Henter Hillsong til Norge

Dette er Norges mest 
Hillsong-inspirerte ungdomskonferanse. 
– Positivt, mener pinsetopp.

Halvparten av hovedtalerne vedUfestivalenHedmarktoppen kommer fra Hillsong London. Lovsangen er også fraHillsong ved bandet Young and Free.

– Flere av oss er vokst opp med Hillsong. Selv har jeg gått fire år i Hillsong Sydney, sier festivalsjefSandra Elén Bjørnø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hun avviser at detHillsong-tunge programmet har vært en bevisst strategi.

– For et og et halvt år siden inviterte vi Charlie Blythe (27). Hun er en fantastisk ungdomspastor fra Hillsong London. Hun takket ja, men foreslo å ta med seg en annen av ungdomslederne fra menigheten, McLaren Lewis, forteller Bjørnø.

Dermed fikk festivalen dobbelt så mange Hillsong-talere som først planlagt.

Det er ikke et minus, i Bjørnøs øyne.

– Vi har erfart tidligere at det er et pluss når flere kommer fra samme miljø. De kjenner hverandre og blir et veldig bra team, sier festivalsjefen.

I tillegg til talerne fra London skal Caroline Andersen (Intro) ogSolveig Hegdal (Sentrumskirken Sandnes) inspirere de oppmøtte.

Anerkjenner ungdom

– Hvorfor tror du Hillsong er så populært blant unge mennesker?

– Det er ekte. Folk som ikke har vært der skjønner det kanskje ikke, for det kan se polert og fint ut på utsiden. Men når man kommer dit og ser innsiden skjønner man at dette er mennesker som er opptatt av å elske Gud og elske mennesker, sier Bjørnø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun tilbrakte fire år i Australia hvor hun gikk i Hillsong i Sydney.

– Jeg har aldri opplevd å bli så oppmuntret av folk noe sted. De ser deg, sier gode ord til deg og om deg. Det er ukomplisert og enkelt. Men det er en holdning av anerkjennelse. Jeg tror den unge generasjonen lengter etter dette mer enn noe annet i en menighet, sier festivalsjefen.

– De fleste forbinder Hillsong med trosuttrykket, lovsangen og estetikken. Er ikke dette viktig for ungdom?

– Både ja og nei. Alle er glad i god musikk, og det hjelper med fantastiske musikere og låtskrivere som skriver nydelige, oppbyggelige tekster. Men det er likevel ikke det viktigste. Opplevelsen av å bli sett og tatt vare på er viktigere.

Kraftig misforståelse

Årets tema under Ufestivalen er «kraft». Bjørnø har hørt folk si at Hillsong kanskje representerer moderne møter, men ikke så mye kraft. Det vil hun gjerne arrestere.

– Jeg mener at miljøet i Hillsong-kirker lærer oss å leve i kraften av Den hellige ånd i hverdagen. De er opptatt av å snakke om Jesus utenfor kirkeveggene. Normalen deres er å leve naturlig med det overnaturlige. På denne festivalen ønsker vi å leve i mer av kraften fra Den hellige ånd til å være et vitne, våge å snakke med mennesker og bry oss om folk.

– Skulle du ønske at vi hadde flere Hillsong-aktive menigheter i Norge?

– Jeg tror en bredde av kirker er viktig og har selv valgt å være aktiv i en gammel generasjonskirke. Jeg tror ikke at vi skal kopiere alt fra Hillsong, men at hver menighet skal finne sin egenart. Vi kan lære av mange ulike menigheter, sier Bjørnø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I flere år har Bjørnø jobbet iFiladelfia bibelskole Oslo. Til høsten flytter hun til Bergen og blir ungdomspastor iPinsekirken Tabernaklet.

Positiv innflytelse

– Jeg synes Hillsong har en positiv påvirkning på vår bevegelse, sier lederen av LederrådetSigmund Kristoffersen.

Pinsetoppen peker bakover i historien for å vise at bevegelsen alltid har hentet inspirasjon fra andre land.

– Det har vært et kjennetegn påPinsebevegelsen i Norge helt sidenBarrat.

PinseteologØyvind Gaarder Andersen mener det fins noen grunnleggende teologiske likheter mellom de mange pinsestrømningene i verden og at det er positivt å hente impulser fra hverandre.

– Vi har en bred pentekostal bevegelse globalt som rommer alt fra klassiske pinsevenner til karismatiske katolikker. Hillsong er med i dette bildet, sier Gaarder, som er leder av pinsevennenes teologiske refleksjonsgruppe.

* En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no