Økokrim mistenker at trygd går til terror

Økokrim mener store summer går ut av Norge og mistenker at norske trygdepenger bidrar til å finansiere terrorisme.

– Bak en terrorhandling vil det alltid være økonomiske spor. Men det finansielle analysearbeidet er ekstremt krevende, sier Sven Arild Damslora som leder Enhet for finansiell etterretning i Økokrim til Dagens Næringsliv.

Enheten er et av Politiets sikkerhetstjenestes (PST) ukjente våpen i kampen mot terrorisme, skriver avisen. Til sammen 18 personer jobber med å finne mistenkelige pengeoverføringer til utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Transaksjonene kan skje under dekke av å være overføringer til familier og nødhjelp, og pengejegerne hos Økokrim utelukker ikke at ytelser fra Nav blir videresendt til terrororganisasjoner.

– Kildene til terrorfinansiering kan være mange. Det er en utfordring for oss, sier Damslora.

PST legger onsdag fram sin ugraderte trusselvurdering for 2015, og trolig vil sikkerhetstjenesten konkludere med at det fortsatt er ekstrem islamisme som utgjør den største terrortrusselen mot Norge, slik tilfellet har vært de siste to årene.

– Vi mistenker at det går store summer ut av Norge som kan brukes til terror, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til avisen.

Damslora sier det er stor forflytning av penger i et land som Norge hvor økonomien er god. Derfor er et viktig virkemiddel å fryse bankkonti til norske fremmedkrigere.

– Frysing er et virkemiddel vi begynte med i høst. Effekten er for tidlig å si noe om, men det er en mulighet vi vil bruke i større grad og som er en konsekvens man må regne med ved å reise, sier Bernsen.

Les også
Spanske bedrifter finansierer jihadister
Les også
Norsk 14-åring kjemper mot IS i Irak
Les også
Al-Qaida i Jemen utpeker Frankrike til hovedfiende
Les også
Soldater knivstukket ved jødisk senter i Nice
Les også
Ikke lenger returstopp til Gaza