Et sted mellom bønn og lovsang

Et sted mellom bønn og lovsang

Marie Hognestad kom i høst ut med en ny plate. Sangene på «Byrdeletteren» ble til i bønnerommet eller under lovsangskonferanser.

– I en lovsangs-setting skjer det ofte at jeg spontant begynner å synge et refreng. Når jeg gjør det, pleier jeg å ha et skriftsted i bakhånd så jeg kjenner referansen til det jeg synger om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Gir barn med talevansker en stemme

Enkelte av sangene på den nye platen består av mange slike refrenger som hun har satt sammen og ikke gjort så mye med. Andre sanger har hun «tatt med hjem» og raffinert.

– Da kjenner jeg etter: hvem er du, sang? Jeg føler at jeg må være ledet av Den hellige ånd i denne prosessen. Prøver jeg veldig hardt å få til noe, så kommer jeg ofte på siden av det sangen skal si. Jeg venter derfor til jeg har en retning, går til andre skriftsteder og finner ut hvordan jeg skal formulere det jeg skal si.

I den prosessen synger Marie Hognestad på refrenget og lovpriser Gud med det hun alt har fått. Samtidig prøver hun å skrive. Ord og melodi kommer gjerne samtidig.

Ofte skriver hun om temaer som hun har jobbet med i en periode. Som et eksempel viser Hognestad til sangen «Du er verdig». Den laget hun med en venninne som hun hadde vært mye i bønnerommet med. De to hadde lest Åpenbaringen 5 sammen.

– Det er så utrolig mange dybder i Gud, og jeg ønsker å bli kjent med dem. Jeg vil at sangene mine skal være et resultat av det.

Kontinuerlig lovsang

Marie Hognestad har skrevet musikk siden 14-årsalderen. I flere år har hun vært tilknyttet Ungdom i Oppdrag, og var i den sammenhengen med i bønnehuset Restore 24/7 som hadde kontinuerlig bønn og lovsang mellom 2010 og 2012. CD-en «Bøy kne» kom i 2011.

– Da var jeg allerede i gang med å skrive nye sanger. Jeg hadde flere enn det var plass til på den første plata.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Hognestad er det en forpliktelse å gi ut en plate.

– Jeg tror jeg kjente at jeg skulle gjøre det, og ba Gud om den rette timinga. Jeg fikk noen tanker om hva den skulle handle om, sier hun om «Byrdeletteren».

Ennå er hun ikke ferdig med å utforske det faktum at Jesus bærer byrdene våre.

– Særlig syndebyrden som er for tung til å bære, snakker vi for lite om. Det får konsekvenser for livet vårt om vi feier ting under teppet og ikke får omvendt oss, sier hun.

Manglet takknemlighet

Selv er Hognestad oppvokst i en kristen familie. En stund opplevde hun at hun trengte å lære mer om korset fordi hun manglet takknemlighet for det Jesus hadde gjort for henne. Det ble til at hun begynte med å lese Jesaja 53 og mediterte over det.

– Jeg husker at jeg et par ganger gjorde ting som jeg syntes det var forferdelig at jeg hadde gjort. Jeg visste at jeg ikke kunne gjøre noe med det, og fikk oppleve at det finnes et mirakel som heter tilgivelse, sier hun. Resultatet av bibelmeditasjonen ble sangen «Du bar hver en byrde».

LES OGSÅ:– Vi kan ikke lese Bibelen med skylapper

Fremdeles gleder Hognestad seg over at hun er tilgitt:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg elsker å synge om korset. Det er der fundamentet vårt er, slår låtskriveren fast.

En annen sang som er viktig for henne, er «Den du elsker».

– Det er så lett å komme under en trykkende fordømmelse. Å få lov til å bekjenne sannheten om at vi er akseptert av Gud er en befrielse, synes Hognestad.

På Guds hjerte

Hun har sunget i barnekor og skolekor, gått på musikkskole og lært å spille gitar av sin mor før hun begynte med lovsang som tenåring. I Australia fordypet Marie Hognestad seg i lovsang på Hillsongs bibelskole i et par år før hun vendte tilbake til pinsemenigheten sin i Vestby, sør for Oslo for å være lovsangsleder der.

Nå har hun vært i Ungdom i Oppdrag i fem år, og bor i nærheten av hovedbasen til Ungdom i Oppdrag i Norge på Grimerud ved Hamar. Som de andre UIO-erne har hun egne støttepartnere og lever forøvrig av å lede lovsang og å selge plater.

Hvordan livet hennes skal se ut om fem år, vet hun ikke. Hun har ingen langsiktig plan.

– Det høres kanskje litt retningsløst ut, antyder hun, før hun tar seg inn igjen:

– Den lange retningen min er at jeg ønsker å elske Gud og mennesker mer. Kallet hennes er å koble de to sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Marie Hognestads liv går bønn og lovsang hånd i hånd.

– Meningen med livet er å kjenne Gud. Bønn handler om å finne hva som er på hans hjerte, og gjøre det. Tilbedelse handler om å respondere på hvem Gud er.