SIKKERHET: Lege Kent Brantly (h) har på seg sikkerhetsutstyr i det han bærer inn en pasient som skal behandles for Ibola i Monrovia, Libria. Nå er han selv smittet og blir ­behandlet for viruset.

Ebolaviruset er ustyrlig

Smitten sprer seg i Vest-Afrika, og hundrevis kan være smittet uten å vite om det. Viruset er ute av kontroll, melder Plan Norge og Leger Uten Grenser.

I de tre vestafrikanske landene Guinea, Sierra Leone og Liberia har minst 672 mennesker dødd av sykdommen siden epidemien brøt ut tidligere i år, og viruset fortsetter å herje landene melder NTB.

Det høyeste antall tilfeller er nå i Sierra Leone, selv om det var i nabolandet Guinea epidemien startet i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det fryktes at hundrevis av mennesker kan være smittet uten at de selv vet om det, og dermed at smitten spres ytterligere, skriver Mission Network News.

De rapporterer også at ebolaviruset har tatt livet av prester og pastorer som legger hendene på syke, uten å vite at de syke er smittet med ebolaviruset.

Frivillige sendes hjem

Det amerikanske fredskorpset kaller hjem hundrevis av frivillige fra Guinea, Liberia og Sierra Leone på grunn av frykt for ebolasmitte. De frivillige vil returnere til USA når de er klarert til å reise.

– Det er grunn til bekymring. Det er det største utbruddet av ebola noensinne. Det er ute av kontroll og kan spre seg til andre deler av verden, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen til NTB.

Ofre for sykdommen, det ikke finnes noen kur imot, ligger ­etterlatt i hus og flyter i elver, forteller øyenvitner til den lokale ­avisen Front Page Africa.

Amerikansk lege smittet

En amerikansk lege som jobber med ebolaepidemien i Liberia, har selv blitt smittet av den dødelige sykdommen. Den kristne veldedighetsorganisasjonen Samaritan’s Purse melder at den smittede legen, Kent Brantly, har blitt isolert på organisasjonens behandlingshjem for ebola på ELWA-sykehuset i den liberiske hovedstaden Monrovia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brantly er sykehusdirektør på organisasjonens behandlingshjem i Liberia, hvor det jobbes med liberisk og internasjonal helsepersonell for å forsøke å hindre utbruddet av den dødelige sykdommen.

– Doktor Kent Brantly er gift og har to barn. Samaritan’s ­Purse skal gjøre alt vi kan for å hjelpe doktor Brantly under denne krisen. Vi ber alle om å be for ham og hans familie, sier organisasjonen i en uttalelse.

Nancy Writebol jobbet også på behandlingshjemmet. Nå blir hun behandlet for viruset i likhet med Brantly. En av Liberias mest profilerte leger, 39 år gamle Sheik Umar Khan, døde tirsdag av sykdommen, etter å ha behandlet over 100 ebolapasienter.

Liberia, Sierra Leone og Guinea har blitt rammet av den nylige epidemien. I forrige uke ble det første dødsfallet i Nigeria registrert. Søndag opplyste helsedepartementet i Sierra Leone om det første bekreftede ebola-dødsfallet i hovedstaden Freetown. I Nigeria har viruset også dukket opp i byen Lagos.

Har ikke kontroll

Fungerende kommunikasjonssjef for Leger Uten Grenser (LUG), ­Jonas Hågensen, mener spredningen av epidemien er svært vanskelig å håndtere.

– Dette er det største utbruddet av ebolaviruset noen sinne. Det er ute av kontroll, sier Hågensen til Dagen.

Han forteller at det ikke er kontroll på hvor mange som er smittet, siden viruset sprer seg kontinuerlig, og noen mennesker faktisk aktivt unnlater å oppsøke helsesentrene på grunn av konspirasjonsteorier blant befolkningen. Rykter som at epidemien ikke eksisterer, og helsesentrene blir brukt til å stjele organer, florerer blant befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må holde rede på hvem de smittede har vært i kontakt med før det ble påvist smitte hos pasienten. Blant annet dette gjør det til en svært omfattende situasjon som ikke vi har kapasitet til å takle alene, sier Hågensen.

Problemet med denne sykdommen er at den krever en veldig omfattende respons, i form av undersøkelser, isolering, behandling og hindre at smitten sprer seg.

– Dette kan være en veldig voldsom, brutal og smertefull sykdom, og død for de aller fleste, sier ­Hågensen.

Misjonærer ikke utsatt

Regionsleder for Vest Afrika, i Norsk Luthersk Misjonssamband, Kjell Jaren forteller at deres misjonærer ikke er berørt av epidemien, og at de fortsetter sitt arbeid som planlagt.

– Vi har nylig vært i kontakt med Leger Uten Grenser, og de har fortalt oss at det ikke er noen umiddelbar fare for områdene der våre misjonærer holder til, altså Elfenbenskysten og Mali, sier Jaren til Dagen.

Selv om noen av misjonærene jobber tett opp mot grensen til Liberia og Guinea, tar NLM det med ro foreløpig, men følger nøye med på utviklingen.

Stenger grensene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Liberia stenger de fleste landegrensene og trapper opp helsesjekker ved flyplasser som følge av ebolaepidemien.

– Alle Liberias grenser kommer til å stenge, med unntak av større inngangspunkter, sier president Ellen Johnson Sirleaf i en uttalelse.

Den internasjonale flyplassen i Monrovia, en provinsflyplass og tre større grenseoverganger ­holdes åpne.

– Her vil forebyggende tiltak og testsentre opprettes, opplyser presidenten.

Alle skoler i Liberia stenges, og alle offentlige ansatte som ikke er ansatt i nøkkelposisjoner, permitteres i 30 dager. Sikkerhetsstyrker har fått ordre om å iverksette tiltakene, ifølge liberiske myndigheter.

Ebola-viruset

Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

Ebola er svært smittsomt, og smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

Inkubasjonstiden er fra 2-21 dager.

Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger oppstår. Pasientene blir også fort dehydrert.

Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen medisin mot ebola, og sykdommen kan ikke helbredes.

Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Kilde: WHO

Les også
Leger Uten Grenser maner til kamp mot glemte kriser
Les også
Krisemøte etter nye ebola-dødsfall i Vest-Afrika