Oljefondet fikk en avkastning på 544 milliarder i fjor

Statens pensjonsfond utland fikk i 2014 en avkastning på 7,6 prosent, tilsvarende 544 milliarder kroner. Det relative resultatet var imidlertid svakere enn i tidligere år.

Oljefondets sjef Yngve Slyngstad og sentralbanksjef Øystein Olsen la fram resultatene for fjoråret på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 7,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 6,9 prosent. Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,4 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– 2014 har vært et godt år for fondet, med positive resultater for alle fondets aktivaklasser. Sterke aksjemarkeder i første halvår og fallende renter bidro positivt til resultatet, sier Slyngstad.

Svakere enn tidligere

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, har i dag en antatt verdi på nesten 7.000 milliarder kroner og er det største fondet i sitt slag i verden. Ved nyttår utgjorde fondet totalt 6.431 milliarder kroner.

Men sammenlignet med tidligere år var 2014 svakere. I fjor var den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene 0,8 prosentpoeng lavere enn referanseindeksens avkastning.

– Resultatet kan i hovedsak forklares av en høyere andel europeiske aksjer og en kortere varighet på fondets renteinvesteringer sammenlignet med referanseindeksen, skriver Norges Bank i en pressemelding.

Oljefondet er investert i over 9.000 selskaper i 82 land. 80 prosent av investeringene er i Europa og Nord-Amerika.

Mer i eiendom

60 prosent av oljefondet er investert i aksjer, mens vel 35 prosent er investert i rentepapirer. I fjor økte andelen av fondet som er investert i eiendom, til 2,2 prosent. Det er en strategi for fondet å øke andelen eiendomsinvesteringer til 5 prosent. Det er blant annet opprettet en egen gruppe i Norges Bank Investment Management (NBIM), som styrer fondet, for å ta seg av eiendomsinvesteringene.

– Vi har aldri gjort så mange eiendomsinvesteringer som i fjor, og vi vil de neste årene fortsette å øke investeringene i eiendom, sier Slyngstad.

– Vi er glade for å ha fått på plass en egen ledergruppe for eiendom som vil drive den planlagte veksten i eiendom fremover, forklarer han.