SNORKLIPPING: Rune Larsen fikk æren av å klippe snoren og på den måten markere åpningen av Bergen Kristne Bokhandel. Han mener butikken er viktig for å drive kulturpåvirkning.

Fullt hus da kristen bokhandel åpnet

Folk sto i kø på fortauet for å slippe inn i Bergen kristne bokhandel. Artist Rune Larsen syntes det var stas å klippe snoren.

Etter å ha hørt tonene av «Amazing Grace» spilt av Hilde Marie Angelskår på walthorn, kunne et stort oppbud av nysgjerrige bokormer bukte seg inn i de nyoppussede lokalene på Øvre Korskirkealmenning. Der ble det nemlig raskt trangt om plassen

– Gratulerer, Bergen. Dette er en stor dag og en historisk dag, sa daglig leder Britt Helen Opstad til de mange frammøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun roste initiativtakerne Johannes Kleppa og Tarald Ueland for deres store engasjement for prosjektet.

– Bak en kvinnelig bokhandler er der noen modige modne menn, påpekte hun.

FLAGG: Ragnhild Elise Håland var en av de første som fant vei til Bergen kristne bokhandel, som for anledningen var pyntet med flagg.

Ser behov

Artist Rune Larsen fortalte at han har savnet en slik butikk. Etter at Vestbok ble lagt ned i 2013, har det ikke vært kristen bokhandel i Bergen sentrum, bare i bydelen Åsane.

I hyllene hadde Larsen funnet boken «Bibelen forteller» som var viktig i oppveksten til barna hans - Line, Kim og Tonje - og Niels Chr. Geelmuydens biografi «En prest og en plage» om Børre Knudsen.

– Det er en av de beste bøkene jeg har lest, sa Larsen.

Den selvtitulerte kristne kulturarbeideren fortalte at han aldri tidligere hadde klippet en snor, men satte stor pris på å gjøre det her.

– Det neste blir vel at jeg skal åpne en bro, smilte Larsen til humring i forsamlingen. Deretter ble han den første kunden som fikk trekke kortet i kassen.

– Det er tydelig at det har vært et behov, sier Larsen til Dagen med henvisning til det store oppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som artist opplevde han tidligere at det var lettere å få formidlet kristne kulturprodukter gjennom forskjellige salgskanaler enn det er i dag. Derfor synes han det er svært viktig at Bergen sentrum har en kristen bokhandel.

FØRSTE KUNDE: Rune Larsen kjøpte med seg både «Bibelen forteller» og Børre Knudsen-biografien «En prest og en plage». Daglig leder Britt Helene Opstad gledet seg over en hektisk start i kassen. Foto: Tore Hjalmar Sævik

Kaffe og prat

Biskop Halvor Nordhaug hadde i forkant av åpningen uttrykt glede over bokhandelen.

«Dette er en god dag for kirken og for byen. Ta denne bokhandelen i bruk!» skrev biskopen på Facebook.

Den ferske pastoren i Pinsekirken Tabernaklet, Benjamin Jensen, stilte med en stor blomsterhilsen og ble også en av de første som stilte seg i kø for å betale for noen bøker han hadde funnet.

– Det er fint at bokhandelen er kommet på plass, og den har også en flott beliggenhet, sier Jensen.

Han tror bokhandelen er viktig også som møtested.

– Det er bra å kombinere bokhandel med at folk kan sette seg ned og ta en kaffe og en prat, sier pastoren.

Bredt eierskap

Ragnhild Elise Håland er aktiv i Bergens Indremisjon. Hun plukket med seg boken «Kjærlighetens fem språk» til seg og ektemannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser at de har mye annet spennende, sier Håland.

Hun tror det er positivt at menigheter over et bredt spekter i byen står sammen om bokhandelen, og at den i stor grad skal bemannes av frivillige.

– Det kan skape et sterkere eierskap til bokhandelen, sier hun.

Takknemlighet

Initiativtaker Tarald Ueland var tydelig tilfreds med pangstarten.

– Dette er helt fantastisk og er en bekreftelse på at det var riktig å satse på dette, sier pensjonisten som har tidligere har jobbet med kristent boksalg i flere tiår.

– Det som inspirerer meg mest er hvor mange flinke og dyktige folk som har meldt seg til tjeneste, sier Ueland.

Kompanjong og styreleder Johannes Kleppa gledet seg også over responsen.

– Ifølge kona har jeg brukt mye tid på dette, men det har vært fint å oppleve mye tilskyndelse og takknemlighet over arbeidet. Hele dagen nå er en opplevelse, sier Kleppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til bøker skal bokhandelen selge gaveartikler og noe musikk, samt gi rom for kunstutstillinger. Det er også et mål å delta på arrangementer rundt i forskjellige menigheter og forsamlinger, og drive boksalg gjennom disse.

Flere medarbeidere

Daglig leder Britt Helene Opstad kommer fra oljebransjen, men har for lenge siden solgt bøker for Prokla-Media.

– Det er kjempespennende å få være med på dette, og veldig rett for meg nå, sier hun.

Allerede har hun fått «15 gode navn» på listen over frivillige.

– Men på sikt trenger vi flere sier, Opstad.

Les Dagens lederartikkel:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Bokhandlaren i Bergen
Les også
Taper penger uten kristne bokhandlereVivo
Les også
Foreslår salg av nye bøker i gjenbruksbutikker
Les også
- En katastrofe at det ikke er kristen bokhandelNøkkeltall
Les også
Strides om Vestbok-krasjVestbok går inn