Tror Gud ledet ham til norsk fotball

En av norsk eliteseries 
ferskeste tilskudd legger all sin tillit i Guds hender. – Gud er sjef, han skal bestemme over alt i livet mitt, sier Deyver Vega, som ble spilleklar for 
eliteserien rett før påske.

Costaricaneren Deyver Vega er blant nysigneringene som skal hjelpe vestlandsklubben Brann å overleve i eliteserien etter et år i Obos-ligaen. Vi møter ham samme dag som spilletillatelsen hans er klar og bare dager før han skal spille sin første kamp.

23-åringen har bare vært i Bergen knappe tre uker og signert en treårskontrakt med nyopprykkede Brann. Etter at intervjuet ble gjort har Vega rukket å gjøre sin debut, der han blant annet kunne notere seg en målgivende pasning mot Aalesund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Pastor vant NM-gull i benkpress

Alene i byen

Deyver Vega var lidenskapelig opptatt av fotball allerede som liten gutt. Ni år gammel begynte han på et fotballakademi hjemme i San Carlos nord i Costa Rica. Da hadde han allerede vist at han hadde helt ekstraordinære kvaliteter som fotballspiller. Talentspeidere fra Costa Ricas største fotballklubb, Deportivo Saprissa, ville knytte Deyver til seg allerede som 13-åring. Han grep, under tvil, sjansen og flyttet alene, uten familie, til hovedstaden San José, fem timer fra hjembyen.

– Det var tøft, sier han. Jeg følte meg veldig alene, selv om jeg bodde sammen med mange andre talenter i samme situasjon. Forskjellen fra den lille hjembyen min til hovedstaden var, på alle måter, stor. Men dette var en sjanse jeg måtte ta, jeg vurderte aldri å droppe fotballen og flytte hjem. Min kristne tro, som jeg hadde med meg hjemmefra, hjalp meg når jeg hadde dårlige dager.

Ingen tilfeldighet

Som så mange andre talent fra Costarica begynte Vega i løpet av høsten i fjor å tenke på å komme til Europa. Han ville utvikle seg videre som profesjonell fotballspiller i en eliteserieklubb der. Derfor ble han glad da Branns sportssjef Rune Soltvedt i februar viste ham så stor interesse at han besøkte ham hjemme i Costa Rica. En landsmann og den bergenske lidenskapen ble avgjørende. Den tidligere costaricanske Brann-spilleren Alonso Solis (37) anbefalte ham bergensklubben varmt. Solis kom i 2002 til Brann fra samme klubb som Deyver, og de to er gode venner.

– Alonso anbefalte meg sterkt – og overbeviste meg om – å velge Brann, sier Deyver Vega. Han mente det var den beste klubben jeg kunne velge i Norge, en klubb med lidenskap og engasjement.

På spørsmål om han tror han nå er der Gud vil han skal være, svarer Vega bestemt:

– Gud er min sjef, han skal bestemme over alt i livet mitt. Yrket mitt, familien min – jeg legger det alt i Guds hender. Jeg tror ikke det er noen tilfeldighet at jeg har havnet i Bergen og Brann. Gud har styrt dette.

Store forventninger

Branns trener Lars Arne Nilsen sier at Deyver Vega er en type spiller laget ikke har for mange av. Med gode tekniske ferdigheter og kreativitet har costaricaneren imponert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han er en veldig spennende spiller som bringer med seg en annen kultur. Bare etter de 15 minuttene han har spilt så vil folk ha ham inn på laget. De ser jo fort at han har noe spesielt. Nå skal vi matche ham forsiktig på en måte som passer med hans personlighet, sier Nilsen.

– Hvilket inntrykk har du av Vega som person?

– Han er veldig profesjonell. Han har jo gått den tøffe veien inn i fotballen og er en veldig positiv gutt som er seriøs og jobber hardt. Vega er godt likt, forteller treneren.

– Hva kan han bety for Brann?

– Han har x-faktoren, har spilt landskamper og kommer fra en profesjonell kultur. Hvis vi klarer å videreutvikle ham kan dette bli en knallsignering for oss. Det er jo vanskelig å spå, men vi har store forventninger til ham, sier Lars Arne Nilsen.

Storfornøyd

Vega er full av begeistring over og takknemlighet for å være i Bergen og fremhever hvor godt han er blitt mottatt i Brann.

– De gjør alt for at jeg skal integreres så fort som mulig i Brann, i norsk fotball og i Norge, sier han. At det er en annen costaricaner på Brann-laget, stopperkjempen Bismar Acosta (29), og at Branns fysiske trener Manu Torres er spanjol, hjelper godt for spansktalende Deyver Vegas «akklimatisering».

– Det hele er som et eventyr for meg, en drøm som går i oppfyllelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også det bergenske klimaet tror 23-åringen han skal kunne akklimatisere seg til.

– Jeg er vant til mye regn fra hjembyen min, og selv om bergens-regnet er atskillig kaldere enn regnet i Costa Rica, skal dette gå bra, forsikrer han.

Fridde – og dro

Det var én ting Deyver Vega måtte gjøre før avreisen til Norge og Bergen: å fri til kjæresten Keyla. Den nervøse 20-åringen fikk ja og de forlovet seg umiddelbart. Keyla har journalistutdannelse og studerer nå økonomi. Hun kom til Bergen i påsken, på et tre-månedersvisum.

– Nå må vi få giftet oss, så Keyla kan få fast norsk oppholdstillatelse! sier Vega, med et stort smil.

Påsken har prioritet

Vega er ikke alene på laget, om sin tydelige kristne tro. Branns målvakt, polske Piotr Leciejewski, som ble kåret til Branns beste spiller i kampen mot Odd palmesøndag, ble i et intervju etter kampen spurt om hva han tenkte om Branns kommende kamper, først og fremst den neste kampen mot Aalesund. Dette spørsmålet mente 31-åringen fikk vente. «For», sa han, «nå er det påsken som ligger foran meg, og jeg tenker mer på den enn på Aalesund-kampen. Først er det påske, og for meg som katolsk kristen er denne høytiden veldig viktig.»

Søndag er kirkedag

Slik tenker også Leciejewskis nye costaricanske lagkamerat Deyver Vega, som også er katolikk. For ham er kirkegang en selvfølge, ikke bare i høytidene, men hver søndag. Overfor Dagen uttrykte han bekymring for at det kunne bli vanskelig for ham å få gått på gudstjeneste om søndagen. Når han får høre at Branns søndagshjemmekamper begynner kl. 18 eller senere, øyner han håp:

– Da kan jeg kanskje få tid til gudstjenesten før kampen. Det ville være en god oppladning!