ANSVAR: Gina Gjerme mener at kallet som kvinnelig pastor krever mye kapasitet og ansvar. Foto: Hanne Kristin Dypedal

Ønsker flere kvinnelige pinsepastorer

Kvinnelig pastor tror ikke årsaken til mangelen på kvinnelige ledere kommer av kjønnsdiskriminering. Men hun mener bevegelsen har stort behov for kvinnelige ledermodeller.

Pinsebevegelsen tar opp den skjeve fordelingen mellom kvinner og menn i pastorstillinger på sitt årsmøte.

Det er stor mangel på kvinnelige hovedpastorer og kvinner i lederstilling, sier Sigmund Kristoffersen, leder i pinsebevegelsens lederråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har snakket om dette tema i lederrådet, og når debatten startet med Ingvild Ofte Arntsen sitt leserinnlegg, ble det naturlig å slå det opp større på årsmøte. Vi vil motivere og påvirke lokale menigheter til å gjøre noe med problemet.

Ingvild Ofte Arntsen ble veldig glad for invitasjonen til å delta i samtaleformuet på årsmøtet. Hun er sterk forkjemper for flere kvinner i lederstillinger, og vil se en forandring i pinsebevegelsen.

– Det er veldig viktig for fremtiden at det blir satt fokus på dette. Vi trenger flere perspektiver og ulike typer mennesker for å få et større bilde på hvem Gud er. Menn og kvinner er skapt forskjellig, og jeg tror begge bør ha lik mulighet til å bygge Guds rike.

Arntsen mener at unge jenter mangler forbilder når de kommer til kirke, og møter heller «en vegg av menn i ulike lederroller.»

– Jeg tror dette har lugget og presset i gangene i mange år. Jeg håper at årsmøtekonferansen vil legge til rette for mer mangfold slik at flere jenter kan blomstre.

Les også:

Kapasitet

Hovedpastor i Salt kirken i Bergen, Gina Gjerme, tror ikke årsaken til mangel på kvinnelige ledere kommer av kjønnsdiskriminering, men legger vekt på at hun synes teamet kvinner i lederroller er veldig viktig.

– Jeg tror at kvinner som ledere kan bidra med like mye som menn, men jeg har selv ikke erfart å bli tilsidesatt. Jeg har opplevd å bli oppmuntret. Spesielt siden jeg er kvinne har jeg fått god støtte til å ta steget opp. Jeg tenker at det som holder mange kvinner tilbake er det store ansvaret som følger med en lederstilling. Det kreves kapasitet, fokus og tid, og man må gjerne velge vekk andre ting i hverdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjerme forteller at hadde det vært opp til hennes mann Øystein Gjerme, som også er hovedpastor i Salt, hadde hun hatt preken oftere. Gjerme tror at hvis flere kvinner skal være så involvert som forventes må mannen være med på lag og støtte.

– Å ha en lederstilling, krever mye kapasitet, man går gjerne i full jobb og har barn. I blant kan en lederrolle kreve mer enn en kvinne i en krevende livssituasjon er klar for å bære.

Positiv respons

Ingvild Ofte Arntsen har positive forhåpninger i forkant av kveldens årskonferanse. Hun forteller at responsen til kveldens tema fra kjente og ukjente har vært god.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra damer som har kjent forskjellsbehandlingen på kroppen, og synes det er bra at temaet blir tatt opp. Det kan skape bevissthet rundt det, og målet for meg er jo å oppnå kjønnsbalanse i Pinsebevegelsen i fremtiden.

Hovedpastor i Intro Sandnes, Brit Krogedal, synes det må være helt naturlig at kvinner også er synlige i kirken og at flere inntar lederstillinger.

– Jeg tror valget om tjeneste må være ut i fra budskap, men man leder heller ikke bare ved å forkynne. Jeg ønsker med min tjeneste å gi kvinner mot til å gå på plattformer, ofte er det gjerne sånn at man ikke tør å sjansen. Jesus brukte kvinnene til det viktige budskapet om oppstandelsen. Det bygger opp under at Jesus hadde tro på kvinner som forkynnere for de gode nyhetene.

Krogedal tror at flere kvinner har en tendens til å grue seg til ansvaret eller å tenke «ja, men jeg har ikke noe å komme med.»

Venter på å bli oppdaget

Gina Gjerme deler Krogedals synspunkt, og oppmuntrer kvinner til å komme med det de har.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Av og til sitter kvinner og venter på å bli oppdaget, vi ønsker flere kvinner i pinsebevegelsen.

For Gjerme handler det ikke like mye om posisjon, men det man har å bidra med. Men hun ser at for de som ikke føler at de blir sett og hørt kan dette bli vanskelig.

– Vi må bidra med noe som gjør at vi blir unnværlige, for det er vi. Det er en tøff utfordring hvis man har fått kall til å være hovedpastor, og det er en stor oppgave. Man må vite hva man går til. Men det er viktig at også kvinner leder.

Årsmøte:

Pinsebevegelsens årskonferanse holdes 4-6 juni 2015 i Filadelfiakirken i Oslo.

Pinsebevegelsen er en bevegelse som består av over 300 selvstendige menigheter.

Ingvild Ofte Arntsen startet debatten om kjønnsfordelingen i pinsemenigheter med sitt innlegg i Korsets Seier 28. November 2014.

Ca. 100 personer er ventet på årsmøtet.

Wikipedia, pinsebevegelsen.no

Les også
Savner en strategi for kvinner
Les også
Sett av politikkenLikestilling
Les også
KS-redaktør stiller som KrF-politiker
Les også
Ti år med SaltSalt Bergenskirken
Les også
Kristen = borgerlig?