En historie om kjærlighet i gode og onde dager

Annenhver dag har Odvar Omland (92) kjørt biltur med sin demenssyke kone. Parets kjærlighetshistorie har vakt stor oppmerksomhet.

«Min aller kjæreste døde for noen få timer siden», skriver Odvar Omland på Facebook tirsdag. Over 600 har kommentert innlegget fra mannen som har rørt hele Norge med sin kjærlighetshistorie til sin demenssyke kone, Ester, eller Molle som han bruker å kalle henne.

Godhet

Omland ble først intervjuet iBudstikka i 2013, og ble et mediefenomen. Historien ble på kort tid delt over 50.000 ganger på Facebook. Siden har han blitt intervjuet i mange aviser og på NRK og TV2.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et intervju med Dagen i oktober samme år sier Omland at Ester er jenta hans - uansett. «Det har jeg lovet på kjerkegolvet, å elske og ære henne i gode og onde dager. Det er ikke noen diskusjon om det. Tanker kan komme, men det har aldri vært aktuelt å gå fra henne».

Biltur

Der forteller han at han tar kona med på biltur annenhver dag. Hver gang han besøker henne på sykehjemmet sier hun det samme: «Du må ikke gå fra meg».

I et intervju medAftenposten i 2015 forteller Omland at han begynte å skrive dagbok da han forsto at Ester fikk demens, men at han kort tid etter gikk over til å skrive på Facebook i stedet. «Jeg setter veldig pris på kjære Facebook-tomvenner. Mange av dem har jeg aldri sett før, sier han i intervjuet.

Ukjent

En av disse ukjente vennene har lagt igjen en hilsen til Omland i anledning dødsfallet. «Jeg kjenner ikke deg, Oddvar men du har gitt eldreomsorgen et vakkert ansikt», skriver hun.

I innlegget tirsdag skriver Omland at han er glad for at han og kona fikk sin siste trilletur dagen før. «Da jeg skulle forlate henne holdt hun meg fast i hånden sin. Var det som hun følte at det var siste gangen? Det er godt å felle noen tårer akkurat nå»...«Heldigvis er troen, håpet og kjærligheten til stede. Trosgnisten kan ingen ta fra meg», skriver han.

Har betydd mye

Blant de over 600 som uttrykker sin medfølelse med Omland, er det en som skriver at «kjærligheten deres gjør at jeg aldri mister troen på den». En annen takker ham for at han har delt reisen inn i «glemselslandet» sammen med sin kjære kone. «Det har betydd mye for mange», skriver vedkommende.

Tidligere statsministerKjell Magne Bondevik har også kommentert innlegget om Esters død: «Oddvar, du er en hedersmann. Slik var du da vi jobbet sammen i KrF, slik har du vært i din enestående omsorg for din kjære kone i mange år. Fred med hennes minne».

Tom stol

Omland og kona ble kjærester allerede som tenåringer. I et intervju med Budstikka forteller han at han hver dag haiket med henne og broren. I 1946 giftet de seg. Det var da han fant ut at hun het Ester, og ikke Molle som han alltid hadde kalt henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2013 ga han ut boka«Tom stol - tom seng». Den ble til etter oppfordringer fra noen av de som fulgte ham på Facebook. I en omtale fra forlaget oppgir Omland at det som motiverte ham til å skrive var et brennende ønske om at kona fortsatt skulle få leve et mest mulig meningsfullt liv, og medvirke til at Alzheimer ikke skal være tabu.

I et intervju medVårt Land i 2013 forteller Omland at han og kona ikke var så flinke til å gi hverandre kjærtegn tidligere, men at de stadig omfavner hverandre etter at hun flyttet på sykehjem. «En dag fikk jeg et ark fra betjeningen på sykehjemmet. Molle hadde skrevet: «Odvar Omland, du er verdens beste mann». Det er blitt et spesielt forhold, en forelske rett og slett, sa han den gangen.