Seks familier vil gå på bibelskole i Afrika

Tolv voksne og 17 barn planlegger å gå på bibelskole i Kenya neste vår. Misjonær Rune Mjølhus tror norske familier trenger en «pauseknapp».

– Vi er ikke så gode til å formidle tro hjemme lenger, sierMjølhus, som vokste opp som misjonærbarn i Tanzania og Øst­-Afrika.

Norge utenfra

I voksen alder dro han og kona, Janne, tilbake som misjonærer forNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Ekteparet har fått fire barn i alderen 7 til 15, og har pendlet fram og tilbake mellom to kulturer gjennom mange år. Nå skal de lede den nye bibelskolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har sett Norge utenfra i lengre tid, og ser hvordan familier er under press. Den viktigste byggesteinen i samfunnet er familien. Som kristne snakker vi mye om det, men vi handler ikke så mye på det.

Mjølhus har stor tro på at tre måneder i et annet land kan gjøre noe med viljen til å prioritere annerledes.

– Vi merker det når folk kommer på besøk. Folk rapporterer at det er godt å komme ut av den norske virkeligheten og se ting utenfra. Ikke minst gjelder det hvordan man bruker tiden. Vi opplever et tydelig ønske om å leve mer sammen som familie, og å dele tro på hjemmebane.

Mjølhus tror at kristne i Norge kan ha mange gode verv og oppgaver, men at de i realiteten kan glemme hvorfor de er engasjert i det kristne arbeidet.

TeFT familie

Etter planen skal TeFT familie arrangeres to ganger i året, med en varighet på tre måneder hver gang. På sikt håper NLM at det kan bli ti familier i hvert kull, men de har ikke kapasitet til det ennå.

– Responsen så langt har vært overveldende. Jeg hadde forventet tre familier på det første kullet, for hvem vil vel være de første? Mange har uttrykt at dette har de ventet på, og at dette er noe de vil gjøre. Men det er få som er tøffe nok til å være de første, sier Mjølhus.

Selv vokste han opp i Øst­-Afrika med foreldre som praktiserte et regelmessig andaktsliv hjemme.

– Når man er sendt ut for en misjonsorganisasjon vil det å formidle tro være en integrert del av deg. Å ha det som et punkt i arbeidsbeskrivelsen er en drahjelp til å la tro bli en naturlig del av livet, konstaterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Logistikksentral

Når familien er hjemme i Norge, bor de i Hobøl kommune i Østfold. Da endres livsrytmen, noe som gjør at han og kona må jobbe mer aktivt for å opprettholde det åndelige livet hjemme.

– Felles måltider og andaktsliv i hjemmet kommer under press. Som foreldre blir man nærmest en logistikksentral som skal fordele ungene på ymse aktiviteter. Når frokosten er spist, spres vi for alle vinder.

– Når blir det tid til andakt da?

– Det skjer under frokosten. Vi har funnet ut at det fungerer best for oss.

Ungdom i Oppdrag

Ungdom i Oppdrag har mange års erfaring med å sende ut familier til familiebibelskoler, og NLM har rådført seg med dem i prosessen. Ifølge UiO-­lederAndreas Nordli har de rundt 100 familier pådisippeltreningsskole (DTS) i løpet av et år.

– Jeg tenker vel at jo flere familier som går på bibelskole, jo bedre, sier Nordli.

Han ser et tydelig behov for den typen bibelskole, gjerne av kortere varighet, og synes det er fantastisk at NLM nå går i gang.

– Håpet er at de treffer en nisje i NLM som kanskje ikke ville reist på en disippeltreningsskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mjølhus beskriver familiebibelskolen som en «pauseknapp». Nordli vil heller beskrive de tre månedene som et «drivhus».

– Der tilføres man ekstra varme, sollys, vann og gjødsel, og der vokser man fortere enn utenfor drivhuset. På den annen side kan det føre til voksesmerter. Det skjer ofte når man er i en annen kultur med familien. Det kan være utfordrende, samtidig som det gir muligheter for vekst.

Trond Sæthren som leder familiearbeidet til UiO sammen med kona, Anne­ Helen, tenker at TeFT familie er en flott mulighet til å vekke misjonsgløden hos familier, samt gi dem mulighet til å oppleve noe helt unikt sammen.

– De fleste vil ha svært godt av en pause fra det som fort kan oppleves som et hamsterhjul i hverdagen. At familier kan gjøre et slikt prosjekt sammen gir muligheter for en evaluering av egen hverdag og prioriteringer, sier han.