Et sjeldent innblikk i ultraortodoks rabbis liv

For rabbi Elyashiv var det aller viktigst å studere skriftene. Alt annet måtte vente til et ledig øyeblikk.

En eldre rabbi med hvitt skjegg og tykke briller stirrer ned i en bok. Ved siden av står en yngre mann og en gutt. De venter, litt nervøst. Det gjelder å fange den eldres øyne i det de forlater den religiøse teksten for en kort pause. Da kan folk rundt ham endelig skyte inn et spørsmål de trenger svar på.

Spørsmål og ønsker om velsignelse stod bokstavelig talt i kø for rabbi Shalom Yosef Elyashiv mens han levde. En halv million jøder fulgte ham til graven iJerusalem for fire år siden, da han døde 102 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videoopptak fra hans siste liv er nå blitt allment tilgjengelig i en ny israelskprodusert dokumentar om rabbien. Den handler om hvordan en sekulær etterkommer blir kjent med Elyashivs liv og ultraortodokse barnebarn. Filmen utfordrer også problemstillinger ved det ultraortodokse samfunnet.

Studerte skriften

TV-produsent Israel Goldvicht, som selv har moderne ortodoks bakgrunn, fikk tak i filmmaterialet etter å ha bygget tillit til det ultraortodokse miljøet.

– Jeg hadde ingen aning om at en kunne komme så tett på dette miljøet fra innsiden.

Han er fascinert over rabbiens ydmyke livsførsel og trang til å studere jødenes religiøse skrifter.

– Han stod gjerne opp klokken 2 om natten og studerte til morgenen. Da lysene ble slukket på sabbaten, fortsatte han å lese ved hjelp av stearinlys. Stilte du spørsmål, svarte han, men han skjønte ikke alltid hvorfor han deretter måtte forklare hvorfor og ville tilbake til studiene, forteller Goldvicht.

Kontroversiell

Elyashiv bodde selv svært trangt og enkelt nær det ultraortodokse nabolagetMea Shearim i Jerusalem. Etter hvert som helsen skrantet fikk han bruke et lite kjøretøy for å kjøre meterne fra leiligheten til et lite hus der han pleide å studere.

Han hadde stor innflytelse på og var elsket og æret av ultraortodokse jøder for sin tolkning av religiøse skrifter og lovmessige spørsmål. Statsledere besøkte han fordi de visste om hans innflytelse. Samtidig ble han møtt med sterk kritikk av dem som kjempet for kvinners rettigheter og modernisering av det ultraortodokse samfunnet.

Haaretz-journalist Anshel Pfeffer skrev kort tid etter rabbiens død at hans lære dømte mesteparten av den neste generasjonen til fattigdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til tross for hans diktater, begynner de å utvikle og tilpasse seg den moderne levemåten. Om et århundre vil rabbi Elyashiv ikke bli ansett som en Torah-kjempe, men som en reaksjonær figur av de få som husker ham, skrev Pfeffer.

Jødedommens Einstein

Det var studiene av Torah og andre tekster det Eljashiv levde og åndet for. Til og med hans egne barn måtte stille seg i kø for å få sin tildelte porsjon oppmerksomhet i det han fant det for godt å løfte blikket. Han måtte ikke forstyrres.

– Han er jødedommens Albert Einstein. Han var den siste kjempen, sier rabbi Dov Halbertal som selv var en av rabbiens elever.

– Han var hele verdenen min i årevis. Du ble svært fascinert og nært knyttet til rabbien. Han preger tenkningen din, sier Halbertal.

Han opplever at filmen om rabbiens liv gir en god framstilling av haredi-samfunnet til den sekulære verdenen. Halbertal understreker at vanlige ultraortodokse familier har nærmere far-barn-relasjoner enn Elyashiv presterte.

– Men rabbien var unik. På grunn av hans storhet og spesielle dedikasjon til å studerer skriftene, ble det slik.

Halbertal kjenner familien til rabbien og omtaler dem som velutdannede og viktige personer. Elyashiv fikk tolv barn som giftet seg tidlig og selv fikk mange barn. Totalt har han i dag over 1000 etterkommere.