Kong Harald deltok sammen med biskop Helga Haugland Byfuglien og konstituert generalsekretær, Jan Olav Johannessen under Sjømannskirkens jubileumsfeiring. Her får de kaffe og vafler av Møyfrid Seglem (tv) og Helene Møgster etter gudstjenesten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Folkefest på Festplassen - og kongen på gudstjenste

Da spiret på den oppblåsbare katedralen brøt sammen, kom det to menn bort og heiste det på plass. – Akkurat som sjømannskirken, den bryter sammen bare for å reise seg igjen, hørtes det fra en tilskuer.

– Etter en vanskelig periode er vi nå på riktig vei, sier konstituert generalsekretær iSjømannskirken, Jon Olav Johannessen.

– Det vi er med på nå er kanskje det største jeg har opplevd i sammenheng med Sjømannskirken, og det føles veldig naturlig å feire jubileet i Bergen, der #det hele startet for 150 år siden, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var på lørdags formiddag at store og små samlet seg på Festplassen i Bergen for å markere Sjømannskirkens 150-årsjubileum. I tillegg til den oppblåsbare katedralen, var også en storskjerm som viste løpende bilder av Sjømannskirkens historie, plassert på den åpne plassen ved Lille Lungegårdsvannet.

*Se Sjømannskirkens nye MOPED-kirke!

Emneknagg #mittbånd

Flere av deltakerne hadde relasjoner eller opplevelser knyttet tilSjømannskirken. En av dem var Helene Åsvang (17), som var på Festplassen sammen med sin mor, Anne Grete Åsvang (43).

– Jeg besøkte Sjømannskirken i Berlin i forbindelse med konfirmasjonen min, og i sommer besøkte vi kirken i San Fransisco, forteller Helene.

Unni Taraldsen Aune (48) døpte datteren sin Ragnhild (20) i Sjømannskirken i Kobe, Japan, da hun og familien arbeidet som misjonærer der.

– I Sjømannskirken ble vi alltid tatt imot med hjertevarme. Vi har også feiret 17. mai i Sjømannskirken i England, sier hun.

Twitter og på bildedelingstjenesten Instagram, har folk delt sine historier, relasjoner og opplevelser med Sjømannskirken under emneknaggen#mittbånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også omSjømannskirkens flittige hender

Fellesskapsfølelse

Dennis Larsen og Hans Kristian Havgar, som begge er ansatte i Sjømannskirken, mener jubileet styrker fellesskapsfølelsen.

– Vi er en av de få organisasjonene som har klart å forandre oss med tiden, uten å forandre visjonen, sier Larsen, som ble dratt inn gjennom Sjømannskirken London, og nå har vært ansatt i hele 25 år.

– For min familie ble Sjømannskirken der som et hjem. Akkurat nå har jeg en sterk følelse av at jeg følger i noens fotspor, og det er jo det vi gjør.

Havgar, som for tiden er utstedt i Pattaya og har vært utenlands siden 1969, er enig med Larsen.

– Vi viderefører jo visjonen til Johan Storjohann, og det er spesielt å være del av en organisasjon som har eksistert så lenge.

Tidligere har han arbeidet både på Gran Canaria og på Solkysten, men når det nå var jubileumsår, valgte han å ta turen til Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det hele startet med sjømenn, og det var jo faktisk i fjor rundt 2300 skipsbesøkende til de ulike kirkene rundt om i verden.

Les Dagens lederartikkel:Sjømannens åndelige velferd

Flere ulike aktiviteter

I vaffelteltet var alle jern varme. Kristine Undal, som er ansatt i Sjømannskirken, hadde fått med seg ektemannen Karl Morten Undal på vaffelstekingen.

– Jeg tør ikke si hvor mange vafler som har gått, men det har vært et jevnt driv. Jeg er veldig fornøyd med oppmøtet, sier hun

Også for barna var det nok å finne på. Sivert Risnes (5) syns det var stas å sitte på mopedkirken. Håkon Reiersølmoen satt bak og passet på, også han i Bergen ens ærend for å delta på jubileet.

– Denne mopedkirken er en jubileumsutgave, men det finnes en lik i Bangkok, sier Reiersølmoen, som til daglig arbeider i Korea.

Også Sofie Wold Knutsen (4) fra Askøy, koste seg på jubileumsdagen. Sammen med morfar Trond Wold, satt hun ferdig dekorert utenfor teltet med ansiktsmaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørsmål om hva hun skulle forestille, kom det etter litt nøling:

– En dalmantiner.