Innvandrerungdom møter eldre i regi av kirken

I Oslo står Den norske kirke 
bak hverdagsintegrering mellom unge med 
innvandrerbakgrunn og eldre på sykehjem.

– Dere er jo så nydelige!

Reidun Mortensen og de andre eldre på Haugenstua omsorgsbolig setter stor pris på ungdommene som kommer på besøk med jevne mellomrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skal vi danse i dag, spør Nivatha Ravi lett ertende, og demonstrerer hvordan de kan bli sittende og veive med armene. Så gir hun Reidun en god klem.

MENIGHETSDOKTOREN:Innvandrere beriker kirkelivet

I Groruddalen nordøst i Oslo er 107 ungdommer med i besøkstjenesten Unge møter eldre, et prosjekt som Den norske kirke står bak. De fleste ungdommene har flerkulturell bakgrunn og en stor andel er muslimer, foruten sikher, hinduer og kristne.

I går fikk de også statsminister Erna Solberg på besøk.

– Nå kommer jeg og forstyrrer dere midt i frokosten, smiler Solberg og hilser på alle.

– Hva, har dere egen herre- og dameavdeling, utbryter hun. Damene er samlet rundt et langbord, men de eldre herrene har sitt eget bord.

Positivt bilde

Lenger nede ved damebordet sitter Ellen Hansen og Sara Tariq. Tariq bærer hijab og har vært med i Unge møter eldre i to år.

– Det er så koselig å se de eldre bli så glade for at vi kommer på besøk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De lager kaffe og vafler, og så synger vi, smiler Hansen.

En av de mest populære sangene er «Lille måltrost». Den drar de da også for statsministeren.

Solberg vises rundt av Ali Al-Jabri (17) i ledergruppa for Unge møter eldre.

– Jeg vil vise et realistisk og positivt bilde av Groruddalen, sier Al-Jabri til Dagen.

Besøkte statsministeren

Området har gjennom årene fått mange negativ presseoppslag på grunn av kriminalitet, familievold og høy andel innvandrere. Før jul skrev Al-Jabriet innlegg i Aftenpostens ungdomsspalte «Si ;D» om integrering der han fortalte om prosjektet. Det fikk Solberg til å skryte av prosjektet i sin nyttårstale og invitere Al-Jabri til statsministerboligen.

– Integrering er at alle får lov til å delta og bli en del av lokalsamfunnet. Vi har ungdom fra en annen bakgrunn, kultur, etnisitet og religion. Alle kan møtes på tvers av forskjellene og ha en hyggelig samtale. Dét er noe å være stolt over, sier han.

– Jeg synes ungdommene gjør en god innsats, sier Solberg.

DEBATT:Integrering av muslimer i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener det er feil å omtale Groruddalen som et «farlig sted man må flytte fra».

– Av og til snakker vi ned mulighetene Norge har til å skape god integrering.

Guds kjærlighet

Brobyggingsprosjektet Unge møter eldre er en del av kirkens Groruddalssatsing.

– Vi tenker at denne satsingen er med på å åpne for nærmiljøet rundt kirkene, sier Liv Bergh, diakon og prosjektleder.

Da flere kirker ble slått sammen i 2013, tok Bergh med seg ideen fra Mortensrud menighet i Søndre Nordstrand, til en ny diakonstilling i Østre Aker prosti.

Siden har ungdommer, Tokerud ungdomsskole, Stovner ungdomsråd og bydel kastet seg på i Groruddalen, men prosjektet er også i gang i på Nordberg og Grefsen på «vestkanten» av Oslo, samt Mortensrud i sør.

– Det er en fantastisk interesse blant de unge til å være med og gjøre noe for eldre. Jeg er opptatt av nestekjærlighetsbudet. Guds kjærlighet som omslutter oss skal skinne gjennom alt vi gjør i dette prosjektet, sier Bergh.

Alle prosjektmøtene med ungdommene foregår i Fossum kirke, like ved Stovner senter. Før jul arrangerte de juleavslutning med dertil hørende sanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prost i Østre Aker, Anne Hilde Laland, mener at prosjektet har overføringsverdi til resten av landet. Kirkeverge Robert Wright i Oslo bor selv i Groruddalen og vedgår at området har sine utfordringer og at det kan være en redsel for å snakke over hagegjerdet med folk.

– Men når vi kommer i dialog har de fleste av oss en spennende samtale. Jeg har unger på barneskolen her. De er fargeblinde, men ikke kulturblinde. Kultur trenger ikke å være en hindring for å ta kontakt, men vi må øve på å være sammen.

Religion ingen hindring

– Det motiverer meg at vi sprer glede og får glede, sier Luvleen Kaur, som bærer et sikh-hodeplagg. Hun er også med i ledergruppen.

LES OGSÅ:Imam: – Muslimske barn bør ikke gå i bursdagsselskap

Den eldre generasjonen er fortsatt dominert av etnisk norske med kristen bakgrunn. Ungdommene i prosjektet understreker at religion på ingen måte er noen utfordring i møte med de eldre.

Også statsministeren lurer på hvordan den koblingen har gått.

– Dere er fra ulike religioner. Var det noen som reagerte på at dette var et initiativ kirken tok, spør hun.

– Nei. Jeg er personlig muslim. Folk har forskjellig religion og etnisitet, og vi sitter alle rundt samme bord og har en hyggelig samtale med de eldre, sier Al-Jabri.