En av bussene som skal frakte flyktninger mot grensen til Østerrike, forlater her Keleti-togstasjonen i Budapest – til stor jubel fra passasjerene. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix

Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

Over 2.000 flyktninger gikk lørdag morgen over grensen fra Ungarn og inn i Østerrike etter at landets statsminister besluttet å slippe dem inn.

Ifølge politiet er det ventet at opp mot 2.000 flere vil følge på i løpet av dagen.

Flyktningene fikk natt til lørdag klarsignal fra Tyskland og Østerrike om at de var velkommen over grensen fra Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omtrent samtidig rullet en lang rekke busser opp og dannet en kø utenfor togstasjonen i Budapest hvor flere hundre flyktninger har sittet fast de siste dagene.

– På vegne av den ungarske regjeringen er det satt opp gratis buss til den siste byen før grensen til Østerrike, ropte en mann på arabisk gjennom en megafon.

LES: Også Aylan(3) var skapt i Guds bilde

Tydelig slitne

Bussene ble raskt fylt opp, og jubelen var stor blant mange av passasjerene da de kjørte ut fra stasjonen.

Rundt klokka 3 begynte bussene å ankomme grensen. Mange av passasjerene var tydelig slitne da de steg ut og gikk til fots i en lang kø over til Østerrike. Hjelpearbeidere delte ut vann og frukt.

– Vi er glade. Vi vil dra til Tyskland, sa en syrisk mann som oppga å hete Mohammed.

Fastlåst

Mange av flyktningene som har oppholdt seg på togstasjonen i Budapest de siste dagene, har sagt at de ønsker å dra til Østerrike og videre til Tyskland. Derfor understreket Østerrikes statsminister Werner Faymann at han hadde konsultert Tysklands statsminister Angela Merkel før han slapp nyheten om at flyktningene skulle få komme over grensen.

De siste dagene har tusenvis av flyktninger ikke kunnet ta seg videre fra Ungarn, og europeiske ledere har ikke klart å bli enige om et felles svar på hvem som har ansvar for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ungarn har insistert på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene har nektet å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

LES: Vi må ta imot mange flyktninger

Røde Kors forberedt

Etter flere dager der fortvilte flyktninger og migranter har forsøkt å ta seg om bord på tog på stasjonen i Budapest, tok rundt tusen av dem beina fatt og begynte å gå mot Østerrike fredag.

Som svar på dette besluttet ungarske myndigheter å tilby busstransport både til de vandrende menneskene og til alle som var igjen på togstasjonen.

Røde Kors i Østerrike sier at de forventer at hundrevis av flyktninger vil ankomme deres senter i grensebyen Nickelsdorf i løpet av morgentimene lørdag.

– Vi fikk en indikasjon fra myndighetene om at vi kan regne med mellom 800 og 1.500 mennesker. Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier talsmann for Røde Kors i provinsen Burgenland i Østerrike. (©NTB)

Les også
Aylan (3) var skapt i Guds bilde
Les også
Siktet lastebilsjåfør hevder han ikke visste om de 71 flyktningene
Les også
Flyselskaper innfører gratis koffert til flyktninghjelp
Les også
Statsministeren takker for asyl-dugnaden
Les også
2.313 asylsøkere til Norge i august