærerutdanningen. Vi har god dialog med statsrådet for å følge opp samarbeidsavtalen. Spørsmålet om fagets plass i lærerutdanningen er naturlig nok en del av samtalene, sier Hareide til Dagen og understreker at «i slike runder» er ingenting er avgjort før alt er avgjort.

KRLE-faget

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre slår fast at «RLE-faget endrer navn til KRLE, og (...) skal inneholde minst 55 pst kristendom».

Det nye faget blir hetende Kristendom, religion, livssyn og etikk.

Etter forhandlinger mellom KrF og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen doppes trolig nå 55-prosenten.

Les også
Positive til å integrere RLE i annet fag
Les også
Omkamp om KRLEKRLE-faget
Les også
Krever KRLE-svar fra IsaksenKRLE-faget
Les også
«KRLE» var ikke førsteønskeKRLE-faget
Les også
KRLE gir medlemsrush til Human-Etisk Forbund