Idyllen bortenfor atom-redslene

Idyll og hæslighet kan gå hånd i hånd. Slik er det ved Hiroshima-området der en kort tur med forstadstog og ferge skiller mellom minnet om redslene etter atombomben og en fantastisk, vernet naturperle.

Dersom du har bladd i en turistbrosjyre for Japan, eller vært inne på en av nettsidene til den japanske turistorganisasjonen, har du sikkert sett bildet av en kjempestor, shinto - portal som står «med beina i vann». Den rød - oransje konstruksjonen er nettopp hovedattraksjonen på øya Miyashima.

INSPIRASJON:Kapteinen som lever og ånder for bibelhistorier

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ultimate er selvsagt å få et blikk på og et bilde av porten (torii) når den står i vannet og gir et inntrykk av at den flyter. Men det skjer kun ved høyvann. Derfor er tidevannstabellen et viktig innslag på nettsiden til Miyashima slik at tilreisende kan planlegge besøket sitt.

Men vi, som ikke er så heldige å treffe riktig tidspunkt, kan i stedet benytte lavvannet til en tur på sjøbunnen og ta en lykkebringende passering under porten.

Grense-port

Porten er en del av shinto - tempelet Itsukushima, som er bygget på pæler utover i sjøen. En slik port markerer grensen mellom den åndelige og den menneskelige verden. Den spesielle fargen på både tempel og portal skal holde onde ånder borte fra området.

Den første porten på stedet ble bygget i 1168, omlag 200 meter fra land. Dagens byggverk ble satt opp i 1875 og er den åttende porten på stedet. Både porten og det tilhørende tempelet står selvsagt på Unescos verdensarvliste.

I følge fylkets offisielle nettside, er de 13,4 meter høye hovedpilarene i porten laget av kamfer-tre, en tresort som ikke råtner i sjøvannet og som har et naturlig vern mot insekter. Lengden på taket er forøvrig drøye 24 meter.

I turistmyndighetenes markedsføring av stedet, heter det at Miyashima er øya der mennesker og guder lever sammen.

Dyre-idyll

Freden og idyllen på øya får et ekstra løft av at det første man møter på veiene mellom fergekaia og tempelet, er tamme og tillitsfulle dådyr. De lar seg gjerne avbilde og klappe, og ikke minst er de åpne for mating. Men det er noe turistene blir advart mot fordi dyrene gjerne snapper til seg mere enn de i utgangspunktet var tiltenkt.

For noen hundre yen får man adgang til å se Itsukushima-templet fra innsiden. Det er en imponerende trebygning som står «med beina i vann», og ved høyvann er det som om det går kanaler mellom de ulike husene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når må-se-delen av besøket er unnagjort, er en tur i skogen å anbefale. På varme dager gir den tette vegetasjonen etterlengtet skygge. Alt det grønne sammen med små dammer, bekker og mini-templer gir en behaglig avkobling fra turistkjøret nede ved sjøen.

Oppe i skogen et stykke går vi på basestasjonen til en taubane. Servicearbeid hindret oss i å ta turen opp på Mount Misen, midt inne på øya. Japanerne tillegger stedet en rekke åndelige egenskaper, mens turister forøvrig gjerne tar turen til toppen for å få med seg et uforstyrret rundskue over Hiroshima-kysten og øyriket utenfor.

Spesialiteter

Alle regioner i Japan har sine matspesialiteter. Så også Hiroshima-området som sies å ha helt speselt gode østers. Det drives oppdrett av skalldyrene i stor stil i det som kalles Seto Innland Sea. Flytende anlegg preger utsikten til begge sider når vi tar fergen mellom fastlandet og øyene.

Japanerne er jo kjent for å spise alt som kommer fra sjøen uten å varmebehandle det først. Sushi og sashimi har også blitt slagere her i vår del av verden, der vi vanligvis kun har spist østers rått. I Japan er det helt omvendt. På gaten i Miyashima står det boder der de serverer grillet østers sammen med drikke, slik vi serverer pølsemenyer.

Lokalt fanget ål skal også være spesielt god. Anago Meshi er en rett av ål grillet med soyasaus som legges på fersk kokt ris. Sushi med ål er også populært, og de lokale makirullene inneholder alltid ål.

En annen spesialitet er fylte kakekjeks som bakes flere steder i byen. De er svært populære å ta med seg hjem som gaver til slekt og venner. Kjeksene er formet som lønneblader, og kan være fylt med sjokolade, vaniljekrem, ost eller en søt, tykk krem laget av røde bønner.

Pannekaker

Noen mener at retten Okonomiyaki er det beste du kan spise i Japan. Andre kaller den japansk pizza. Uansett er det en velsmakende pannekake som kan inneholde ingredienser som hvitkål, bønnespirer, vårløk, nudler, skinke og egg.

Okonomiyaki kan oversettes med «Stek hva du ønsker». Det er en rimelig rett som kan spises både til lunsj og til middag, og den tilberedes foran deg mens du venter. Retten er i hovedsak knyttet til Hiroshima og Kansai-regionene. Men nå kan man få den servert nesten overalt, med noen variasjoner i både størrelse, innhold og innpakning.