Penger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Flere bankkunder kan vente seg rentekutt

De tre største bankene førte an med rentekutt før helgen. Nå kommer mellomstore og mindre norske banker etter. Eksperter utelukker ikke lånerenter ned mot 2-tallet på sikt.

– Vi registrerer at prisene på torget har endret seg. Våre kunder kan vente seg konkurransedyktige priser på våre produkter, sier kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken til NTB.

Handelsbanken er ifølge Finans Norge den fjerde største i landet målt etter forvaltningskapital. Tilsvarende signaler kommer fra bankene som følger på lista.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser hva andre banker gjør og vil foreta justeringer. Omfang og størrelse er ennå ikke bestemt, men det ligger i kortene at vi vil gjøre tilpasninger, sier informasjonssjef Frode Sandal i SpareBank 1 SR-Bank.

Billigere lån

Danske Bank var først ute med rentenedsettelse i denne omgang. Torsdag kveld varslet banken et kutt på inntil 0,3 prosentpoeng, med en nominell rente på 2,95 prosent som bankens beste tilbud.

Fredag fulgte Nordea og deretter DNB opp med kutt i en tilsvarende størrelsesorden. Både DNB og Nordea har nå en nominell rente på 2,9 prosent som sitt beste tilbud etter kutt på inntil 0,4 prosentpoeng.

– Vi noterer oss at flere av de største bankene har satt ned renta. Det legger føringer, og vi vurderer situasjonen fortløpende, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest til NTB.

Samme budskap kommer fra SpareBank 1 SMN.

– Vi følger med på situasjonen og er nødt til å være konkurransedyktige, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad.

2-tallet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse utelukker overfor VG ikke at lånerentene kan havne under 2 prosent.

– De kan nok det, men ikke nå. Det avhenger av hva Norges Bank gjør. Men jeg tror de kommer til å kutte renten opptil et halvt prosentpoeng til. Det er ikke tilstrekkelig for å få banklånsrenta under 2-tallet, men ned mot 2 kan være en mulighet, sier Bjørnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen forventer en bølge av rentekutt i første halvår.

– Jeg tror de fleste vil få en boliglånsrente på en halv prosent lavere i år enn i fjor. Men jeg tror ikke dette er på vei mot null. Boliglånsrenten holder nå på å bunne ut mellom 2,5 og 2,75 prosent, sier Andreassen til VG.

Han anbefaler å binde boliglånsrenten på et slikt nivå.

– Det er tross alt ikke så mye å gå på videre herfra, sier han til avisen.

Les også
Svekket krone bekymrer norsk misjonDyr dollar
Les også
Terrortrusler, storstreik og unormalt vær preget 2014
Les også
Går samlet ut mot søndagsåpne butikker
Les også
KrF reddet borteboerstipendet
Les også
Gaveøkning i millionklassen for NLMNorsk Luthersk Misjonssamband