Bygger Guds rike med bøker

Inger Anna Maridal Drangsholt (35) har skrevet bok for barn og ungdom om misjonæren Annie Skau Berntsen. – Jeg ønsker at de skal bli inspirert til å følge Guds kall i livet sitt, sier hun.

Alt skjer visst på en gang for Inger Anna Maridal Drangsholt denne sommeren. Hun har født en sønn og sendt to barnebøker i trykken.

– Jeg er i baby-lykkerus, sier hun, og legger til: – Jeg ber om at disse bøkene vil spre inspirasjon og velsignelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonærbarn

Misjon er ikke et fremmed begrep for trebarnsmoren. Hun er selv misjonærbarn og har tilbrakt tre år av oppveksten i Nepal der foreldrene jobbet forSantalmisjonen (nåNormisjon). Selv brenner hun både for ytremisjon og indremisjon, men er mest opptatt av at alle, hun selv inkludert, skal følge kallet som Gud har over livet. For hennes egen del innebærer det å være et vitne i Norge.

– Å skrive bøker er en del av det, forteller hun.

Drangsholt har aldri møtt sykepleieren og misjonærenAnnie Skau Berntsen som forlot Norge i 1938 til fordel for Kina og etter hvert Hong-Kong da hun var 27 år gammel. Hun er imidlertid tilknyttet Misjonsforbundet slik også Annie Skau Berntsen var det, og hun har derfor atskillige ganger hørt om den 190 cm-høye damen med det store hjertet.

– Jeg har tenkt at det hadde vært gøy å skrive om henne.

Troshelter

Drangsholt ble svært glad daProkla Media kunne tenke seg å gi ut bok om Kinamisjonæren.

– Det passet fint med at forlaget ønsket å utvide sin serie om troshelter med et bidrag fra Norge.

– Hva inspirerte deg?

– Jeg visste jo litt om henne, men ble mer og mer fascinert da jeg leste biografier om livet hennes. Det er stor forskjell i måten hun blir fremstilt på i de ulike bøkene. I en amerikansk bok blir hun presentert som veldig helgen-aktig. I sine egne dagbøker er hun derimot ærlig og jordnær, sier Drangsholt, som tror mange vil omtale Annie Skau Berntsen som selve misjonæren med stor M.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun er jo bokstavelig talt en ruvende misjonærskikkelse med sterk tro og tillit til Gud, men jeg vil ikke fremstille henne som en helgen uten tvilsopplevelser. Hun møtte veggen, var fortvilet, deprimert og dødssyk. Men gang på gang reiste Gud henne opp og fylte henne med sin kraft og mot. Det er spesielt og det er inspirerende fordi det viser at vanlige mennesker kan bli brukt av Gud, ikke bare superhelter.

Forfatteren presiserer likevel at Annie Skau Berntsen var en unik person. Hun viser til tv-programmet «Dette er ditt liv» der Harald Tusberg inviterte misjonæren som gjest i 1986.

– Da ble hun hele Norges søster Annie. Hun fascinerte mange og det ble veldig «Annie-feber» etter det.

Drangsholt viser til at mennesker som møtte misjonæren på gaten ga henne en klem mange år etter programmet var blitt vist.

– At hun var en spesiell person er det ingen tvil om. Men hun ville selv sagt at det var av Guds nåde.

Større enn kroppen

Den ferske forfatteren vil likevel driste seg til å si at misjonæren var «veldig snill».

– Du har kanskje hørt at hun ble beskrevet som 1,90 meter høy, en meter bred og med et hjerte større enn kroppen, spør hun.

– Er det en spesiell historie som har gjort inntrykk på deg når du har jobbet med boken?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drangsholt tenker seg litt om før hun nevner et besøk som Annie Skau Berntsen hadde i et barnehjem for blinde drevet av en tysk misjon. Misjonæren var fortvilet fordi hun ville vise barna at hun var glad i dem, men kunne ikke kinesisk.

– Da stilte hun seg bare opp og lot barna prøve å nå opp til hodet hennes og gjorde en lek ut av det. Etterpå kom hun gledesstrålende tilbake og sa: – Tenk, i dag har jeg gledet noen!

Himmellengsel

Omsorgsevnen til den populære misjonæren har også gjort inntrykk:

– Hun kunne våke over syke i dager og netter uten å tenke på seg selv, sier forfatteren, som fremholder at Annie Skau Berntsen var mest av alt misjonær da hun begynte gjerningen sin i Kina, mens hun først og fremst var sykepleier i den andre perioden.

– Da var hun den eneste sykepleieren blant to millioner mennesker. Mange kom langveisfra og hun tok i mot dem alle.

Den hjelpsomme misjonæren var da så sliten at hun ikke klarte å sovne om kvelden og måtte selv ta i mot hjelp fra andre til å komme seg i seng og få i seg mat.

– Hun hadde en 80 år gammel medhjelper som var god å ha.

Misjonærens uselviskhet viste seg også i den siste tiden hun levde, mener Drangsholt. Hun viser til at Annie Skau Bentsen svarte på brev, tok telefoner og påtok seg sjelesorgoppgaver uten å tenke på sin egen skrantende helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun var veldig Jesus-fokusert. Han betydde alt for henne og hun hadde en sterk himmellengsel.

Nå er Drangsholt først og fremst mor, men ser ikke bort fra at hun takker ja til å skrive flere bøker om norske troshelter.