BEROLIGER: – Vi kommer ikke til å overføre mindre penger enn i dag, men Kirkemøtet skal selv bestemme hvordan pengene skal fordeles. Alle pengene vi bruker til kirken skal overføres som rammebevilgning til kirkemøtet, sier statsråd Widvey.

Widvey ikke bekymret

– Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå at det skal bli mindre penger til kirken med kommunesammenslåing.

– Pengene blir fordelt etter hvor mange folk som bor der. Det skal ikke ha negativ betydning om kommunegrensen skal endre seg, sier kirkeminister Thorhild Widvey (H) til Dagen.

Hun deler ikke partifelle og ordfører Arild Windslands bekymring for kirkeøkonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selvbestemmelse

– Ordføreren er bekymret over kombinasjonen av kommunesammenslåing og rammeoverføring. Kan det føre til at kirker blir vinterstengt eller legges ned?

– Vi kommer ikke til å overføre mindre penger enn i dag, men Kirkemøtet skal selv bestemme hvordan pengene skal fordeles. Alle pengene vi bruker til kirken skal overføres som rammebevilgning til kirkemøtet, sier Widvey.

– Det er sagt at de pengene som kommunene får i dag, skal opprettholdes på samme nivå. Kommunene bruker også store summer selv. De midlene jeg har ansvar for, går til prestestillinger og biskoper.

Endring

Kulturdepartementet skriver i en e-post til Dagen at det som endres i 2017, er statens bevilgning til Den norske kirke.

«Den bevilgningen går til prestetjeneste over hele landet. Størrelsen på bevilgningen påvirkes ikke av endringen, men kirkemøtet får større selvstendighet i fordelingen av midler. Den kommunale finansiering av Den norske kirke utgjør to tredjedeler av den totale kirkeøkonomien. Disse midlene berøres ikke av de endringene staten nå gjør. At kommunesammenslåing vil kunne føre til mindre bevilgninger til kirken, er det derfor ikke noen grunn til å tro at vil skje. Kommune bevilger midler til Kirkelig fellesråd etter budsjettinnspill fra dem.»

Medlemspenger

Widvey ga under vårens kirkemøte i Trondheim signaler om at Den norske kirkes finansiering i fremtiden vil bli annerledes. Hun gjorde klart at kirkens finansiering vil bli vurdert fremover og at «medlemsfinansiering i en annen form» vil bli vurdert. Statsråden snakket også varmt om private sponsorer til kirker.

Les også
Ordfører forbereder kirken på smalhansKommunekirken