Mister medlemmer

Kristen Muslimmisjon og Norges Samemisjon har meldt seg ut av Norme. Økonomiske utfordringer skal være årsaken for begges del.

Samemisjonen meldte seg ut i fjor, med effekt fra 1. januar i år, mensMuslimmisjonen forlot felleskristelige Norsk Råd for Misjon og Evangelisering på vårparten i år, gjeldende fra kommende årsskifte. Norme vil da ha 41 medlemsorganisasjoner 1. januar 2017.

Økonomiske grunner

– Jeg vet ikke om vi skal spekulere i det, men det er økonomi som er oppgitt som grunn for Muslimmisjonens utmelding, opplyser daglig lederAnne Lise Søvde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har ikke kunnskap om at noen av utmeldingene skyldes misnøye med Norme.

– Hva koster det å være medlem hos dere?

Når det gjelder Muslimmisjonen og Samemisjonen, så har begge ligget på laveste kontingentnivå, men begge har altså valgt å si takk for seg.

Bekrefter utmeldelse

Generalsekretær Tor Arnegard i Kristen Muslimmisjon bekrefter at organisasjonen har valgt å melde seg ut av Norme. Ut over dette ønsker han ikke å kommentere saken.

– Vi ønsker ikke noen mediesak om dette, men det er flere årsaker til utmeldingen, sier han til Dagen. Organisasjonen har gjort et styrevedtak på at de ikke uttaler seg i kontroversielle spørsmål.

Muslimmisjonen har samtidig meldt seg inn i andre paraplyorganisasjoner, men Arnegard vil ikke opplyse hvilke det er snakk om.

Samemisjonen ut

Daglig leder i Norges Samemisjon,Roald Gundersen, bekrefter at også Samemisjonen har meldt seg ut. Han er helt klar og åpen angående årsaken:

Uten å ha en eksakt sum, sier han det er snakk om innsparinger på mange tusen kroner i året for Samemisjonen som blant annet har slitt tungt etter at en sentral medarbeider på Kolahalvøya i 2011 ble anmeldt for underslag av seks millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så vi er nødt til å spare og bruke pengene våre på det som er aller viktigst for misjoneringa, sier Gundersen.

Mest i kontingent

Brorparten av Normes inntekter er kontingentpenger. Foruten organisasjoner, kan enkeltpersoner være medlemmer. De betaler 300 kroner i året, men med bare 100 personlige medlemmer gir dette bare 30.000 kroner til et budsjett på noe under 1 million.

Arrangementer i Norme-regi, som den nyligeLink-konferansen, betales av dem som deltar og skal i prinsippet være selvbærende og gå i null. Organisasjoner som dekker ansattes deltakelse, får dermed arrangementsutgifter på toppen av medlemskontingenten til Norme.