Lager kaffe til Kristen-Norge

Carl Nicolaysen reiser land
 og strand rundt for å slukke kaffetørsten blant flere
 tusen festivaldeltakere.

– Hva har du gjort i sommer?

– Laget kaffe, utbryter Carl Nicolaysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen møter ham bak disken i matteltet påVisjon i Stavern, der han jobber iherdig for å lage styrkedrikk til de kaffetørste som står i kø. Her går det i alt fra iskaffe, cappuccino og smoothie.

– Hva er ditt beste sommer­minne?

– Uten tvil mitt eget bryllup for tre år siden, det var helt fantastisk. Ekteskap og giftemål kommer på topp.

– Hvem er du sammen med i sommer?

– Jeg føler jeg er sammen med hele Kristen-Norge. Det er jo de jeg møter når jeg reiser rundt med kaffebaren. Men utover det, er jeg sammen med kollegaer og familie. Å tilbringe god tid med kona og ungen er det beste.

Bærekraftig

Til vanlig jobber Carl Nicolaysen iFiladelfia i Kristiansand, men i sommer reiser han rundt med den mobile kaffebaren til Kirkekaffe og serverer kaffe til takknemlige festivaldeltakere.

– Kirkekaffe er et kaffebrenneri med base i Kristiansand, og forsyner en rekke menigheter, arrangement og privatpersoner med norskbrent, bærekraftig kaffe.

– Hva er bærekraftig kaffe?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fairtrade, økologisk og rettet mot bistand og misjon. Vi samarbeider med en misjonær i Peru og hjelper lokale kaffebønder i området og sørger for at de får betalt for jobben de gjør. Vi fokuserer på rettferdig handel, rettferdig drift av kaffeplantasjer og misjon til lokalsamfunnet, forteller han mens han lager en dobbel latte til en kunde.

– Krise om maskinen ryker

Han har holdt på med kirkekaffe i snart to år og ifølge baristaen bak disken går det veldig bra.

– Du sier kaffebaren går bra, men hva er det verste som kan skje om sommeren?

– At kaffemaskinen ryker på et stevne. Det hadde vært helt krise, men for en blid sørlending er det også ganske ille med dårlig vær, selv om det kanskje er en klisjé.

– Hva er det beste med sommeren?

– Utover kvalitetstid med familie, er det beste å ligge på brygga eller ta båten ut på sjøen. Gjør man begge deler, må det jo bli perfekt.

– Hvilke planer har du for resten av sommeren?

– Først skal jeg levere kaffemaskinen fra meg, og så skal jeg være med kona og ungen. Planen er å kjøre rundt og besøke ulike steder og strender og koble helt med ro. Da sjekker jeg ikke mail eller svarer på jobbting. Når har jeg fri skal jeg tenke minst mulig på menighet, for det gjør jeg resten av året. Å si det på den måten, høres jo nesten litt fælt ut, men det er godt å roe ned i blant. Men første uke i august blir det en del menighet like­vel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med på turné

– Hva skjer i august?

– Da har menigheten min sommerstevne og da blir det jobb, jobb, jobb. Og så skal jeg flytte.

– Skal du flytte? Når da?

– På sensommeren, i midten av august. Kona og jeg har kjøpt hus og jeg har satt av tre uker til å flytte. Det blir veldig stas! Og rett etter­på skal jeg på turné.

– Turné?! Fortell.

– Det kristne bandet Leeland skal på turné, og da er jeg med dem på veien. Da skal vi innom elleve byer på tre uker, så det blir full rulle, men veldig kjekt!

* En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no