Godteriselger skrev kontrakt med Gud

Bill Bright beskrev seg selv i ungdomstiden som en «glad hedning». Tidlig i 20-årene kom han til en levende kristen tro, og 30 år gammel grunnla han og kona Vonette Campus Crusade for Christ. Det fikk store konsekvenser både for dem og mange andre.

Da Bright døde i 2003, ble han hedret av både tidligere presidentGeorge H. W. Bush og verdens­evangelistenBilly Graham.

«Som grunnlegger og president i Campus Crusade for Christ har William Bright gjort så mye for å vise troens umålelige skjønnhet og betydning for et utall hengitte kristne», skrev Bush.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Bill har båret en byrde på sitt hjerte som få menn jeg noen gang har kjent - byrden for å evangelisere verden», skrev Graham.

Begynnelsen i 1951 var mer beskjeden. Ekteparet Vonette og Bill Bright startet arbeid for studenter ved University of California iLos Angeles. Året etter ansatte de sine seks første medarbeidere.

I årene som kom, vokste organisasjonen raskt både nasjonalt og internasjonalt.

Den tidligere godteriselgeren Bill Brights «Fire åndelige lover» skal være publisert i over 100 millioner eksemplarer. Jesusfilmen, som ble laget i 1979, er oversatt til over 1.300 språk og vist for hundrevis av millioner mennesker.

Den tidligere godteriselgeren Bill Bright kom tidligere til bevisst tro enn hans kommende kone. Men kort etter at de hadde giftet seg i 1948, skrev det de de kalte en kontrakt med Gud der de blant annet overga ønsker om materiell vinning og innviet seg til Guds rike.

– Bright ville hjelpe til med å fornye bevisshteten om misjonsbefalingen i denne generasjonen. Han så for seg at en million mennesker verden rundt skulle stå sammen om å vitne om troen, sier Ken Cochrum i Cru.

LES:Vrir mer misjon over på mobilen

Prestisjetung pris

Bill Bright var også opptatt av å føre kristne inn i et liv i Den hellige ånds kraft. I 1996 fikk han den prestisjetunge Templeton Prize for Progress in Religion. Den er også blitt tildelt Mor Theresa, Billy Graham og Dalai Lama. I fjor gikk prisen til den tidligere britiske sjefrabbineren Jonathan Sacks.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prisen var på 1,1 millioner dollar, altså ni millioner kroner med dagens kurs. Pengene donerte Bright til å fremme bevissthet om det åndelige potensialet som ligger i faste og bønn.

– Han så at mange kristne levde i vanesynder og et lunkent liv, sier Cochrum.

Kona Vonette, som døde i fjor, skrev i likhet med ektemannen en rekke bøker. Gjennom mange år var hun leder for komiteen som organiserer The National Day of Prayer iUSA i mai hvert år, etter erklæring fra den amerikanske presidenten.

Professor emeritus ved Menighetsfakultetet,Tormod Engelsviken, plasserer Cru i kategori med misjonsorganisasjoner somNavigatørene,Operasjon Mobilisering ogUngdom i oppdrag.

– Det er en ny type misjonsorganisasjoner som retter seg særlig mot unge mennesker og har gjort seg gjeldende i etterkrigstiden, påpeker Engelsviken.