På denne scenen finner du ingen musikere

På festivalen Encounter har en flyttet lovsangsbandet ned fra scenen. – Et praktisk uttrykk for at vårt fokus skal være på Jesus, sier festivalsjefen.

I fjor endte musikerne opp midt i salen, mens scenen var prydet med et kors. I år står korset midt i salen, mens musikere og folkemengden står rundt. Er ikke Encounter-festivalen glad i musikerne sine?

– Det skjer fordi vi vil legge til rette for frihet og at det ikke er mennesker som står i sentrum for festivalen, sier Herman Frantzen, festivalsjef og ansatt vedNordic Harvest Mission iLevanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tid i tilbedelse

Når Encounter går av stabelen denne helgen er det et aldri så lite jubileum. Det er nemlig tiende gang at festivalen arrangeres. Mannen som nå leder festivalen fikk selv et sterkt møte med Gud nettopp på Encounter, for seks år siden.

– Selv om jeg var kristen tidligere så ble det et vendepunkt i livet mitt. Det ble starten på en vandring som jeg fortsatt er på, forteller han.

Når han får spørsmål om hvorfor Kristen-Norge trenger Encounter, er ikke Frantzen i tvil. Det folk kommer dit for er ikke konserter eller store arrangement. Tid i lovsang og tilbedelse er det som lokker. Møtene kan vare opp mot 4-5 timer, forteller han.

– Og det er ikke fordi vi er så opptatt av lange møter, men fordi folk kommer dit nettopp for å bruke tid på dette: Å høre forkynnelse og å være i lovsang. Guds nærvær er det vi lengter aller mest etter og fokuserer på. Noen ganger kan det ta lang tid når Guds nærvær kommer. Og da tar vi den tiden, sier festivalsjefen som venter rundt 500 besøkende i løpet av helgen. Mer enn 400 blir med hele helgen.

LES:Lovpriser Guds skreddersønn

Midt i landet

Av de som deltar på festivalen er rundt halvparten med i ulike oppgaver. Det gir en rimeligere inngangsbillett, og mange er med år etter år. Det Frantzen snakker om om «Encounter-familien» er også den viktigste markedsføringskanalen festivalen har.

– Hvilke deler av kirkelandskapet samler dere fra?

– Vi ligger jo midt i landet, og samler folk fra alle deler av kirkelandskapet og både sør og nord. Vi har blant annet en samling for tidligere elever fra Bethel Church, i California, hvor vi også har talere fra. Så en del har tilknytning der. Ellers samler vi unge store deler av kristen-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva lærer dere fra Bethel?

– Vi opplever at de har en spesiell lengsel etter å søke Guds nærvær. Vi tror alle kristne er vist noe av Gud. Ingen ser alt, men alle ser litt. Jo mer vi kobler sammen, jo mer ser vi av Gud. Det har vi fått oppleve med Bethel, og mange andre miljø.

Rene og hellige

Renhet, hellighet og frihet er stikkord for programmet. Frantzen sier Encounter og bønnesenteret som står bak ønsker seg en generasjon som står for renhet og hellighet, og som settes i frihet. En generasjon som «våger å være tydelig på hvem vi er i Gud, og hva det vil si å være sønner og døtre av Gud», sier han.

– Dere er ikke redd for at folk ikke våger å være ærlige på egne feil i møte med slike motto?

– Det vil jo komme tydelig frem at vi ikke er rene eller hellige fordi vi er så flinke. Fordi Jesus døde på korset kan vi kalle oss rene, hellige og fri. Vi vet at vi har feilet, men kan få være ren likevel. Det håper jeg deltakerne skal forstå enda mer av i løpet av festivalen.

Kanskje er det ikke overraskende at nettopp tid i lovsang og tilbedelse er høydepunktet for festivallederen.

– Jeg blir aldri lei av det. Hvert år hører vi nye historier om mennesker som møter Gud. Det kan være tenåringer som får et første møte, eller misjonærer som kommer og får oppleve den første kjærligheten på nytt. Det er stort, sier Frantzen som er festivalsjef på andre året.

LES:Med tannbeskytter og hjelm på leir

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonstur

En ungdomsgjeng fra Ukraina har besøkt Encounter jevnlig de siste årene. I etterkant av årets festival drar et team fra Encounter ned til Ukraina for å delta på en ungdomsfestival.

– Hva sier de ukrainske ungdommene om Encounter?

– De har vært overveldet og utrolig takknemlige. Flere har sagt at de opplever de livsforvandlende.

En del av ungdommene er barn av voksne som Nordic Harvest Mission har arbeidet sammen med i flere år, gjennom sitt misjonsarbeid i Ukraina.

– Hva skjer når festivalen er over?

– Da begynner jeg å glede meg til neste år, ler Frantzen. Han innrømmer at det går noen dager der det er greit at det er litt roligere. Men til høsten begynner forberedelsene til neste festival, og det pågår hele året.

– Vi vil at Encounter skal være noe som skjer hele året. Vi ser at tilreisende møter andre som kommer fra samme plass. Nye nettverk og nye vennskap oppstår, og dette vil vi at skal få leve også utenom festivalene.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no