Lovsang: Passion er et ungt fellesskap som holder på å etablere menighet i Åsane. De deler bedehuset med tre andre forsamlinger.

Fire forsamlinger under samme tak

Mens noen bedehus blir stående tomme, er andre mer populære enn noen gang.

Inngangspartiet til Betel Tertnes bedehus kan ved første øyekast virke noe forvirrende. Hvilken menighet har vi kommet til her?

Over døren henger de store svartmalte bokstavene i tre, som viser at dette er Betel. Men på den venstre siden av døren henger et metallskilt med ordene IM-kirken. På den høyre siden av døren et annet metallskilt med ordene Fellesskapskirken. Dagen kjenner til at en fjerde menighet holder på å ta form i huset, nemlig Passion. Altså fire lutherske menigheter i ett hus. Men slik var det ikke på begynnelsen av 2000-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter en rik tid med barne- og ungdomsarbeid måtte den aldrende bedehusforsamlingen gjøre drastiske endringer for å overleve.

– Det kom syv personer på møtet, og vi skjønte at det ikke kom noen flere. Det var tøft, sier Rigmor Herldevær, som har vært tilknyttet Tertnes bedehus i 50 år.

Startet på ny

Tre-fire pensjonister fra bedehusforsamlingen bestemte seg for å starte noe de kalte for Åpen dør. Det er et tilbud til skoleelever etter skoletid hver onsdag. I 2003 åpne de dørene, og siden den gang har det hver uke kommet drøyt 20 elever fra skoler i nærheten.

– De får boller og saft, og en andakt, sier Herldevær.

I tillegg får de spille spill og gjøre lekser.

Tre skilt: Tertnes bedehus er et åndelig hjem for flere menigheter. Sentralt: Tertnes bedehus ligger langs Tertnesveien. I nærheten fins både grunnskole og videregående skole.

I 2003 startet også IM-kirken med møter i bedehuset. Og i 2006 ble menigheten den første forsamlingen i Indremisjonsforbundet som juridisk sett var en fullverdig menighet. I 2011 flyttet Fellesskapskirken inn, etter å ha leid i bedehuset en periode på begynnelsen av 2000-tallet. Denne menigheten har sitt utspring i Frikirken med tette bånd til Kristkirken. I høst etablerte det seg enda et fellesskap i huset ved Tertnesveien.

– Takk og lov for at nye menigheter nå har kommet, sier Herldevær, som kan nyte synet av lys fra vinduene i bedehuset flere ganger i uken.

Hører hverandres lyder

Men med så mange menigheter i ett og samme bedehus hender det at samlinger pågår samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IM-kirken har felles bønnemøter hver torsdag. Hver tredje torsdag samles det unge fellesskapet kalt Passion. En skillevegg midt i lokalet skiller de to sammenkomstene fra hverandre.

– Det er ikke uvanlig at jeg under prekenen kan høre bønnebrus og evangeliske toner fra naborommet, sier pastor i Passion, Daniel Gjerland Sæbjørnsen (24).

– Da trekker folk i salen må smilebåndet. For oss er det godt å merke at noen ber. Det er jo tross alt et bedehus, sier Sæbjørnsen.

Han gleder seg over at huset blir brukt.

– Mange bedehus står tomme, og her forstyrres vi at av folk roper til Gud, det er det beste luksproblemet vi vi kunne hatt, sier 24-åringen.

Ønsker samarbeid

På den andre siden av skilleveggen kan den godt voksne IM-kirken høre lyden av lovsang.

– Det er vidunderlig. Lyden av lovsang fra de unge inspirerer oss til å be, sier Leif Myntevik, pastor i IM-kirken.

Til høsten gir han ansvaret over til Rolv Helen Iversen, som skal lede menigheten i de neste to årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Etter bønnemøtet kommer de gjerne inn til oss og hilser på oss. Vi har blitt møtt med en enorm raushet, sier Sæbjørnsen.

IM-kirken er ikke fremmed for et samarbeid med Passion.

– Det hadde ikke vært meg imot om alle menighetene her kunne ha samarbeidet, men det er Gud som er sjefen for det. Hvis han vil, så skjer det, sier Myntevik.

Bytter på søndager

Bedehuset er eid av en rekke organisasjoner. Ifølge vedtektene er dette Tertnes og Morvik indremisjonslag av Nordhordland indremisjon, Norsk Luthersk Misjonssamband, Morvik Misjonslag, Det norske misjonsselskap og Tertnes barnelag av Norske Finnemisjonsselskap.

I dag er det bare representanter i styret fra Fellesskapskirken, Nordhordland indremisjon, og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Rita Odny Kveldstad er ansvarlig for utleie av bedehuset på vegne av de mange organisasjonene.

– Jeg synes det er kjempeflott at så mange menigheter vil bruke bedehuset, men det er en kabal som skal gå opp, erkjenner Kveldstad.

IM-kirken og Fellesskapskirken ønsker begge gudstjeneste søndag formiddag og må derfor ta annenhver helg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt uproblemtaisk. Vi finner våre tider og underordner oss hverandre, sier Myntevik i IM-kirken.

Les også
Bygger bedehus til 70 millioner
Les også
Bedehuset som våknet fra dvalen
Les også
Stappfullt på bedehuset
Les også
– Må kombinere stort og smått
Les også
Kyrkjetvil på bedehuset